16 Ιουλίου, 2016

ΤΟ FBI ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΜΕ… «ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ»

 

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποίησε η ιστοσελίδα τεχνολογίας The Verge, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) κατά τα τελευταία τρία χρόνια φέρεται να έχει συγκεντρώσει δεδομένα από την ίριδα του ματιού περίπου 430.000 ατόμων.

Στο δημοσίευμά του, το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, επικαλούμενο τα στοιχεία της έρευνας, αναφέρει ότι το εγχείρημα του FBI, που ξεκίνησε ως πιλοτικό το 2013, εξελίχθηκε τελικά σε μια σημαντική βάση δεδομένων «χωρίς να έχει προηγηθεί καμία δημόσια συζήτηση επί του θέματος ή εποπτεία».

Από την πλευρά του, το FBI αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξης ενός συστήματος για τη φωτογράφιση και αναγνώριση της ίριδας του ματιού. Το εγχείρημα ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2013, με το FBI να συνεργάζεται με φορείς τόσο στο Τέξας και το Μιζούρι όσο και στην πολιτεία της Καλιφόρνιας.

Έτσι, τα δεδομένα από τη «σάρωση» της ίριδας του ματιού, τα οποία συνέλεξε το Γραφείο από κρατουμένους, μπορούν καταγράφονται μέσα σε μόλις λίγα δευτερόλεπτα. Κατά τη διάρκεια της σάρωσης δημιουργείται μια λεπτομερής εικόνα της επιφάνειας του χρωματιστού μέρους των ματιών, μέρος που είναι τόσο μοναδικό όσο ένα δακτυλικό αποτύπωμα.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: