11 Αυγούστου, 2016

1.000 ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ ΝΕΚΡΟΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΡΩΣΟΙ-ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΣΕ ΟΜΠΑΜΑ

 

Αντεπίθεση του συριακού στρατού στο Χαλέπι-1.000 τζιχαντιστές νεκροί λένε οι Ρώσοι-Δραματική έκκληση γιατρών σε Ομπάμα.Ξεκίνησε σήμερα, το πρωί, η αντεπίθεση των συριακών ενόπλων δυνάμεων.

Μαζί με την Χεζμπολά και Ιρακινούς, με επικεφαλής τις ειδικές δυνάμεις του συριακού στρατού (Tiger forces), στις Νοτιοδυτικές συνοικίες του Χαλεπίου, όπου έχει εστιασθεί η μεγάλη μάχη για τον έλεγχο της  δεύτερης μεγάλης πόλης της Συρίας.

Ταυτόχρονα ρωσικά τζετ σφυροκοπούν από το βράδυ θέσεις των ανταρτών στην ευρύτερη περιοχή. Οι συριακές δυνάμεις είχαν περικυκλώσει πριν μια βδομάδα τις δυτικές συνοικίες που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες, πετυχαίνοντας μια αποφασιστική νίκη.

Ωστόσο, οι λεγόμενοι στη Δύση ¨μετριοπαθείς» αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού ενώθηκαν με τις δυνάμεις της πρώην Αλ Νούσρα(της οργάνωσης που είχε δεσμούς με την Αλ Κάιντα αλλά πρόσφάτως τους αποκήρυξε), εξαπολύοντας μια μεγάλη επίθεση για το σπάσιμο του αποκλεισμού.

Όπως ανέφεραν ανώτεροι Ρώσοι στρατιωτικοί, στις πύλες του Δυτικού Χαλεπίου, έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 7.000 τζιχαντιστές, απειλώντας την πόλη. Μετά από σκληρές και αιματηρές μάχες τις προηγούμενες ημέρες, οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες κατάφεραν να ελέγξουν στρατηγικά σημεία, στο Δυτικό Χαλέπι, σπάζοντας εν μέρει τον αποκλεισμό του συριακού στρατού.

Σύμφωνα με τους Ρώσους στις μάχες αυτές, έχασαν τη ζωή τους πάνω από 1.000 τζιχαντιστές, ενώ άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο και για 75 απώλειες ανδρών του συριακού στρατού.

Επιστολή απελπισίας των γιατρών του Χαλεπίου στον Ομπάμα
Είναι τόσο μεγάλη η ένταση των μαχών και οι απώλειες μεταξύ εμπολέμων και αμάχων, που οι εναπομείναντες γιατροί στο πολιορκημένο τμήμα του Χαλεπίου απευθύνονται με ανοικτή τους επιστολή στον πρόεδρο των ΗΠΑ και του ζητούν να αναλάβει δράση ώστε να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί και να ανοιχτούν διάδρομοι παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Δεν κάνουν τίποτα τα δάκρυα ή οι προσευχές, χρειαζόμαστε να δράσετε» λένε. Την επιστολή υπογράφουν 15 από τους 35 γιατρούς που έχουν μείνει στο Χαλέπι. Περιγράφοντας τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στην πόλη, η επιστολή τονίζει:

«Αυτό που μας πονά περισσότερο είναι ότι, ως γιατροί, καλούμαστε να αποφασίσουμε ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει».Πολλές φορές μας φέρνουν παιδιά τόσο βαριά τραυματισμένα που πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα σε εκείνα που έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να επιβιώσουν» γράφουν.

Κραυγή αγωνίας προς τον Ομπάμα από τους τελευταίους γιατρούς στο Χαλέπι της Συρίας.29 γιατροί για 250.000 αμάχους σε μια πολιορκημένη πόλη που σφυροκοπείται καθημερινά.

Έκκληση για βοήθεια απηύθυναν οι εναπομείναντες γιατροί στο υπό τον έλεγχο των ανταρτών Χαλέπι της Συρίας προς τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα. Είναι οι τελευταίοι 29 γιατροί, οι οποίοι καλούνται καθημερινά να προσφέρουν τις υπηρεσίες σε μια πόλη 250.000 αμάχων που βομβαρδίζεται καθημερινά.

Η επιστολή που υπογράφουν οι Σύροι γιατροί προειδοποιεί ότι αν συνεχιστούν οι επιθέσεις κατά ιατρικών και νοσοκομειακών εγκαταστάσεων πολύ σύντομα, σε λιγότερο από ένα μήνα, θα έχει αφανιστεί όλο το ιατρικό προσωπικό της πόλης.

Ζητούν από τον Αμερικανό πρόεδρο να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από το Χαλέπι και να σταματήσει το καθημερινό από αέρος σφυροκόπημα. Εντωμεταξύ, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι όλες της δυνάμεις θα σταματούν για τρεις ώρες την ημέρα τις επιχειρήσεις τους για να διευκολύνουν τις προσπάθειες παροχής βοήθειας στη συριακή πόλη.

Ωστόσο, αμέσως τα Ηνωμένα Έθνη απάντησαν ότι η τρίωρη κατάπαυση του πυρός δεν επαρκεί για να παρασχεθεί βοήθεια σε εκατομμύρια ανθρώπους που την χρειάζονται και ζήτησε από την Μόσχα να προχωρήσει σε 48ωρες παύσεις.

Οι μάχες έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες καθώς οι δυνάμεις των ανταρτών κατάφεραν να κόψουν το διάδρομο των κυβερνητικών δυνάμεων προς τη δυτική είσοδο του Χαλεπίου. Η αντεπίθεση των ανταρτών αναχαίτισε την πολιορκία των κυβερνητικών δυνάμεων που έχουν περικυκλώσει την πόλη από τα ανατολικά με τη στρατιωτική συνδρομή των ρωσικών βομβαρδιστικών.

Οι γιατροί στην επιστολή της αναφέρουν ότι πέντε χρόνια από την ημέρα που ξεκίνησε η εξέγερση κατά του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ έχουν γίνει μάρτυρες «χιλιάδων θανάτων αμάχων, έχουν προσφέρει βοήθεια σε αναρίθμητους ασθενείς, είδαν συναδέλφους τους να χάνουν τη ζωή τους με βίαιο τρόπο».

«Ο κόσμος στέκεται και κοιτά από μακριά. Παραδέχεται ότι η κατάσταση στη Συρία είναι 'περίπλοκη', αλλά δεν κάνει πολλά για να μας προστατεύσει. Οι πρόσφατες εκκλήσεις για εκκένωση της πόλης από τον Άσαντ και τους Ρώσους ακούγονται σαν απειλή στα αυτιά των αμάχων. Κάτι σαν εγκαταλείψτε την πόλη τώρα ή αντιμετωπίστε τη μοίρα σας», αναφέρουν οι γιατροί της Συρίας.

Σημειώνουν το απίστευτο: μέσα σε ένα μήνα εκδηλώθηκαν 42 επιθέσεις κατά ιατρικών εγκαταστάσεων και σε 15 νοσοκομεία. «Πριν από δύο εβδομάδες δύο νεογέννητα βρέφη πέθαναν από ασφυξία μετά από ένα βομβαρδισμό που έπληξε το σύστημα παροχής οξυγόνου στις θερμοκοιτίδες τους. Η ζωή τους κόπηκε πριν καλά καλά ξεκινήσει».

Η επιστολή κλείνει ως εξής: «Εμείς έχουν δώσει ιατρικό όρκο, είμαστε υποχρεωμένοι να βοηθούμε καθημερινά τον κόσμο που έχει ανάγκη. Κύριε Ομπάμα κάντε κι εσείς το καθήκον σας. Δεν χρειαζόμαστε κατανόηση, δάκρυα και προσευχές. Χρειαζόμαστε πράξεις όπως η επιβολή απαγόρευσης πτήσεων πάνω από το πολιορκημένο Χαλέπι».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: