31 Αυγούστου, 2016

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΣΤΟ... ΙΣΡΑΗΛ!

 

H ελληνική εταιρεία ΕNERGEAN OIL AND GAS εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «Νέα δεδομένα στον επιχειρηματικό αλλά και στον γεωπολιτικό χάρτη της ευρύτερης περιοχής δημιουργούνται με την συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των DelekDrilling και Avner Oil Exploration και της Energean Oil & Gasγια τα κοιτάσματα φυσικού αερίου Karish και Tanin που βρίσκονται στο Ισραήλ.

Με τη συμφωνία που υπογράφηκε ανάμεσα στις δύο πλευρές, η Energean Oil & Gas αποκτά τα δύο κοιτάσματα φυσικού αερίου, δυναμικότητας 1,4 και 1τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών (TCF) αντιστοίχως έναντι συνολικού τιμήματος148 εκατ. δολαρίων, στο οποίο περιλαμβάνονται και δικαιώματα από τη μελλοντική εκμετάλλευση.

Τα δύο κοιτάσματα ανακαλύφθηκαν το 2011 (Tanin) και το 2013(Karish) στη Λεκάνη της Λεβαντίνης, πλησίον τόσο του κοιτάσματος Tamar, το οποίο ήδη παράγει φυσικό αέριο, όσο και του κοιτάσματος Leviathan η ανάπτυξη του οποίου επίκειται. 

Πρόκειται για την πρώτη παρουσία ελληνικής εταιρείας στον χάρτη της ανάπτυξης των μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί τα τελευταία».

H ανακοίνωση καταλήγει γράφοντας πως «σημειώνεται ότι η απόκτηση των κοιτασμάτων Karish και Tanin από την Energean Oil & Gas έρχεται σε μία περίοδο με έντονη κινητικότητα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. 

Μόλις τις προηγούμενες εβδομάδας στην Κύπρο, και στο πλαίσιο του νέου διεθνούς διαγωνισμού παραχωρήσεων, προσήλθαν μεταξύ άλλων και μερικές από τις μεγαλύτερες στον κόσμο εταιρείες στον τομέα.

Επιπλέον, στο Ισραήλ ανακοινώθηκε επισήμως η δρομολόγηση νέου διαγωνισμού για την παραχώρηση 24 θαλασσίων περιοχών. Τέλος, στην Αίγυπτο εκδηλώθηκε επιχειρηματικό ενδιαφέρον στο πλαίσιο επίσης νέου διαγωνισμού για την παραχώρηση περιοχών προς έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Για την ολοκλήρωση της συμφωνίας αναμένονται οι απαιτούμενες από την ισραηλινή νομοθεσία εγκρίσεις από τις αρμόδιες αρχές του Ισραήλ».Εντύπωση προκαλεί η εικόνα ‘προσφύγων’ που έχουν φύγει από τη Συρία και φτάνοντας στην Ελλάδα, τόπο ασφάλειας, αντί να φιλήσουν το χώμα, βγάζουν σέλφι…

Τα λογικά συμπεράσματα είναι δύο. Ή είναι θύματα ομαδικής παράκρουσης των social media (χλωμό αν φεύγουν από εμπόλεμη ζώνη) ή δεν είναι πρόσφυγες και είναι λαθρομετανάστες που απλά έρχονται στην Ελλάδα για να βρουν μία καλύτερη ζωή. 

Αν είναι λοιπόν το δεύτερο (όπως πιστεύει ο λογικός κόσμος) τότε αντί να έρχονται παράνομα, θα έπρεπε να ακολουθούν τη νόμιμη οδό εισόδου στη χώρα, όπως κάνουν όλοι οι νόμιμοι άνθρωποι αυτού του πλανήτη. Όπως κάνουν οι Έλληνες, οι 500.000 επιστήμονές μας, που έχουν φύγει για μία καλύτερη τύχη στο εξωτερικό.


 


Δεν υπάρχουν σχόλια: