15 Ιουλίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Όλες οι ενδείξεις και η μέχρι τώρα πληροφόρηση τόσο στο προξενείο της Νίκαιας, όσο και στη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών συγκλίνουν στο ότι δεν υπάρχουν Έλληνες ανάμεσα στα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης που σημειώθηκε στη Γαλλία.

«Οφείλουμε όλοι, λαός και ηγεσία να συστρατευτούμε ενωμένοι, με σεβασμό στην ιστορική μνήμη για να καταφέρουμε να απαλλαγούμε από το άγος της κατοχής», τονίζει σε γραπτή δήλωση ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αφορμή τη σημερινή επέτειο του πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησης του αρχιεπισκόπου Μακαρίου που, όπως σημειώνει, οδήγησε στην τουρκική εισβολή και την κατοχή του 37% της Κύπρου.

Την απερίφραστη καταδίκη και τον αποτροπιασμό του εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών για τη νέα πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλία. «Οι σκέψεις μας είναι με το γαλλικό λαό και με τις οικογένειες όλων των αθώων θυμάτων, στις οποίες απευθύνουμε ειλικρινά συλλυπητήρια» τονίζεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση.

Στη Σαντορίνη θα βρεθεί σε λίγη ώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καθώς στις 11:00 το πρωί θα εγκαινιάσει τις εγκαταστάσεις του νέου Γενικού Νοσοκομείου Θήρας. Τη χορήγηση πρόσθετων voucher (κουπόνια οικονομικής ενίσχυσης) σε γονείς για παιδικούς σταθμούς, με «κλειδί» την ενεργοποίηση ή όχι μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2016 των κουπονιών που θα έχουν δοθεί, αποφάσισε η κυβέρνηση. 

Σαν δικλίδα ασφαλείας έχουν τεθεί τα 175 εκατ. ευρώ, δηλαδή το ποσό της συνολικής ελάχιστης δαπάνης για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» έτους 2016-2017.

Κόσμος: Φρίκη και αποτροπιασμό για το τρομοκρατικό χτύπημα στη Νίκαια της Γαλλίας εκφράζει σύσσωμη η διεθνής κοινότητα. Λίγες ώρες μετά το μακελειό, με περισσότερους από 80 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, Ευρώπη και ΗΠΑ στέλνουν μήνυμα ενότητας κατά της τρομοκρατίας, διαμηνύοντας ότι η επίθεση ανήμερα της εθνικής εορτής αποτελεί επίθεση όχι μόνο εναντίον του λαού της Γαλλίας, αλλά εναντίον του συνόλου του ελεύθερου κόσμου.

Επίθεση με φορτηγό όχημα, το οποίο ένας άντρας οδήγησε πάνω σε πλήθος ανθρώπων σημειώθηκε στη Νίκαια, στη νότια Γαλλία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 84 άτομα και άλλα περίπου 100 να τραυματιστούν. Μεταξύ των θυμάτων είναι πολλά παιδιά. Η επίθεση έγινε στην παραλία της πόλης, όπου είχαν συγκεντρωθεί πολίτες και τουρίστες για να δουν τη ρίψη πυροτεχνημάτων για την εθνική εορτή της Γαλλίας.

Μήνυμα στήριξης στον λαό της Γαλλίας, που δοκιμάζεται και πάλι από το πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα στη Νίκαια, έστειλε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.«Η Γερμανία στέκεται στο πλευρό της Γαλλίας στη μάχη κατά της τρομοκρατίας» δήλωσε από τη Μογγολία, όπου διεξάγεται η σύνοδος Ευρώπης-Ασίας (ASEM), εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι παρά τις δυσκολίες «αυτή τη μάχη θα την κερδίσουμε».

Την αναβολή της επίσημης ανακοίνωσης της επιλογής του κυβερνήτη της Ιντιάνα Μάικ Πενς για τη θέση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ αποφάσισε ο Ντόναλντ Τραμπ εξαιτίας της πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης στη Γαλλία. Τρίωρη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν είχε στη Μόσχα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι. 
Βασικό θέμα της συνάντησης ήταν η Συρία, με τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να προειδοποιεί ότι «χωρίς συγκεκριμένα, βραχυπρόθεσμα βήματα», οι διπλωματικές προσπάθειες για το τέλος του πολέμου δεν μπορούν να συνεχιστούν επ' άπειρον.

Οικονομία:Η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στα capital controls, στη διάρκεια της συνέντευξής του το βράδυ της Πέμπτης, προκάλεσε ποικίλα σχόλια και την αντίδραση της Τράπεζας της Ελλάδας, που ουσιαστικά διαψεύδει τα λεγόμενα του πρωθυπουργού.

Η λύση της τραπεζικής κρίσης των τελευταίων εβδομάδων δεν βρίσκεται στην Ιταλία, εκτιμά ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Παντοάν και περιγράφει τα προβλήματα ως συνέπεια του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Νέα ευκαιρία να αποπληρώσουν τα χρέη τους στα ασφαλιστικά ταμεία θα έχουν μόνο οι συνεπείς ασφαλισμένοι, από το 2017. Σήμερα περίπου 270.000 είναι οι οφειλέτες με χρέη 15,5 δισ. ευρώ.

Αθλητισμός: Σε θρίαμβο εξελίχθηκε η πρώτη εμφάνιση στην ιστορία του ΠΑΣ Γιάννινα στις διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA, με το σύλλογο της Ηπείρου να κατανικά στους «Ζωσιμάδες» τη νορβηγική Οντ Γκρένλαντ με 3-0 και να αποκτά σαφέστατο προβάδισμα πρόκρισης για τον γ΄ προκριματικό γύρο του Europa League, ενόψει της ρεβάνς την ερχόμενη Πέμπτη, 21 Ιουλίου.

Τα γκολ της ομάδας του Γιάννη Πετράκη σημείωσαν οι Μιχαήλ στο 7ο, Ναδάλες στο στο 31ο και Ακόστα στο 68ο λεπτό. Με τον Ρόμπερτ Μακ να κινείται στους ρυθμούς της ομάδας, για πρώτη φορά από την έναρξη της προετοιμασίας, ολοκληρώθηκε το σημερινό πρόγραμμα προπόνησης του ΠΑΟΚ στην Ολλανδία. Ο Σλοβάκος μεσοεπιθετικός, που έφτασε το βράδυ της Τετάρτης (13/7) στο Οστερμπεεκ διακόπτοντας την επιπλέον άδεια που είχε λόγω των υποχρεώσεων με την εθνική της χώρας του στο Euro στη Γαλλία, συμμετείχε στο απογευματινό ραντεβού των «ασπρόμαυρων» στο γήπεδο.

Ο Τζον Τέρι θα παραμείνει αρχηγός της Τσέλσι στη νέα σεζόν, όπως δήλωσε ο νέος προπονητής των «μπλε», Αντόνιο Κόντε, στην πρώτη συνέντευξή του από τότε που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του λονδρέζικου συλλόγου. Ο 35χρονος αμυντικός και «σημαία» του συλλόγου υπέγραψε νέο μονοετές συμβόλαιο εργασίας τον Μάιο, βάζοντας τέλος στη φημολογία ότι θα αποχωρούσε από το «Στάμφορντ Μπριτζ» ύστερα από περισσότερες από 700 συμμετοχές.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: