15 Ιουλίου, 2016

ΜΝΗΜΗ ΠΡ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΥΔΡΑΣ ΣΠΕΤΣΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΝΗΣ ΚΥΡΟΥ ΙΕΡΟΘΕΟΥ 8 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ...

 

Γοργά κυλά κάποιες φορές ο χρόνος, παρασύροντας τα πάντα στο πέρασμά του...Αυτά, μόνο για τα ευτελή, που δεν έχουν προοπτική αιωνιότητος...Γιατί τα άλλα, εκείνα που λάμπουν, καταυγάζουν το στερέωμα με ακτίνες φωτός και γράμματα χρυσά, αφού «αιρετώτερον όνομα καλόν ή πλούτος πολύς».

Τρίτη 15 Ιουλίου 2008... Μια φωτεινή πορεία ζωής, ένας κύκλος δημιουργίας και δράσης, κλείνει, και ένα όνομα περνά στην αθανασία, αφού γράφεται με χρυσά γράμματα σε καρδιές ευεργετηθέντων από αυτό.

Τρίτη 15 Ιουλίου 2008... Αναχωρεί για τη Βασιλεία των Ουρανών ο "Παππούς", ο Μητροπολίτης Ιερόθεος, Ποιμενάρχης Ύδρας από το 1967 μέχρι το 2000. Ο άνθρωπος που ευεργέτησε την Ύδρα όσο κανένας. Ο άνθρωπος που ευεργέτησε την Ύδρα, και όλη την Ιερά Μητρόπολη που του εμπιστεύθηκε η Θεία Πρόνοια, όσο κανένας.

Τρίτη 15 Ιουλίου 2008... Ημέρα ιερή... Ο χρόνος σταματά... Το μυαλό γυρίζει πίσω... Μια μορφή έρχεται μπροστά στα μάτια κι αυτά βουρκώνουν... Μια μορφή μπροστά μας ζωντανεύει, κι η ατμόσφαιρα θυμίαμα μυρίζει.

Τρίτη 15 Ιουλίου 2008... Ο άνθρωπος που ευεργέτησε την Ύδρα όσο κανένας.Κλείνουν τα καταγάλανα και καθάρια μάτια... Σιγεί η γλυκύτατη φωνή... Αναπαύεται το ταλαιπωρημένο σώμα... Πετά στον Ουρανό η λευκή και καθαρή ψυχή ενός Αγίου Ασκητού.

Τρίτη 15 Ιουλίου 2008... Οι δείκτες του ρολογιού, έδειχναν 8.30 μ.μ., λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα...Είναι η ώρα που έκλεισε τα μάτια στη γη ο παππούς της αγάπης, ο ασκητικός Ποιμένας μας, για να τα ανοίξει στον Παράδεισο... Σιγή... Είναι η ώρα που εκοιμήθη ένας Άγιος!

Επίσκοπος Ιερόθεος Τσαντίλης, Μητροπολίτης της Ιεράς και Θεοστηρίκτου Μητροπόλεως Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης. Αμέτρητες σελίδες θα γραφούν για εκείνον και η Ιστορία θα κρατήσει στην αθανασία το όνομά του, αφού μόνος του κέρδισε θέση λαμπρή στο πάνθεον των αθανάτων.

«Ει δώσω ύπνον τοις οφθαλμοίς μου και τοις βλεφάροις μου νυσταγμόν και ανάπαυσιν τοις κροτάφοις μου», γράφει ο Προφητάναξ Δαβίδ, και ο Ύδρας Ιερόθεος έκανε βίωμα αυτή την προτροπή, θέλοντας να δημιουργήσει έργα που ανακούφισαν τον ανθρώπινο πόνο, ως αένναη και έμπρακτη δοξολογία του Υπερυμνήτου Ονόματος του Θεού μας.

Όσοι είχαμε το προνόμιο να ζούμε κάτω από την ποδηγεσία του, θα μαρτυρούμε όσο αναπνέουμε ότι υπήρξε λαμπρός Ιεράρχης, πρότυπο Ποιμένος που γνωρίζει να θυσιάζεται για τον ελάχιστο αδελφό, εφαρμόζοντας στο ακέραιο το Νόμο του Ιερού Ευαγγελίου και τηρώντας πιστά τις Ιερές Παραδόσεις, ως ζηλωτής ένθεος ευκλεών κατορθωμάτων Αγίων της αμωμήτου Πίστεώς μας.

Έγραψαν πολλοί, μετά την μακαρία τελευτή του, για τον Επίσκοπο της αγάπης και των έργων, Μητροπολίτη Ύδρας Ιερόθεο.Όμως, σήμερα, που είναι η επέτειος της κοιμήσεώς του, θεωρώ καθήκον μου ιερό να γράψω λίγα λόγια για τον Μητροπολίτη μας, σαν μια μικρή αναφορά στο πλούσιο και πολυσχιδές έργο που τέλεσε στα 33 χρόνια της θεοφιλούς ποιμαντορίας του.

Έργα του Μητροπολίτου Ιεροθέου, που στόλισαν το Νησί της Ύδρας, είναι, ο Ιερός Ναός του Πολιούχου μας Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου και ο πευκόφυτος δρόμος που οδηγεί σε αυτόν, το Κουλούρειο Νοσοκομείο Ύδρας που σώζει ζωές, για την στελέχωση και εύρυθμη λειτουργία του οποίου θυσιαζόταν, το λαμπρό Ιστορικό Αρχείο και Μουσείο Ύδρας, που ανήγειρε εκ βάθρων στη θέση του παλαιότερου κτηρίου, ο Ξενώνας Φιλοξενείας Ιατρών και Εκπαιδευτικών «Άγιος Ευστάθιος».

Ο Ανδριάντας του Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη στο Κάστρο του Κάβου με τα Οστά του Ναυάρχου στη βάση του, το σπουδαίο Εκκλησιαστικό Μουσείο Ύδρας, το Κέντρο Νεότητος και Οικογενείας «Κωνσταντίνος ο Υδραίος και Ανδρέας ο Μιαούλης», το Μητροπολιτικό Οίκημα, η ανακαίνιση του Ιερού Καθεδρικού Ναού, του Μοναστικού Οίκου Πατερικής Διακονίας «η Αγία Τριάς», της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου, του Ασκητηρίου του Αγίου Ιωαννικίου στη Ζούρβα.

Όπου εκεί διέμενε ο Άγιος Μακάριος Κορίνθου και συναντήθηκε με τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη και τον Άγιο Σίλβεστρο τον Καισαρέα, η εκ βάθρων ανακαίνιση του Γηροκομείου Ύδρας υπό την Προεδρία του, η δημιουργία του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου και της «Μέριμνας για το Παιδί του Χωριού», η οποία ετοίμαζε 4.000 δέματα για τα παιδιά όλων των Δημοτικών Σχολείων της Περιφέρειας της Ι. Μητροπόλεως.

Τέλος η Δημόσια Εκκλησιαστική Ιεροθέιος Βιβλιοθήκη, στην οποία αφιέρωσε όλα του τα βιβλία. Σε αυτά, αν προστεθούν και τα έργα στην υπόλοιπη Επαρχία της Μητροπόλεως, τότε μιλούμε σίγουρα για μια σύγχρονη νέα «Βασιλειάδα», ή καλύτερα για μια «Ιεροθειάδα».

Ο Ύδρας Ιερόθεος, φρόντισε να γίνει γνωστός στα πέρατα του κόσμου ο Νεομάρτυρας Άγιος Κωνσταντίνος ο Υδραίος, τον οποίο έμπρακτα αγάπησε, καθιέρωσε τον εορτασμό της Μνήμης των 8 Αγίων Προστατών και Εφόρων της Ύδρας, καθώς επίσης πρωτοστάτησε στη δημιουργία και άλλων πολλών έργων, πρωτίστως κοινωνικού χαρακτήρα, που τον καθιστούν Πρότυπο Ιεράρχου και Ανθρώπου.

Το ενδιαφέρον του για τους ασθενείς υπήρξε ανύστακτο και συγκλονιστικό. Πολλές φορές κατέβαλε ο ίδιος νοσήλεια, όταν υπήρχε τέτοια ανάγκη, φροντίζοντας για τη μεταφορά ασθενών ακόμη και στο εξωτερικό, ενώ ήταν αμέτρητες οι φορές που πήγαινε για συμπαράσταση σε Νοσοκομεία και Γηροκομεία.

Προίκισε τη Μητρόπολη με κληρικούς γεμάτους θείο ζήλο και οι χειροτονίες του, καρπός προσευχής, ήταν πάντα ξεχωριστές. Αξιώθηκε να δει 4 πνευματικά του παιδιά να ανυψώνονται σε Μητροπολίτες.

Τον διάδοχο και συνεχιστή του έργου του, Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, το Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, το Μητροπολίτη Κυθήρων κ. Σεραφείμ (στενό συνεργάτη του), το Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλίνικο, ενώ δικό του πνευματικό τέκνο ήταν και ο πολύκλαυστος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κυρός Γεράσιμος.

Τέτοιος λαμπρός Ιεράρχης ήταν ο Ύδρας Ιερόθεος! Πώς να μην τον θυμόμαστε; Πώς να μην τον αγαπούμε; Πώς να μην τον έχουμε θρονιασμένο στην καρδιά μας; Ο «παππούς» λείπει  από τους Υδραίους και τα πνευματικά του παιδιά 8 ολόκληρα χρόνια.

17 Ιουλίου 1967, η ενθρόνιση στην Ύδρα...

17 Ιουλίου 2008, ο ενταφιασμός στην Αίγινα... και κάθε 15 Ιουλίου, η μνήμη ενός αγίου ασκητού, του Ύδρας Ιεροθέου, που αγάπησε εξ όλης της ψυχής και της καρδιάς το Θεό και διηκόνησε αόκνως τον άνθρωπο.



Ας είναι αιωνία η μνήμη Του!

Τομέας Ενημέρωσης: Voiotosp.blogspot.gr
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: