01 Ιουλίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Το δρόμο της επιστροφής στην πατρίδα τους έχουν αρχίσει να σκέφτονται πολλοί πρόσφυγες που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες. Ήδη τους πρώτους έξι μήνες τους 2016 3.235 άτομα εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Εθελούσιων Επιστροφών Υπηκόων Τρίτων χωρών στη χώρα καταγωγής τους που «τρέχει» ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Η ΔΕΗ θέτει σε ισχύ από σήμερα, 1η Ιουλίου, την έκπτωση 15% στα τιμολόγια ρεύματος για καταναλωτές που είναι συνεπείς στη πληρωμή των λογαριασμών τους.  Η απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό και η ταυτόχρονη καθιέρωση της απλής αναλογικής, θα αποτελέσουν σοβαρό πλήγμα στο πολίτευμα με ακαθόριστες συνέπειες εκτίμησαν οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Νίκος Αλιβιζάτος και Σταύρος Τσακυράκης, τρεις εκ των σημαντικότερων καθηγητών Συνταγματικού Δικαίου.

Επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας, αποτελούμενης από κυβερνητικά στελέχη, αλλά και θεσμικούς φορείς και επιχειρηματίες διαφόρων κλάδων της οικονομίας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναχωρεί σήμερα, Παρασκευή για πολυήμερο ταξίδι στην Κίνα, με στόχο την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και την προσέλκυση επενδύσεων. Ιστορική χαρακτηρίζεται η απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών, που αναγνωρίζει το δικαίωμα μεταβολής ληξιαρχικών στοιχείων φύλου και ονοματεπωνύμου χωρίς να προϋποθέτει την χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης αναπαραγωγικών οργάνων.

Κόσμος:Τη βάση υποστήριξής της στο στρατόπεδο των βρετανών Συντηρητικών ενισχύει η Τερέζα Μέι, παίρνοντας την «ψήφο» άλλων δύο υπουργών αλλά και ΜΜΕ. Την ίδια ώρα το Λονδίνο συνεχίζει να ακούει από τις Βρυξέλλες πως θα πρέπει πρώτα να «πατήσει το κουμπί» της εξόδου για να ξεκινήσουν οποιεσδήποτε συνομιλίες -έστω κι αν η Μέι έχει δείξει πως, αν αναλάβει την πρωθυπουργία, δεν πρόκειται να βιαστεί.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας πρέπει να προσαρμόσει τις αρχές του Μαρξισμού στις σημερινές πραγματικότητες της Κίνας, ενώ πρέπει να είναι καινοτόμο τόσο στη θεωρία, όσο και στην πράξη ανέφερε ο κινέζος πρόεδρος Σι Τσινπίνγκ, γενικός γραμματέας του ΚΚΚ σε εκδήλωση για τα 95 χρόνια του κόμματος. Όσον αφορά την ηγεσία στο Πεκίνο, ο κινέζος πρόεδρος επανέλαβε πως «η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζουμε είναι η διαφθορά».

Μία 13χρονη Ισραηλινή, υπήκοος των ΗΠΑ, δολοφονήθηκε μέσα στο υπνοδωμάτιό της, την ώρα που κοιμόταν, από 19χρονο Παλαιστίνιο. Ο δράστης εισέβαλε στο σπίτι του κοριτσιού σε εβραϊκό οικισμό στην Δυτική Όχθη και μαχαίρωσε την κοπέλα μέχρι θανάτου. Σε μία ιστορική κίνηση, το Αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι αίρει τον κανονισμό που απαγορεύει σε transgender άτομα να υπηρετούν στον στρατό. 

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για την άρση των κυρώσεων της Ρωσίας κατά της Τουρκίας, αναφέρει το πρακτορείο Sputnik. O Πούτιν ανέθεσε, επίσης, στη ρωσική κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την άρση της απαγόρευσης των πτήσεων τσάρτερ μεταξύ των δύο χωρών, ενώ ήρθησαν οι κυρώσεις που αφορούσαν την πώληση τουριστικών πακέτων στην Τουρκία. Μέτρα για άρση των κυρώσεων στους τομείς της οικονομίας και του εμπορίου αναμένεται να ληφθούν μετά από συνομιλίες με την Άγκυρα.

Οικονομία: Για τις 11 Ιουλίου αναβλήθηκε η γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ που θα αποφάσιζε την εκκίνηση των διαδικασιών για τον ΑΔΜΗΕ, ύστερα από την ένταση που δημιουργήθηκε με συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ. Η Ομοσπονδία ζήτησε να μη ληφθεί απόφαση για το θέμα, ενώ συνδικαλιστές ανήρτησαν πανό με το σύνθημα «Ο ΑΔΜΗΕ δεν πωλείται, δεν τεμαχίζεται».

Κάλεσμα στην κυβέρνηση να συνεργαστεί μαζί τους για την άμεση προώθηση των απαραίτητων αλλαγών στο νομικό πλαίσιο που αφορά τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων απηύθυναν οι διοικήσεις της Alpha Bank και της Εθνικής κατά τη διάρκεια των γενικών συνελεύσεων των μετόχων τους την Πέμπτη.

Η επιτυχής εφαρμογή του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) θα δημιουργήσει πιέσεις για αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου μεσοπρόθεσμα, αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch σε έκθεσή του.

Αθλητισμός:Η Πορτογαλία είναι η πρώτη ομάδα που προκρίθηκε στα ημιτελικά του Euro 2016 της Γαλλίας, καθώς επικράτησε με 5-3 στη διαδικασία των πέναλτι της Πολωνίας. Ο Ρουί Πατρίτσιο απέκρουσε το 4ο πέναλτι των Πολωνών που εκτέλεσε ο Γιάκουμπ Μπλατσικόφσκι και ο Ρικάρντο Κουαρέσμα ευστοχώντας στο πέμπτο των Πορτογάλων, έστειλε την χώρα του στα ημιτελικά.

Στη κανονική διάρκεια του αγώνα οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες με 1-1 χάρη στο τέρμα του Λεβαντόφσκι στο 2' και του Ρενάτο Σάντσες στο 33', με το σκορ να μην αλλάζει στην παράταση. Στον ημιτελικό η ομάδα του Φερνάντο Σάντος θα αντιμετωπίσει το νικητή της συνάντησης Βέλγιο-Ουαλία. Διπλό «χτύπημα» την Πέμπτη από τον Παναθηναϊκό, ο οποίος ανακοίνωσε την απόκτηση του Νίκλας Χουλτ και του Βίκτορ Ιμπάρμπο.

Ο 26χρονος Σουηδός αριστερός μπακ υπέγραψε με τους Πράσινους για τρια χρόνια, ενώ ο Κολομβιανός επιθετικός αποκτήθηκε με τη μορφή δανεισμού για έναν χρόνο από την Κάλιαρι. Αμφότεροι έφυγαν για την Ολλανδία ώστε να ενσωματωθούν στην προετοιμασία της νέας ομάδας τους.

Ισόπαλος 1-1 αναδείχθηκε ο Ολυμπιακός με τη Βάκερ στη φιλική αναμέτρηση με την οποία οι «ερυθρόλευκοι» ολοκλήρωσαν το πρώτο στάδιο της προετοιμασίας τους σε αυστριακό έδαφος. Ο πρωταθλητής Ελλάδας ήταν μέτριος έως κακός στο πρώτο ημίχρονο, όταν και παρουσίασε πρόβλημα στην ανάπτυξη, αλλά βελτιώθηκε στο δεύτερο σαρανταπεντάλεπτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: