01 Ιουλίου, 2016

ΠΙΘΑΝΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ BREXIT ΓΙΑΤΙ;

 

Όλοι μιλούν για το Βrexit. Μιλούν για τη διπλωματική ή τη γεοστρατηγική διάσταση του θέματος. Ακόμα και για την πολιτική διάσταση. Κανείς όμως δε μιλά για τον  οικονομικό παράγοντα.

Ωστόσο κύκλοι της αγοράς, άνθρωποι άγνωστοι στο ευρύ κοινό, που όμως γνωρίζουν τα πώς και τα γιατί, θεωρούν πως το Βrexit μάλλον δε θα λάβει χώρα. Τα χαμηλά επιτόκια έχουν εθίσει τις αγορές στο φτηνό δανεισμό. Μπορεί να ακούγεται καλός ένας φτηνός δανεισμός, ωστόσο η κατάσταση έχει γίνει άλογη. 

Τα μαζικά προγράμματα αγοράς ιδίων μετοχών έχουν φθάσει τα 600 δισεκ. δολάρια από το 2ο τρίμηνο του 2016 έως το τέλος του α΄ τριμήνου του 2016,  θα πρέπει απλώς να επιβραδυνθούν καθώς περίπου το 60% των ελεύθερων ταμειακών ροών του S & P 500 δαπανώνται για επαναγορές.

Σε απλά ελληνικά υπάρχει μία ωρολογιακή βόμβα 600 δισεκ δολαριών, καθώς αν αυξηθούν τα επιτόκια, οι εταιρείες αυτές θα αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Μία τέτοια αύξηση είναι επακόλουθο ενός Brexit, καθώς ο κόσμος και οι αγορές θα στραφούν σε πιο σταθερές και ασφαλείς επενδύσεις όπως η αποταμιευτικοί λογαριασμοί με υψηλότερο επιτόκιο.

Αν γίνει όμως κάτι τέτοιο τα 600 δις απλά δε θα μπορούν να πληρωθούν, οι εταιρείες θα καταρρεύσουν και τα κράτη θα διαλυθούν. Βλέπουμε λοιπόν πως το Brexit δε συμφέρει κανέναν και όταν κάτι δε συμφέρει, απλά δε γίνεται...
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: