13 Ιουλίου, 2016

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

 

To Ιράν μετά την άρση του διεθνούς εμπάργκο, εις βάρος του, αναζητεί τρόπους μεταφοράς του φυσικού του αερίου παρακάμπτοντας την μη φιλική Τουρκία.  Το γεγονός αυτό αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία για την Ελλάδα, που μπορεί να αποτελέσει κόμβο ενέργειας σε περίπτωση μεταφοράς υδρογονανθράκων στο νότιο τομέα.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Βούλγαρου π/θ στο Ιράν ζητήθηκε, εκ μέρους του  Ιράν, η συμμετοχή της Βουλγαρίας σε ένα νέο διάδρομο μεταφοράς φυσικού αερίου με αφετηρία τον Περσικό Κόλπο, που θα διατρέχει την Μαύρη Θάλασσα, παρακάμπτοντας την Τουρκία.  

Ο διάδρομος αυτός θα ενώνει το Ιράν, την Αρμενία, την Γεωργία, την Βουλγαρία και θα διασυνδέεται με την Ελλάδα με τον ενεργειακό κόμβο στην Βουλγαρία, που έχει ανακοινωθεί φέτος για εφοδιασμό τόσο της Ελλάδας όσο και μεταφορά του με προορισμό την Αλβανία – Ιταλία και Κεντρική Ευρώπη.

Η Τεχεράνη δείχνει επίσης ενδιαφέρον για συμμετοχή  στο κοινό πρόγραμμα μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας για ένα τερματικό σταθμό αερίου στην Αλεξανδρούπολη.Είναι σαφές πως ανοίγονται νέοι δρόμοι για το ενεργειακό πεδίο της χώρας. Δεν μπορεί η Ελλάδα να αγνοήσει την ευκαιρία αυτή.



 


Δεν υπάρχουν σχόλια: