22 Αυγούστου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Άνοιξε η πόρτα του Κορυδαλλού για έναν από τους πιο γνωστούς κρατούμενους των φυλακών, τον Βασίλη Στεφανάκο, έπειτα από οκτώ χρόνια κράτησης. Ο Βασίλης Στεφανάκος. 

Αποφυλακίστηκε την περασμένη εβδομάδα κάνοντας χρήση του «νόμου Παρασκευόπουλου» για την αποσυμφόρηση των φυλακών (4322), ο οποίος προβλέπει υπό προϋποθέσεις αποφυλάκιση κρατουμένων.

Καθημερινά εφημερεύει το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας καλύπτοντας τις ανάγκες του νομού Κυκλάδων, σύμφωνα με ανακοίνωση στοιχείων για τον πρώτο μήνα λειτουργίας της νέας δημόσιας δομής υγείας στην Σαντορίνη.

Για καθυστερημένα αντανακλαστικά του υπουργείου Υγείας κάνει λόγο ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών σχολιάζοντας την χθεσινοβραδινή απάντηση του υπουργείο αναφροικά με τα κρούσματα ελονοσίας και την ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού σ' αυτά.

Ο κ. Πατούλης κατηγορεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ότι «επιχειρεί να αποκρύψει τις ευθύνες του γενικού γραμματέα Δημόσιας υγείας Ι. Μπασκόζου, για το σοβαρό κίνδυνο που αντιμετωπίζει η χώρα» και ζητά την παραίτησή του.

Εξετάζοντας την καταγγελία πως κάποια ηλικιωμένη είχε προσπαθήσει να αρπάξει δύο αδέλφια 9 και 12 ετών στη Γλυφάδα, η Αστυνομία κατέληξε πως η υπόθεση δεν είχε βάση. Οι αστυνομικοί συμπέραναν πως την ιστορία την είχαν πλάσει τα δύο αγόρια.

Με τα συμπεράσματα της Συνόδου του ευρωπαϊκού Νότου υπό μάλης, ο πρωθυπουργός θα εμφανιστεί την επομένη (10 Σεπτεμβρίου) στη ΔΕΘ προβάλλοντας την εικόνα ενός σημαντικού παίκτη στο ευρωπαϊκό στερέωμα.

Η κίνηση θα συνδυαστεί με σκληρή επίθεση στην εγχώρια αντιπολίτευση καθώς έχει ήδη αποφασιστεί η κυβέρνηση να μην κινηθεί αμυντικά στη Θεσσαλονίκη.

Κόσμος:Η Ρωσία έχει σταματήσει «πλέον» να κάνει χρήση αεροπορικής βάσης για επιδρομές στη Συρία, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το Ιράν. Η ανακοίνωση πραγματοποιείται μία εβδομάδα αφότου η Μόσχα δήλωνε από την πλευρά της ότι τα ρωσικά μαχητικά πετούσαν από αεροπορική βάση στο Ιράν για να χτυπήσουν στόχους στη Συρία.

Σε ξεχωριστές μονάδες στα σωφρονιστικά ιδρύματα της Βρετανίας πρόκειται να μεταφερθούν όσοι έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα που σχετίζονται με ισλαμικό εξτρεμισμό. Το Λονδίνο προχωρά στο διαχωρισμό διαπιστώνοντας κίνδυνο να ριζοσπαστικοποιηθούν κρατούμενοι για κοινά ποινικά αδικήματα που έχουν μουσουλμανικό υπόβαθρο.

Μέχρι 14 ετών ήταν τουλάχιστον 22 από τα θύματα στη φριχτή επίθεση καμικάζι σε κουρδικό γάμο στο Γκαζίαντεπ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, που έχει βυθίσει στον πένθος τη χώρα.

Σοκαρισμένη επιπλέον η Τουρκία από το γεγονός πως ο δράστης ήταν παιδί ο ίδιος που είχε ζωστεί με εκρηκτικά, ενώ αρκετά από τα θύματα παλεύουν ακόμη για τη ζωή τους. Προς την κατεύθυνση της ISIS δείχνει η Άγκυρα.

Εν όψει του ιταλικού δημοψηφισμάτος το φθινόπωρο για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, ο ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε πως οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα γίνουν το 2018 - δηλαδή, ό,τι κι αν βγάλει το δημοψήφισμα, δεν θα στηθούν πρόωρες κάλπες.

Ο Ρέντσι, που είχε συνδέσει την τύχη του με την έκβαση του δημοψηφίσματος, ανέφερε επίσης πως ήταν «λάθος» που «προσωποποίησε υπερβολικά» την κάλπη, αν και υπογράμμισε πως χάνοντας το δημοψήφισμα «έχει ήδη πει τι θα κάνει».

Επίδειξη όχι μόνο ενότητας αλλά και βιωσιμότητας της ευρωπαϊκής ενοποίησης μετά την ψήφο για Brexir είναι η τριμερής συνάντηση μεταξύ του ιταλού πρωθυπουργού, του γάλλους προέδρου και της γερμανίδας καγκελαρίου στο νησί Βεντοτένε, απέναντι από τη Νάπολη.

Μεγάλες ανακοινώσεις δεν αναμένονται - για αρκετούς λόγους που σχετίζονται με την «κατάσταση αναμονής» στην οποία βρίσκεται η ΕΕ - ενώ η ίδια η συνάντηση συνοψίζει τη θέση στην οποία βρίσκονται οι ίδιοι οι τρεις ηγέτες, με τον καθένα να αντιμετωπίζει τις δικές του προκλήσεις.

Οικονομία:Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα περικοπεί καμία κύρια σύνταξη, αλλά θα υπάρξουν και μικρές αυξήσεις λίγων ευρώ λόγω επανυπολογισμού των εισφορών υγείας, παρείχε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος τη Δευτέρα.

Ήπιες ανοδικές τάσεις επικρατούν στο άνοιγμα τη σημερινής συνεδρίασης, μετά τη σημαντική πτώση της Παρασκευής. Ανακάμπτουν οι τραπεζικές μετοχές, ενώ σε χαμηλά επίπεδα παραμένει ο τζίρος.

Ραντεβού τον Σεπτέμβριο έχουν δώσει οι δανειστές με την κυβέρνηση, με την αντιπροσωπεία του ΔΝΤ να παρατείνει την παραμονή της στην Αθήνα κατά αρκετές ημέρες, για την εις βάθος αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, στο πλαίσιο των λεγόμενων διαβουλεύσεων του άρθρου IV, όπως προβλέπει το καταστατικό του για όλα τα μέλη του.

Τρεμοπαίζει το φως της αποκρατικοποίησης του ΔΕΣΦΑ και, όπως δείχνουν οι νεότερες δηλώσεις από τα εμπλεκόμενα μέρη, η πώληση του 66% του Διαχειριστή Φυσικού Αερίου στην αζερική SOCAR θα πρέπει να θεωρείται κλινικά νεκρή.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι δύο πλευρές, δηλαδή ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης και η SOCAR, εδώ και έναν μήνα έχουν κατεβάσει τα τηλέφωνα. 

Σε αγώνα δρόμου μπαίνει εκ νέου από αυτήν την εβδομάδα η κυβέρνηση προκειμένου να υλοποιηθούν εγκαίρως τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Στόχος είναι οι περισσότερες από τις εκκρεμότητες να έχουν εκπληρωθεί ή δρομολογηθεί έως το Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου.

Αθλητισμός: Στην Αθήνα βρίσκεται εδώ και λίγη ώρα ο Μάρκο Μαρίν, ο οποίος έφτασε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Ολυμπιακού. Ο Γερμανός μεσοεπιθετικός θα υποβληθεί το πρωί σε ιατρικές εξετάσεις και, εφόσον αποδειχθεί... ταύρος, θα υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας με τους Πειραιώτες.

Παρά τις σημαντικές απουσίες, η Ρεάλ Μαδρίτης ξεκίνησε νικηφόρα τις υποχρεώσεις της στο ισπανικό πρωτάθλημα. Οι «μερένγκες» νίκησαν 3-0 στο «Ανοέτα» τη Σοσιεδάδ, με γκολ του Γκάρεθ Μπέιλ μόλις στο 2ο λεπτό, του νεαρού Μάρκο Ασένσιο στο 40΄ και ξανά του Ουαλού στις καθυστερήσεις, ενώ είχαν ευκαιρίες και για μεγαλύτερο σκορ.

Η πρωταθλήτρια Μπενφίκα δεν κατάφερε να... μιμηθεί την Πόρτο και τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας και να πετύχει το «2 στα 2» στο πρωτάθλημα, αφού αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 με τη Σετούμπαλ στο «ντα Λουζ». Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν στο 66΄ με τον Βενάνσιο, ενώ οι «αετοί» πήραν το βαθμό με το πέναλτι του Χιμένες στο 83΄.

«Κακή, στραβή κι ανάποδη» ήταν η πρεμιέρα για την Ίντερ στο φετινό καμπιονάτο. Η ομάδα του Φρανκ Ντε Μπουρ έχασε 0-2 στο «Μπεντεγκόντι» από την Κιέβο κάνοντας απογοητευτική εκκίνηση στο πρωτάθλημα, ενώ η Νάπολι κατόρθωσε να επιστρέψει από το 0-2 στο «Stadio Adriatico» και να ισοφαρίσει την Πεσκάρα.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: