13 Ιουλίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας με αφορμή την απαγόρευση επίσκεψης Γερμανών βουλευτών στη στρατιωτική βάση του Ιντσιρλίκ. Γερμανός πολιτικός προτείνει μεταφορά στην Ελλάδα ή την Ιορδανία.

Καμιά αναφορά δεν περιέχει η δικογραφία της ΕΛ.ΑΣ. για το μεγάλο κύκλωμα ναρκωτικών στα Εξάρχεια – αποκαλύφθηκε προ διημέρου από τη Δίωξη Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής – στη δραστηριότητα και στη δολοφονία (στις 7 Ιουνίου) του 37χρονου αιγύπτιου διακινητή ναρκωτικών με το ψευδώνυμο «Χαμπίμπι», την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση Ένοπλες Ομάδες Πολιτοφυλάκων.

Νέα τραγωδία στα νερά του Αιγαίου το πρωί της Τετάρτης. Ένα κοριτσάκι, ένα αγοράκι και δύο ενήλικες ανασύρθηκαν νεκροί, όταν η φουσκωτή βάρκα στην οποία επέβαιναν ανατράπηκε ανοιχτά της Λέσβου. Σώοι έχουν ανασυρθεί έξι πρόσφυγες. Από τα ξημερώματα έχουν διασωθεί ακόμη 90 πρόσφυγες σε δύο άλλα περιστατικά.

Επιμένει το υπουργείο Εξωτερικών ότι δεν φέρει ευθύνη για την επ' αόριστον αναβολή της δίκης για τη Siemens. Το πρωί της Τετάρτης ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης επανέλαβε ότι οι μεταφρασμένες στα γερμανικά 1.087 σελίδες του παραπεμπτικού βουλεύματος είχαν σταλεί στην Εισαγγελία από τις 13 Μαΐου και τόνισε ότι «με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τίποτα δεν θα παραγραφεί στην υπόθεση της Siemens».

Ακινητοποιημένα θα είναι και την Τετάρτη τα τρένα σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, καθώς και ο προαστιακός σιδηρόδρομος, λόγω 24ωρης απεργίας. Τα σωματεία εργαζομένων στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ αποφάσισαν τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων μέχρι και την Πέμπτη 14 Ιουλίου.

Κόσμος:Με δυναμικό τρόπο μπήκε την Τετάρτη στην κούρσα της διεκδίκησης της ηγεσίας των Εργατικών ο πρώην σκιώδης υπουργός εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης Όουεν Σμιθ. «Ο Τζέρεμι (Κόρμπιν) είναι ένας καλός άνθρωπος με υπέροχες αξίες, αλλά δεν είναι ο ηγέτης που μπορεί να κερδίσει τις εκλογές για τους Εργατικούς.

Θέλω να είμαι ο επόμενος ηγέτης των Εργατικών και ο επόμενος πρωθυπουργός των Εργατικών». Σαφές μήνυμα ότι δεν θα αποδεχτεί καμία πρόταση ή ενέργεια, η οποία θα στηρίζεται στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για τη Νότια Σινική Θάλασσα έστειλε η Κίνα, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα ότι ενδέχεται να ανακηρύξει Ζώνη Εναέριας Αναγνώρισης, εάν απειληθεί η ασφάλεια της χώρας.

Τελευταία ημέρα στην Ντάουνινγκ Στριτ για τον Ντέιβιντ Κάμερον σήμερα, 13 Ιουλίου, καθώς σε λίγες ώρες αναμένεται να υποβάλει ενώπιον της βασίλισσας Ελισάβετ την παραίτησή του και να παραδώσει την πρωθυπουργία της Βρετανίας στην Τερέζα Μέι.

Στο Μπάκιγχαμ θα μεταβεί και η διάδοχός του, για να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για τη Ντάουνινγκ Στριτ ως η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της Βρετανίας, μετά τη Μάργκαρετ Θάτσερ. Στους 25 ανέρχονται οι νεκροί από τη μετωπική σύγκρουση δύο τρένων στην Απουλία της νότιας Ιταλίας -χωρίς ο απολογισμός να θεωρείται οριστικός.

Περισσότεροι από 50 είναι οι τραυματίες, πολλοί εξ αυτών σε κρίσιμη κατάσταση. Τα πρώτα βαγόνια των δύο τρένων μετατράπηκαν σε μία άμορφη μάζα σιδερικών. «Είναι σαν αεροπορική τραγωδία» δήλωσε δήμαρχος της περιοχής. Έκκληση για αίμα απηύθυναν τα τοπικά νοσοκομεία. Στην Απουλία ο Ρέντσι.

Σε επιμνημόσυνη τελετή για τους πέντε αστυνομικούς που έπεσαν νεκροί στο Ντάλας παρέστη ο Μπαράκ Ομπάμα καλώντας τους Αμερικανούς «να μην απελπίζονται» μπροστά στην επίθεση που φάνηκε να εκθέτει «το βαθύτερο ρήγμα της δημοκρατίας μας». 

Με τις φυλετικές εντάσεις ξανά στο προσκήνιο, ο Ομπάμα τόνισε: «Είμαι εδώ για να πω ότι πρέπει να απορρίψουμε αυτή την απόγνωση. Είμαι εδώ για να επιμείνω ότι δεν είμαστε τόσο διχασμένοι όσο φαινόμαστε».

Οικονομία:Η Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση αναστολής που είχε καταθέσει η Energean επί της απόφασης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία η Ελληνικά Πετρέλαια ανακηρύχθηκε ως «επιλεγείς αιτών» για την παραχώρηση δικαιωμάτων Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων στην περιοχή 'Αρτας - Πρέβεζας.

Mε ταχύτατες διαδικασίες προκήρυξε η ΔΕΗ τον διαγωνισμό για την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ, δίνοντας προθεσμία λίγων ημερών, ως τις 26 Ιουλίου, για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Ποιοι είναι οι πιθανοί ενδιαφερόμενοι. Με στόχο να μετατρέψει το λιμάνι του Πειραιά σε «maritime city», ο κινεζικός ναυτιλιακός όμιλος Cosco εγκαταλείπει την πρώτη βάση που απέκτησε στην Ευρώπη, το λιμάνι της Νάπολης.

Αθλητισμός:Ημέρες της έντασης μεταξύ Μανωλά και Ρόμα. Στην ομάδα της ιταλικής πρωτεύουσας έφτασε ο Ζουάν Ζέσους (από την Ιντερ) και εν αναμονή της άφιξης του Νάτσο (Ρεάλ Μαδρίτης) και της μεταγραφής του Μάρτιν Κασέρες, που μένει ελεύθερος, οι Ρωμαίοι έχουν κρατήσει πίσω το ζήτημα της ανανέωσης του συμβολαίου με τον Ελληνα αμυντικό, όπως αναφέρει η ιταλική αθλητική εφημερίδα «Gazzetta dello Sport».

Ισόπαλος χωρίς τέρματα ήρθε ο ΑΠΟΕΛ με την Νιου Σεντς στο πρώτο παιχνίδι του Β' προκριματικού γύρου του Champions League. Οι Κύπριοι δεν παρουσιάστηκαν έτοιμοι και φαίνεται ότι δυσκολεύτηκαν στον πλαστικό χλοοτάπητα που υπήρχε στο γήπεδο τον Ουαλών, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν ελάχιστες φάσεις. Στην μοναδική αξιοσημείωτη ευκαιρία το σουτ του Εφραίμ στο 50’ πέρασε λίγο πάνω από τα δοκάρια.

Οι Σεμπάστιαν Λέτο και Ράσμους Τελάντερ δεν θα μπουν το πρωί (08:20) της Τετάρτης στο αεροπλάνο με προορισμό την Κωνσταντινούπολη, όπου το βράδυ της ίδιας ημέρας ο Παναθηναϊκός θα αντιμετωπίσει σε φιλικό αγώνα τη Φενέρμπαχτσε. Οι δύο ποδοσφαιριστές συνέχισαν και σήμερα το απόγευμα με ατομικό πρόγραμμα, ενώ οι συμπαίκτες τους έκαναν τακτική και παιχνίδι στο μισό γήπεδο.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: