16 Ιουλίου, 2016

Η GOOGLE ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΧΡΑΣΤΕΙ ΤΗ ΔΕΣΠΟΖΟΥΣΑ ΘΕΣΗ ΤΗΣ

 

Δύο κοινοποιήσεις αιτιάσεων απέστειλε η Κομισιόν, σε σχέση με κατάχρηση δεσπόζουσα θέσης στην αγορά online λογισμικού, κατηγορώντας την ευθέως ότι ευνοεί συστηματικά τη δική της υπηρεσία σύγκρισης τιμών στις οικείες σελίδες αποτελεσμάτων αναζήτησης, ενώ ταυτόχρονα περιορίζει τεχνητά τη δυνατότητα ιστοτόπων τρίτων μερών να εμφανίζουν διαφημίσεις αναζήτησης των ανταγωνιστών της Google.

Η Κομισιόν υποστηρίζει ότι οι καταναλωτές ενδέχεται να μη λαμβάνουν τα πλέον συναφή αποτελέσματα όταν υποβάλλουν αίτημα αναζήτησης και πως η Google παρεμποδίζει τον ανταγωνισμό, περιορίζοντας τη δυνατότητα των ανταγωνιστών της να τοποθετούν διαφημίσεις αναζήτησης σε ιστοτόπους τρίτων μερών, γεγονός που περιορίζει τις επιλογές των καταναλωτών και αποτελεί τροχοπέδη στην καινοτομία.

Η Κομισιόν θα συνεχίσει την έρευνα και αν η Google έχει παραβιάσει τους κανόνες της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της ΕΕ, θα προταθούν πρόστιμα. Ειδικά στον τομέα των διαφημίσεων σήμερα κατέχει το 80% της σχετικής αγοράς.  Η σχετική έρευνα της Κομισιόν ξεκίνησε το 2015 και έκτοτε η Google έχει απαντήσει στις αιτιάσεις, όμως οι απαντήσεις δεν κρίνονται ικανοποιητικές.

Η προκαταρκτική άποψη της Κομισιόν είναι ότι οι εν λόγω πρακτικές επέτρεψαν στη Google να προστατεύει τη δεσπόζουσα θέση της στις διαδικτυακές διαφημίσεις αναζήτησης. Η Google έχει παρεμποδίσει τους υφιστάμενους και τους δυνητικούς ανταγωνιστές της,  συμπεριλαμβανομένων και άλλων παρόχων υπηρεσιών αναζήτησης και διαδικτυακών πλατφορμών διαφημίσεων, να εισέλθουν και να αναπτυχθούν σε αυτόν τον σημαντικό από εμπορική άποψη τομέα.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: