17 Αυγούστου, 2016

ΣΤΗ ΝΔ ΠΟΛΩΝΙΑ ΝΕΑ ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΤΩΝ ΝΑΖΙ

 

Μηχανήματα εκσκαφής άρχισαν χθες την αναζήτηση. Η ομάδα χρησιμοποίησε συσκευές ηλεκτρονικής ανίχνευσης, παρόμοιες με εκείνες που χρησιμοποιούνται στις γεωτρήσεις πετρελαίου.

Ανασκαφή σε δύσβατο τμήμα της παλαιάς σιδηροδρομικής γραμμής που συνδέει το Βρότσουαφ (Wroclaw) με το Βάουμπζιχ (Walbrzych) της ΝΔ Πολωνίας, κοντά στα σύνορα με την Τσεχία, ξεκίνησε χθες από ομάδα που ελπίζει ότι θα εντοπίσει στο συγκεκριμένο σημείο θαμμένο τρένο από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα βαγόνια του τρένου, που φέρονται να έθαψαν οι ναζί κατά την υποχώρησή τους το 1944, ίσως να περιέχουν αμύθητο θησαυρό ράβδων χρυσού και έργων τέχνης από τη ναζιστική λεηλασία της κατεχόμενης Ανατολικής Ευρώπης. «Θα σκάψουμε έξι μέτρα σε τρία σημεία και σε μήκος 100 μέτρων της παλιάς σιδηροδρομικής γραμμής.

Η ανασκαφή θα μας δώσει την τελική απάντηση στο ερώτημα: το τρένο είναι ή δεν είναι εδώ;» είπε χθες ο εκπρόσωπος της αποστολής Αντρέι Γκάλικ.

Τη Δευτέρα, η ομάδα χρησιμοποίησε συσκευές ηλεκτρονικής ανίχνευσης, παρόμοιες με εκείνες που χρησιμοποιούνται στις γεωτρήσεις πετρελαίου, επιλέγοντας με ακρίβεια τα σημεία ανασκαφής.

Ο τοπικός θρύλος θέλει τους υποχωρούντες ναζί τον Ιανουάριο του 1945 να διατάζουν αιχμαλώτους πολέμου να σκάψουν σήραγγες στην περιοχή για την ταφή χρυσού και έργων τέχνης.

Πέρυσι τον Αύγουστο, ο Πολωνός Πιοτρ Κόπερ και ο Γερμανός Αντρέας Ρίχτερ, ερασιτέχνες κυνηγοί θησαυρών, αξιοποίησαν ραντάρ και εντόπισαν θαμμένα βαγόνια τρένων που – εκτός από τον θησαυρό– περιέχουν και πειραματικά πρωτότυπα οπλικών συστημάτων, τα οποία οι ναζί δεν ήθελαν να πέσουν στα χέρια του Κόκκινου Στρατού.

Ο Ρίχτερ και ο Κόπερ ισχυρίζονται ότι εντόπισαν πολλά βαγόνια, με συνολικό μήκος 98 μέτρων, θαμμένα σε βάθος εννέα μέτρων. «Όλα θα ξεκαθαρίσουν την Πέμπτη», είπε ο Κόπερ.

Τους ισχυρισμούς των κυνηγών του θησαυρού αντικρούει, όμως, ο καθηγητής του Πολυτεχνείου της Κρακοβίας Ιάνους Μαντέι. «Οι έρευνες που διεξήγαγα με τις συσκευές του εργαστηρίου μου με έπεισαν ότι δεν υπάρχει κανένα τρένο στο σημείο αυτό, αν και δεν αποκλείω την πιθανότητα ύπαρξης κενής σήραγγας», είπε ο καθηγητής Μαντέι.

Η ανασκαφή δεν πρόκειται, όμως, να διακοπεί. «Ακόμη και αν ανακαλύψουμε σήραγγα, αυτό θα αποτελεί σημαντική επιτυχία. Αφήστε που μέσα σε αυτή μπορεί να βρίσκεται το τρένο», είπε ο Γκάλικ.

Το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συμβούλιο, όμως, είχε υπενθυμίσει στις πολωνικές αρχές ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο ότι, σε περίπτωση εντοπισμού τρένου γεμάτου θησαυρούς, κάθε πολύτιμο αντικείμενο που ανήκε κάποτε σε Εβραίους, θύματα του Ολοκαυτώματος, πρέπει να επιστραφεί στους νόμιμους ιδιοκτήτες ή τους απογόνους τους.

Η ιστορική έρευνα έχει αποδείξει, ωστόσο, ότι οι ναζί εγκαινίασαν μυστικό πρόγραμμα με την κωδική ονομασία «επιχείρηση Γίγαντας», με στόχο την κατασκευή κρυψώνων στην περιοχή.


Ιντιάνα Τζόουνς... αναζητούν το χρυσό τρένο των Ναζί

Δύο κυνηγοί θησαυρών, ένας Πολωνός και ένας Γερμανός, ξεκίνησαν σήμερα Τρίτη την ανασκαφή σε μια τοποθεσία στη νοτιοδυτική Πολωνία όπου πιστεύουν ότι είναι κρυμμένο ένα ολόκληρο... τρένο των Ναζί, γεμάτο με όπλα και θησαυρούς αμύθητης αξίας.

Ο Αντρέας Κόπερ και ο Πιοτρ Ρίχτερ είχαν ανακοινώσει πέρσι ότι "εντόπισαν" ένα τρένο θαμμένο σε μια κρυφή σήραγγα κοντά στην περιοχή του Βάλτζμπριχ.

Σύμφωνα με τον τοπικό θρύλο, το τρένο αυτό μετέφερε "λάφυρα" των Ναζί -κυρίως κοσμήματα-, αλλά και όπλα και εξαφανίστηκε σε μια σήραγγα την εποχή της προέλασης του Κόκκινου Στρατού, προς τα τέλη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι δύο άνδρες κατάφεραν να εξασφαλίσουν την άδεια που χρειάζονταν για να ξεκινήσουν την ανασκαφή, παρά τη μελέτη του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κρακοβίας που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι "είναι απίθανο να υπάρχει ένα τρένο στο σημείο που έχουν υποδείξει οι δύο ερασιτέχνες αρχαιολόγοι".

Τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Τρίτης, οι δύο κυνηγοί θησαυρών οδήγησαν την ομάδα τους στο Βάλτζμπριχ και ξεκίνησαν την ανασκαφή σε τρία διαφορετικά σημεία, μέσα σε έναν περιφραγμένο χώρο.

"Πρέπει να βρούμε μια σιδηροδρομική γραμμή, πιθανότατα την είσοδο της σήραγγας και, αν υπάρχει σήραγγα, μέσα εκεί πρέπει να βρίσκεται και ένα τρένο", είπε ο Αντρέι Γκάλι, ο εκπρόσωπός τους, μιλώντας σε πολωνικά μέσα ενημέρωσης. "Τι ελπίζουμε;

Να ανακαλύψουμε ένα είδος χρονοκάψουλας, κάτι από εκείνη την εποχή, από την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ελπίζουμε να το πετύχουμε", συνέχισε.Η ομάδα εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να κάνει ανακοινώσεις σχετικά με τα "ευρήματα" της έρευνας.

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: