22 Αυγούστου, 2016

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΑ ΜΥΘΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΛΗΡΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΛΑΙΚΙΣΜΟΥ

 

Ένα βιβλίο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου Β´ που θα συζητηθεί. Ένα πόνημα ξεχωριστής αξίας και μεγάλης εθνικής και εκκλησιαστικής αξίας, το οποίο αποτελεί έργο των χειρών και των σκέψεων του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, ταχυδρομήθηκε από την Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος, προς όλους τους εφημερίους και βρίσκεται ανά χείρας. Τίτλος του:» Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΑ ΜΥΘΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΛΗΡΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΛΑΙΚΙΣΜΟΥ».

Πρόκειται για ένα σπουδαίο εθνικό και ιστορικό εγχειρίδιο, το οποίο έρχεται την πλέον κατάλληλη εποχή για να φωτίσει μία εν πολλοίς άγνωστη πτυχή της φιλανθρωπικής δράσης και προσφοράς της Εκκλησίας μας αλλά και να ανατρέψει την αντικληρικαλιστική προπαγάνδα και το λαϊκισμό που αναπτύσσεται από ορισμένα κέντρα σχετικά με τον μύθο της λεγομένης εκκλησιαστικής περιουσίας.

Ο Μακαριώτατος παρουσιάζει ενδελεχώς και με ντοκουμέντα όλες εκείνες τις προτάσεις νόμου και τις ανερμάτιστες ιδέες που κυοφορούνται από τον καθηγητή κ. Αλιβιζάτο και τους λοιπούς ομοϊδεάτες ,σχετικά με το θρυλούμενο χωρισμό Εκκλησίας - Κράτους.

Με ιστορικές αναφορές και παραπομπές ο Μακαριώτατος και το σπουδαιότερο χωρίς μεγαλοστομίες, καταρρίπτει τη δημαγωγία και τις σκοπιμότητες των ιδεολόγων και προβάλει την ιστορική αλήθεια, χωρίς ασάφειες και υπεκφυγές.

Στο πολύτιμο αυτό εργαλείο, πόνημα πατρικού ενδιαφέροντος και γνησίου εκκλησιαστικού φρονήματος του Μακαριωτάτου Ποιμενάρχου μας, θα βρεί κάθε εφημέριος της Εκκλησίας μας αλλά και όλοι οι αναγνώστες του βιβλίου αυτού, όλα εκείνα τα απαραίτητα στοιχεία, τα οποία αποτελούν την πλέον αποστομωτική απάντηση.

Για να αντιμετωπίσει κανείς τους σπερμολόγους και συκοφάντες της Εκκλησίας, σχετικά με τη μισθοδοσία του κλήρου και πώς αυτή προέκυψε ιστορικά. Ο Μακαριώτατος καταθέτει πίνακα των απαλλοτριωθέντων εκκλησιαστικών αγροτικών κτημάτων, άνευ καταβολής αποζημιώσεων μέχρι σήμερα, απαριθμώμενα περί τα 229. 

Ως και πίνακα των απαλλοτριωθέντων μοναστηριακών αγροτικών κτημάτων,για τα οποία κατεβλήθη αποζημίωσις (μερική σε χρήματα, η πλείστη όμως σε ομόλογα χρεώγραφα). Παρατίθενται επίσης σε πίνακα οι αγροί και τα λειβάδια που παραχώρησε η Εκκλησία της Ελλάδος προς το Δημόσιο.

Όλα καταλήγουν στην μία και μοναδική ετυμηγορία που είναι η αποκατάσταση της αληθείας για όσα αιωρούνται κατά καιρούς από ανεύθυνα χείλη, με απώτερο σκοπό και στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα πραγματικά προβλήματα, διότι η μισή αλήθεια είναι χειρότερη από ολόκληρο ψέμμα.

Το πόνημα αυτό δείγμα πατρικής αγάπης του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας προς το σύνολο του ευσεβούς πληρώματος αλλά και προς πάντα ενδιαφερόμενο, υπομιμνήσκει στον επίλογο τα εκατοντάδες οικόπεδα ανά την Ελλάδα, που δώρησαν οι κατά τόπους μητροπόλεις προς ανέγερσιν σχολείων, παιδικών σταθμών, νοσοκομείων, ευαγών ιδρυμάτων, κοινοτικών καταστημάτων και τόσων άλλων κρατικών κτιρίων. 

Όπου αποτελούν την τεράστια προσφορά γης της Εκκλησίας σε αυτό τον τόπο, όπως χαρακτηριστικά γράφει ο Μακαριώτατος. Ο λαός μας οφείλει μεγάλη ευγνωμοσύνη προς την Εκκλησία μας για την προσφορά γής αλλά και για κάθε άλλη προσφορά αναλογουσών των συνθηκών και των επικαίρων αναγκών του λαού. Αλλά για να αισθανθεί αυτή την ευγνωμοσύνη θα πρέπει προηγουμένως να πληροφορηθεί όλη την αλήθεια. 

Και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η χρήσιμη αυτή εργασία του Μακ. Αρχιεπισκόπου μας. Εκτός των εφημερίων και λοιπών ιερέων φρονώ οτι το πόνημα αυτό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου πρέπει να φροντίσει να προμηθευτεί από τα βιβλιοπωλεία της Αποστολικής Διακονίας κάθε πιστός, προς εξεύρεσιν και αποκατάστασιν της αληθείας που κακοποιείται με τον χειρότερο τρόπο.

Και ναι είναι αλήθεια ότι η ιστορία δεν παραγράφεται και δεν διαγράφεται, με τη διαφορά όμως ότι από την Εκκλησία γράφεται και ξαναγράφεται στον ευαίσθητο τομέα της προσφοράς. Ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη οφείλουμε άπαντες προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο.

Ο οποίος την πλέον κρίσιμη στιγμή, έρχεται να μας εφοδιάσει με τα κατάλληλα επιχειρήματα προκειμένου να περιφρουρήσουμε την αλήθεια και να προστατεύσουμε τα κεκτημένα της Εκκλησίας μας προς όφελος του λαού μας.

Αρχιμ. Βενέδικτος Παπαδόπουλος


 



Δεν υπάρχουν σχόλια: