03 Ιουλίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Επαναλειτουργεί, έπειτα από επτά χρόνια εργασιών, ο καθεδρικός ναός της Αθήνας και η Αρχιεπισκοπή έχει προγραμματίσει εκδηλώσεις για το Σάββατο 2 και την Κυριακή 3 Ιουλίου. Εργαλείο για πολλές χρήσεις χαρακτηρίζει την αλλαγή του εκλογικού νόμου ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Τονίζει ότι υπηρετεί δύο βασικές επιδιώξεις, εκ των οποίων η μία αφορά τον αποπροσανατολισμό του λαού «από τον καθημερινό του Γολγοθά» και την αλλαγή ατζέντας ενόψει της αξιολόγησης του φθινοπώρου. Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε πως το βραδάκι του Σαββάτου αποκαταστάθηκε πλήρως η ηλεκτροδότηση στη Σίκινο και την Φολέγανδρο που είχε διακοπεί από το μεσημέρι της Παρασκευής.

Μουεζίνης κάλεσε για πρώτη φορά μετά από 85 χρόνια σε μουσουλμανική προσευχή μέσα από τον χώρο της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Έντονη η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών που κάνει λόγο για «ένα ακόμη βήμα υπονόμευσης του χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας» και καλεί την Τουρκία «να σταματήσει να υποστηρίζει αναχρονιστικές και ακατανόητες δραστηριότητες».

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, κάνοντας λόγο για «κυβέρνηση μπαγαπόντηδων». «Η πολιτική τους είναι μία: "Όποιους μπορούμε τους κοροϊδεύουμε, αρκεί να μένουμε στις καρέκλες μας"» λέει σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής.

Κόσμος: Πέθανε σε ηλικία 85 ετών ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μισέλ Ροκάρ, ανακοίνωσε το γραφείο του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ. «Μία σπουδαία μορφή της Γαλλικής Δημοκρατίας και της Αριστεράς χάθηκε» ανέφερε η ανακοίνωση του προεδρικού γραφείου.

Διήμερο εθνικό πένθος μετά την αιματηρή επίθεση ισλαμιστών σε εστιατόριο στη Ντάκα κήρυξε η πρωθυπουργός του Μπαγκλαντές, Σεΐχ Χασίνα, η οποία εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την απειλή της τρομοκρατίας και να εξασφαλίσει «την ελευθερία στη χώρα». H Ιαπωνία επιβεβαίωσε ότι μεταξύ των νεκρών βρίσκονται και επτά πολίτες της, ένας αμερικανός πολίτης, ενώ τουλάχιστον εννέα από τα θύματα είναι Ιταλοί.

Κατάθεση στο FBI έδωσε η Χίλαρι Κλίντον για τη χρήση ιδιωτικού server και του προσωπικού της λογαριασμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διάρκεια της θητείας της ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κεντρικό Λονδίνο για να διαμαρτυρηθούν κατά του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου που έβγαλε Brexit, για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. 

Η έκβαση της κάλπης έφερε πολιτικό σεισμό στο Λονδίνο, ενώ ειδικά η πρωτεύουσα ήταν από τις περιφέρειες που είχαν ψηφίσει υπέρ της παραμονής. Άνδρας άνοιξε πυρ σε καφενείο τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου στη βόρεια Σερβία, σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους, μεταξύ των οποίων τη γυναίκα του και τραυματίζοντας είκοσι, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Οικονομία: Nα υιοθετήσουν μια «προσέγγιση διακυβερνητικής συνεργασίας» για την αντιμετώπιση προβλημάτων, όταν βλέπουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην αναλαμβάνει πρωτοβουλία, προέτρεψε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τα 27, πλέον, κράτη-μέλη της ΕΕ, στον απόηχο της απόφασης των Βρετανών για αποχώρηση από την Ένωση.

Η πρόσβαση στα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ μπορεί να παγώσει για την Ισπανία και την Πορτογαλία, λόγω της απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους τους το 2015, διεμήνυσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Βάλντις Ντομπρόβσκις.

«Άξονας και κορμός της ελληνοκινεζικής συνεργασίας είναι το λιμάνι του Πειραιά και προσδοκούμε γύρω από αυτό τον άξονα να αναπτύξουμε μία πολυδιάστατη οικονομική, εμπορική και πολιτιστική συνεργασία» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στους έλληνες επιχειρηματίες που συνοδεύουν την κυβερνητική αποστολή στο Πεκίνο.

Αθλητισμός: Στα ημιτελικά του EURO 2016 προκρίθηκε η Γερμανία ύστερα από τους πλέον συγκλονιστικούς προημιτελικούς της διοργάνωσης, καθώς επιβλήθηκε στα πέναλτι με 6-5 της Ιταλίας, μετά από 18 εκτελεσμένα πέναλτι. Η κανονική διάρκεια του αγώνα έληξε 1-1.

Ο Οζίλ άνοιξε το σκορ στο 65' και στο 78' ο Μπονούτσι με πέναλτι έφερε το παιχνίδι στα ίσα. Πλέον οι Γερμανοί περιμένουν το νικητή της κυριακάτικης αναμέτρησης ανάμεσα σε Γαλλία και Ισλανδία. Με 29 ποδοσφαιριστές θα αναχωρήσει τη Δευτέρα για το Οστερμπέκ ο ΠΑΟΚ, όπου θα πραγματοποιήσει το βασικό στάδιο της προετοιμασίας του. Ο Ιλια Ιβιτς ανακοίνωσε την αποστολή...

Η πρώτη χρονιά της ΑΕΚ μετά την επιστροφή στη Σούπερ Λιγκ είχε πολλά σκαμπανεβάσματα για τον Γιάννη Ανέστη. Οι τελευταίοι τρεις μήνες όμως ήταν ό,τι καλύτερο για τον 26χρονο γκολκίπερ, που έκλεισε ως βασικός τη σεζόν, κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδας και ξεκινά ως «Νο1» για την επόμενη περίοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: