05 Ιουλίου, 2016

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕ ΛΕΝΕ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΙΚΑ ΜΜΕ

 

Όλοι μιλούν για το πολιτικό σύστημα της χώρας, που έχει πτωχεύσει, όπως πτώχευσε κι όλους εμάς. Κανείς όμως δεν εξηγεί στο λαό, τη σκανδαλώδη οικονομική πολιτική που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις και φυσικά έχουν καταστρέψει το μέλλον των παιδιών μας.

Το ελληνικό δημόσιο, το 2014, είχε ζημιές 10,7 δις. από την εκκαθάριση της Αγροτικής, του Ταχ. Ταμιευτηρίου, της Ασπίς Bank, της Probank και άλλων μικρότερων τραπεζών. Είχε ζημιές 380 εκατ.  Εξαιτίας των προνομιούχων μετοχών του 2008 – τα λεγόμενα ομόλογα Αλογοσκούφη – από τις τράπεζες που μπήκαν σε εκκαθάριση.  

Για τις δε συστημικές τράπεζες έδωσε 25 δις το 2013. Σε αντάλλαγμα πήρε μέσω του ΤΧΣ μετοχές που μέχρι πριν τον Νοέμβριο του 2015  αντιστοιχούσαν στο 58% του Τραπεζικού συστήματος. Θεωρητικά, στο μεσοπρόθεσμο μέλλον, το δημόσιο θα μπορούσε να εισπράξει περίπου 18,5 δις ρευστοποιώντας το μερίδιο του περιορίζοντας τη ζημιά από τις συστημικές τράπεζες στα 6,5 δις. Σύνολο ζημιάς 17,6 δις.

Φτάνουμε λοιπόν στο ‘ηρωικό’ 2015 όπου το ελληνικό δημόσιο προχωρά στην πλέον αχρείαστη και καταστροφική ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, με ζημίες άλλα 18 δις. 950 εκατ. Μόνο από τις προνομιούχες μετοχές της Εθνικής οι οποίες κουρεύτηκαν κατά 71%. Το χειρότερο όμως ήταν πως το μερίδιο του ΤΧΣ στις τράπεζες περιορίστηκε στο 4%.

Τώρα  το δημόσιο από τη ρευστοποίηση αυτών των μετοχών μπορεί να προσδοκά  περίπου 1,2 δις. Αυτό σημαίνει επιπλέον ζημιά 17,3 δις. ζημιά από τις μετοχές του ΤΧΣ στις συστημικές τράπεζες και σύνολο ζημιάς 18,3 δις. 

(Τα συνολικά ποσοστά του ΤΧΣ στις τράπεζες είναι μεγαλύτερα γιατί πήρε νέες μετοχές στην αύξηση του 2015. Το 4% είναι μέσος  όρος και αφορά τις παλιές μετοχές που πήρε το ΤΧΣ το 2013 καταβάλλοντας 25 δις.) Ο Σύριζα δηλαδή, υπέσκαψε το ήδη εύθραυστο Τραπεζικό σύστημα:  

α).στη δε αντιπολίτευση με υποσχέσεις περί  Σεισάχθειας, 

β).σαν Κυβέρνηση ανακόπτοντας την ασθενική ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας και βυθίζοντας την σε διετή ύφεση (σύμφωνα με τις προβλέψεις – πάνω στις οποίες όμως βασίστηκαν και τα stress tests  των Τραπεζών), και 

γ).με την Τραπεζική αργία και τα  Capital Controls. 

Αν σκεφτεί κανείς όμως πόσο δυσανάλογα είναι τα μεγέθη των αιτίων που προκάλεσαν την ζημιά για τον φορολογούμενο αντιλαμβάνεται κανείς πως δεν ήταν απλώς θέμα κακών χειρισμών. Ήταν και θέμα χρόνου. Στη δεδομένη συγκυρία, η κακοδιαχείριση του Σύριζα  ήταν η χαριστική βολή στο Τραπεζικό σύστημα  και στα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου.

Χωρίς να μπούμε σε τεχνικές λεπτομέρειες, οι κυβερνήσεις προ-κρίσης κατέστρεψαν με την άλογη πολιτική τους την Ελλάδα. Πράγματα γνωστά. Το χείριστο είναι πως, παρά τα μνημόνια, κάτι λίγο είχε αρχίσει να βελτιώνεται. 

Αν μη τι άλλο υπήρχε μία σταθερότητα και όχι συνεχής πτώση. Η κυβέρνηση Σύριζα απλά τα τίναξε όλα στον αέρα, η δε διαπραγμάτευση Βαρουφάκη κόστισε πολύ ακριβά. Μόνο που τον λογαριασμό τον πληρώνουμε εμείς.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: