03 Ιουλίου, 2016

Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΣΘΕΝΗΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

 

Τρία χτυπήματα σε διάστημα λιγότερο των 10 ημερών δέχθηκε η Deutsche Bank, ανανεώνοντας την διεθνή ανησυχία για την κατάσταση των πραγμάτων στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο.

Το πρώτο ήταν το Brexit, που στοίχισε στη μετοχή της κορυφαίας γερμανικής τράπεζας απώλειες μεγαλύτερες του 14% την επομένη του δημοψηφίσματος, τη διαβόητη «Μαύρη Παρασκευή» - εξυπακούεται ότι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του είναι αδύνατον ακόμη να αποτιμηθούν.

Τα άλλα δύο χτυπήματα ήλθαν σχεδόν ταυτόχρονα: ήταν η αδυναμία της αμερικανικής θυγατρικής της τράπεζας να περάσει τα stress tests της Fed και η εκτίμηση του ΔΝΤ στην ετήσια έκθεσή του ότι η DB είναι η μεγαλύτερη γενεσιουργός συστημικών ρίσκων από όλες τις τράπεζες όχι μόνο της Ευρώπης αλλά παγκοσμίως.

Πράσινο φως άναψε η αμερικανική Κεντρική Τράπεζα για 30 από τις 33 μεγάλες τράπεζες της Wall Street. Αυτές πέρασαν τα περίφημα stress tests, κάτι που σημαίνει ότι μπορούν να αντέξουν μια μεγάλη χρηματοοικονομική κρίση και μια συνεπαγόμενη οικονομική ύφεση. Κίτρινο φως (ή μάλλον κίτρινη κάρτα) πήρε η Morgan Stanley, που έλαβε προσωρινή έγκριση από τη Fed και υποχρεώθηκε να υποβάλει ένα νέο capital plan έως τα τέλη του έτους. 

Οι υπηρεσίες της Τζάνετ Γέλεν στην εφετινή αξιολόγησή τους «κοκκίνισαν» δύο μόνο τράπεζες: η αμερικανική θυγατρική της ισπανικής Banco Santander (για τρίτη συνεχόμενη χρονιά μάλιστα) και η θυγατρική της DB, Deutsche Bank Trust Corporation ή DBTC (για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά).

«Οι αδυναμίες που εμφανίζουν σε ό,τι αφορά τον προγραμματισμό των κεφαλαίων οι δύο συγκεκριμένες τράπεζες είναι εκτεταμένες και διαρκείς», αναφέρει στην σχετική ανακοίνωσή της η Fed. Όπως μεταδίδει το BBC, οι τράπεζες που περνούν τα stress tests αποκτούν αυτομάτως την άδεια για να διανείμουν μερίσματα στους μετόχους ή για να προχωρήσουν σε αγορά ιδίων μετοχών. 

Αντίθετα, όσες κόβονται δεν έχουν το δικαίωμα διανομής μερίσματος διότι «οι επιστροφές αυτές στους μετόχους εξασθενούν τα ήδη αδύναμα κεφαλαιακά διαθέσιμα των τραπεζών και ως εκ τούτου τις καθιστούν πιο ευάλωτες σε μια οικονομική αναταραχή». Σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση των ετήσιων stress tests της Fed το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δημοσιοποίησε την ετήσια έκθεσή του για τον παγκόσμιο τραπεζικό κλάδο. 

Σ' αυτή αναφέρεται ότι η Deutsche Bank είναι η τράπεζα με μεγάλη διεθνή επιρροή και εκτεταμένες διασυνδέσεις με τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς θεσμούς εξαιτίας των μεγάλων επενδύσεων και των σημαντικών θυγατρικών της, η οποία συμβάλλει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη τράπεζα στην αύξηση του συστημικού ρίσκου του παγκόσμιου τραπεζικού κλάδου.

Αρνητική συμβολή στους συστημικούς κινδύνους που ελλοχεύουν διεθνώς έχουν επίσης, μετά την DB, η βρετανική HSBC και η ελβετική Credit Suisse κατά τους αναλυτές του Ταμείου. Να σημειωθεί ότι η έκθεση του ΔΝΤ και η κόκκινη κάρτα της Fed στην αμερικανική θυγατρική της δεν έπληξαν την DB ως κεραυνοί εν αιθρία. 

«Αναμενόμενες» χαρακτήρισαν μιλώντας στους «Financial Times» τις εξελίξεις αναλυτές της Citigroup εξηγώντας ότι αυτές οφείλονται περισσότερο στην κακή απόδοση του κλάδου διαχείρισης ρίσκου της τράπεζας και σε ανεπαρκείς δομές που την χαρακτηρίζουν, παρά στην έλλειψη κεφαλαίων.

Η ίδια η Ένωση Γερμανικών Τραπεζών (BDB), ωστόσο, έχει από τις αρχές του έτους αναγνωρίσει ότι όχι μόνο η Deutsche Bank αλλά όλες οι γερμανικές τράπεζες αντιμετωπίζουν ασφυκτικές πιέσεις από την «αδιάκοπη αυστηροποίηση των κεφαλαιακών κανόνων που διέπουν τον διεθνή τραπεζικό τομέα».

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: