10 Αυγούστου, 2016

ΠΡΟΣΩ ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΦΑ ΑΠΟ ΤΟ "ΑΦΡΟΔΙΤΗ"

 

Πρόσω ολοταχώς για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το κοίτασμα Αφροδίτη στα τερματικά υγροποίησης της Αιγύπτου, έβαλαν οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Ιωάννης Κασουλίδης και Σαμίχ Σουκρί.

Στις επίσημες διαπραγματεύσεις στο αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών, με τις οποίες επιστεγάστηκε η τριήμερη επίσκεψη εργασίας του κυρίου Κασουλίδη στο Κάιρο, τέθηκαν επί τάπητος τόσο τεχνικά ζητήματα σε σχέση με την αξιοποίηση των αιγυπτιακών τερματικών σταθμών.

Και την κατασκευή του δικτύου μεταφοράς του φυσικού αερίου από το Αφροδίτη στα παράλια της Αιγύπτου, όσο και η χάραξη του νότιου ενεργειακού διαδρόμου προς την Ευρώπη.

Παράλληλα ο κύριος Κασουλίδης ανέπτυξε την πρόταση της Λευκωσίας αναφορικά με τη δημιουργία υποδομών ιχθυοκαλλιέργειας και ελαιώνων, καθώς και για άλλα κοινά έργα υποδομής στην αιγυπτιακή επικράτεια.

Συζητήθηκαν, επίσης, θέματα τουρισμού, όπως είναι ο τομέας των αερομεταφορών και η ακτοπλοϊκή σύνδεση των τριών χωρών. «Όντως, το επίπεδο της φιλίας μεταξύ των χωρών και των λαών μας είναι υποδειγματικό.

Εκεί όπου χρειάζεται να δώσουμε έμφαση είναι στην εφαρμογή κοινών έργων συνεργασίας, ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας, της γεωργίας και του τουρισμού, τα οποία θα έχουν άμεση θετική επίδραση στις οικονομίες και τις κοινωνίες μας», ανέφερε ο ΥΠΕΞ.

Έμφαση στο θέμα της ενέργειας δόθηκε και στη πρωινή συνάντηση του κύριου Κασουλίδη με τον Πρωθυπουργό της Αιγύπτου Σερίφ Ισμαήλ, κατά την οποία συζητήθηκαν και οι εξελίξεις.

 Γύρω από τον τρίτο γύρο αδειοδότησης στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου λόγω του έντονου ενδιαφέροντος της Ιταλικής ΕΝΙ που ανέλαβε την αξιοποίηση και του Αιγυπτιακού κοιτάσματος Ζορ.

Με τον πρόεδρο Σίσι, ο Υπουργός Εξωτερικών συζήτησε το Κυπριακό, τις εξελίξεις στην Τουρκία και τις επιπτώσεις τους στη περιοχή, καθώς και την ατζέντα της τριμερούς συνόδου κορυφής, Κύπρου Αιγύπτου και Ελλάδας, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στο Κάιρο.

«Η αφοσίωση του Προέδρου Sisi να προσελκύσει επενδύσεις και θέσεις εργασίας στην Αίγυπτο είναι αξιομνημόνευτη και εξέφρασα την πρόθεσή μας να εργαστούμε στενά με τις Αιγυπτιακές Αρχές προς αυτόν τον σκοπό», είπε ο κ. Κασουλίδης.

Έμφαση δόθηκε και στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αιγύπτου, με τον πρόεδρο Σίσι, αλλά τον υπουργό εξωτερικών της χώρας να διαβιβάζουν στον κ. Κασουλίδη την εκτίμηση της Κυβέρνησης της Αιγύπτου για τις πρωτοβουλίες της Λευκωσίας.

«Η Αίγυπτος παραμένει ένας αξιόπιστος εταίρος σε μια περιοχή αστάθειας και ένας έμπιστος εταίρος, με τον οποίο η Ευρώπη μπορεί να συνεργαστεί σε πολλά ζητήματα». 

Σε σχέση τέλος με τα ανοιχτά περιφερειακά ζητήματα, Λευκωσία και Κάιρο συμφώνησαν στην ανάγκη προώθησης μίας αξιόπιστης πολιτικής λύσης στη Συρία, η οποία θα διευκολύνει και τις προσπάθειες για καταπολέμηση της Daesh, ενώ κοινή ήταν η προσέγγιση τόσο στο Μεσανατολικό όσο και στο ζήτημα της Λιβύης.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: