28 Αυγούστου, 2016

ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΧΩΡΑΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

 

Νέα έκκληση από τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, προς την ΕΕ. Σκοπός αυτής της έκκλησης είναι να άρει η Ευρωπαϊκή Ένωση όλες τις κυρώσεις που έχει επιβάλει κατά της Ρωσίας, ύστερα από συνάντηση του με τον Ρώσο πρόεδρο.

Ο Φίτσο έκανε της έκκληση αυτή από το Facebook, καθώς τις επόμενες μέρες η Σλοβακία είναι έτοιμη να υποδεχτεί το συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, με τη Σλοβακία να μην είναι η μόνη χώρα που εκφράζει πλέον όλο και πιο ανοικτά την αντίθεσή της στις κυρώσεις.

«Προσωπικά, θεωρώ πως είναι καιρός να εξετάσουμε τις κυρώσεις λογικά και να πούμε ότι βλάπτουν τόσο την ΕΕ όσο και τη Ρωσία», έγραψε ο Φίτσο στην ανάρτηση του, και συνέχισε, «Δεν προσέφεραν απολύτως τίποτε στην (επίλυση) των λεπτών ζητημάτων που υποτίθεται ότι θα επηρέαζαν.

Συμφωνήσαμε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι ο κοινός μας στόχος είναι να αναζωογονήσουμε τις εμπορικές μας σχέσεις ξανά». Οι κυρώσεις αυτές έχουν πλήξει την Σλοβακία, αφού εισάγει όλο το αέριο και το πετρέλαιο που καταναλώνει από τη Ρωσία, όπως επίσης και καύσιμα για τα δύο πυρηνικά ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσιά της. Ακόμα πλήττονται και οι εξαγωγές της.

Τώρα, αναμένεται απάντηση της ΕΕ, αν και μάλλον θα είναι αρνητική, αφού την περασμένη βδομάδα η Μέρκελ δήλωσε ότι δεν θα αρθούν οι κυρώσεις, επειδή σύμφωνα με την ίδια, η Μόσχα δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει των συμφωνιών του Μινσκ.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: