16 Ιουλίου, 2016

Η ΓΑΛΛΙΑ ΓΙΑΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟΣΟ ΣΥΧΝΑ ΣΤΟΧΟΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΩΝ;

 

Το γεγονός ότι η Γαλλία έχει πέσει τόσες φορές θύμα τρομοκρατικών επιθέσεων δεν είναι τυχαίο. Σύμφωνα με την πολιτική επιστήμονα Ρόνια Κέμπιν, υπάρχει μια σειρά εξωτερικών και εσωτερικών λόγων που την καθιστούν ευάλωτη.

Με τις μνήμες των αιματηρών τρομοκρατικών χτυπημάτων στο Παρίσι να παραμένουν νωπές, η Γαλλία έμελλε να ζήσει ξανά στιγμές φρίκης με πάνω από 80 νεκρούς τη νύχτα της Πέμπτης, αυτή τη φορά στη Νίκαια. 

Μπορεί να μέχρι στιγμής να μην στοιχειοθετείται η σύνδεση του γαλλοτυνήσιου δράστη Μοχάμεντ Λαουαϊέ Μπουλέλ με ακραιφνείς ισλαμιστικές οργανώσεις, ωστόσο αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι η χώρα έχει πέσει επανειλημμένα θύμα πολύνεκρων επιθέσεων.

Η Ρόνια Κέμπιν, πολιτική επιστήμονας του Ιδρύματος Επιστήμη και Πολιτική στο Βερολίνο (SWP), εξηγεί στην DW ότι υπάρχει μια σειρά αιτίων που καθιστούν τη Γαλλία τόσο ευάλωτη. Από τη μία η Γαλλία ανήκει στις ευρωπαϊκές χώρες με τη μεγαλύτερη εμπλοκή στη διεθνή μάχη κατά του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Συρία. 

 "Κατά δεύτερον, δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι η Γαλλία, εξαιτίας του αποικιακού παρελθόντος της, έχει μεγάλη μουσουλμανική κοινότητα με διπλή υπηκοότητα, δηλαδή γαλλική και της εκάστοτε χώρας καταγωγής. 

Ο έλεγχος τέτοιων ατόμων είναι πολύ δύσκολος για τις γαλλικές αρχές. Δεν χρειάζονται βίζα για να εξέλθουν, να εισέλθουν και να παραμείνουν στη Γαλλία όπως άλλοι Σύροι, Τυνήσιοι και Αλγερινοί", υπογραμμίζει.

Ανεργία και έλλειψη προοπτικής
Η Ρόνια Κέμπιν εκτιμά ότι υπάρχουν και εσωτερικοί λόγοι, αναφέροντας τον πολύ αυστηρό διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας στη Γαλλία, γεγονός που, κατά την ίδια, συνέβαλε στο να διαφύγει από την προσοχή του κράτους το τι συμβαίνει στις μουσουλμανικές κοινότητες της χώρας.

Η γερμανίδα πολιτική επιστήμονας εντοπίζει όμως και αιτίες που σχετίζονται με την οικονομική και κατ’ επέκταση την κοινωνική κατάσταση στη χώρα. Όπως επισημαίνει η Ρόνια Κέμπιν, "η Γαλλία έχει πολύ υψηλή ανεργία αυτή τη στιγμή.

Περίπου το 10% των πολιτών είναι άνεργοι. Ωστόσο, η κατάσταση είναι σοβαρή, δεδομένου ότι γνωρίζουμε πως το 46% των νέων με μεταναστευτική καταγωγή πλήττονται από ανεργία και ως εκ τούτου από έλλειψη προοπτικής.

Αυτό συνιστά εν δυνάμει λόγο ριζοσπαστικοποίησης στο εσωτερικό της χώρας. Τέλος, η συνεργασία των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών παραμένει ανεπαρκής. Τα κενά που δημιουργούνται έτσι έχουν, όπως βλέπουμε και από τις επιθέσεις, συχνά καταστροφικές συνέπειες".

Γαλλία: Δεν ήταν φανατικός ισλαμιστής ο μακελάρης στη Νίκαια Απίστευτη ιστορία: 27χρονος έσπρωξε την έγκυο γυναίκα του για να τη σώσει: Τον Νοέμβριο του 2015, η επίθεση στο Μπατακλάν και στα παρισινά καφενεία, έκανε τους Γάλλους να συνειδητοποιήσουν ότι ο καθένας μας μπορεί αδιακρίτως να είναι στόχος.

Το μακελειό στη Νίκαια, δίνει ένα ακόμα πιο ανατριχιαστικό συμπέρασμα, ότι ο καθένας μπορεί να μετατραπεί σε δράστη και να το παίξει «τρομοκράτης». «Να σηκωθεί ένα πρωί να πάρει το φορτηγό του και να σακατέψει κόσμο.

Ο 31χρονος Μοχάμεντ Λαουαϊέζ Μπουλέλ, οδηγός του μοιραίου φορτηγού, δεν είχε τίποτα από φανατικό ισλαμιστή, ούτε ακούστηκε να φωνάζει «Αλλάχ ακμπάρ». Χόρευε σάλσα, δεν προσευχόταν, δεν ακολουθούσε το ραμαζάνι, του άρεσαν τα κορίτσια αλλά χτυπούσε τη γυναίκα του, όπως φαίνεται από τη σχετική μήνυση και το διαζύγιο.

Η έρευνα θα δώσει περισσότερα στοιχεία για τα κίνητρά του. Το προφίλ του όμως, δεν έχει καμία σχέση με το κλασικό προφίλ του ταγμένου ισλαμιστή, ή ακόμα του «μοναχικού λύκου» που ενεργεί υπέρ πίστεως και θρησκείας κατά των αλλόπιστων. 

Για την ώρα, όλα δείχνουν ότι σκότωσε για να σκοτώσει. Και εδώ αρχίζουν τα μεγάλα ερωτήματα για τη γαλλική κοινωνία. Για τρίτη φορά ο Φρανσουά Ολάντ αποφάσισε να δώσει νέα τρίμηνη παράταση στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης και την ερχόμενη Τρίτη θα εξετασθεί νομοθετική πρόταση για την παράτασή της έως τον Οκτώβριο.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός φοβάται και νέες επιθέσεις:Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς δήλωσε σήμερα ότι ο άνδρας που διέπραξε την επίθεση στη Νίκαια, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 84 άνθρωποι, κατά πάσα πιθανότητα έχει διασυνδέσεις με πυρήνες του ριζοσπαστικού Ισλάμ.

"Είναι ένας τρομοκράτης που χωρίς καμία αμφιβολία συνδέεται με το ριζοσπαστικό Ισλάμ, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο" επισήμανε ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού δικτύου France 2.

"Ναι, πρόκειται για μια τρομοκρατική ενέργεια και θα εξακριβώσουμε τις διασυνδέσεις του με τρομοκρατικές οργανώσεις". Ο Μανουέλ Βαλς υπογράμμισε ότι είναι "πεπεισμένος" ότι η Γαλλία θα κερδίσει τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και του ριζοσπαστικού Ισλάμ, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν υπήρξαν σφάλματα ή κενά στον τομέα της ασφάλειας.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός επισήμανε ότι ο αριθμός των νεκρών ενδεχομένως θα αυξηθεί και σημείωσε ότι νέες επιθέσεις είναι πιθανόν να διαπραχθούν.

Ακόμα κόσμος αγνοείται: Τρεις φοιτητές που βρίσκονταν σε εκπαιδευτικό ταξίδι, μέρος προγράμματος σπουδών, στην Γαλλία τραυματίστηκαν από την επίθεση στην Νίκαια, ενώ μία ακόμη φοιτήτρια αγνοείται, ανέφερε το πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια.

Το πανεπιστήμιο ταυτοποίησε την αγνοούμενη φοιτήτρια ως την 20χρονη Νίκολας Λέσλι, μία από τις 85 φοιτήτριες του πανεπιστημίου που συμμετείχαν στο 15ημερο ταξίδι με αντικείμενο την επιχειρηματικότητα στην Ευρώπη.Οι άλλοι φοιτητές, που δεν ταυτοποιήθηκαν, υπέστησαν κατάγματα στα πόδια από την επίθεση, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο.

Ταυτοποιούνται τα θύματα του μακελειού - Οι ιστορίες τους:Ένας αστυνομικός διοικητής, οικογένειες που παραθέριζαν στη Νίκαια, τουρίστες από ξένες χώρες όπως επίσης πολλά παιδιά και έφηβοι. Μεταξύ αυτών ένας άνδρας που σκοτώθηκε στην προσπάθεια του να σώσει την έγκυο σύζυγό του. Αυτοί ήταν ορισμένοι από τους 84 νεκρούς της επίθεσης στη Νίκαια της Γαλλίας:

-Λίντα Καζανόβα Σικάρντι, 54 ετών, τουρίστρια από την Ελβετία. Τελωνειακός στο επάγγελμα, βρισκόταν σε διακοπές στην Κυανή Ακτή μαζί με τον σύζυγό της Ζιλ, έναν Γάλλο που επέζησε από την επίθεση, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή του Ανό (στο καντόνι Τιτσίνο, νότια), απ΄ όπου καταγόταν. Το ζευγάρι δεν είχε παιδιά.

-Φατμά Σαρίχι, μια Μαροκινή ηλικίας 60 ετών, κάτοικος Νίκαιας, νοικοκυρά και μητέρα επτά παιδιών. «Μια πολύ ευσεβής γυναίκα, ένας υπέροχος άνθρωπος, που φρόντιζε πολύ τα παιδιά της αλλά και τους συνανθρώπους της» σύμφωνα με τον συνεργάτη ενός εκ των γιων της που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Πίστευε «στο πραγματικό Ισλάμ (…), όχι εκείνο των τρομοκρατών» δήλωσε ο γιος της Χάμζα στην εφημερίδα l'Express.

-Σον Κόπλαντ, 51 ετών, Αμερικανός τουρίστας. Οικογενειάρχης από το Τέξας, εργαζόταν σε μια εταιρεία πληροφορικής, σκοτώθηκε μαζί με τον γιο του Μπρόντι, ηλικίας 11 ετών. Σύμφωνα με την εφημερίδα του Τέξας American-Statesman, η οικογένεια παραθέριζε στην Νίκαια αφού είχε επισκεφθεί την Παμπλόνα και τη Βαρκελώνη, στην Ισπανία.

Η ομάδα μπέιζμπολ του Hill Country, στο Όστιν, στην οποία έπαιζε ο 11χρονος ανήρτησε μια φωτογραφία του παιδιού στην παραλία της Νίκαιας. Την είχε στείλει λίγες ώρες πριν από την επίθεση. Στη λεζάντα έγραφε: «Κανείς δεν αξίζει αυτού του είδους τη τύχη, ιδίως μια τόσο θαυμάσια οικογένεια».

-Τιμοτέ Φουρνιέ, 27 ετών, υπάλληλος που διέμενε στο Παρίσι. Σκοτώθηκε προσπαθώντας να προστατεύσει τη σύζυγό του, έγκυος στον έβδομο μήνα, την οποία έσπρωξε στην άκρη του δρόμου λίγο πριν το φορτηγό ορμήσει κατά πάνω τους, περιγράφει στο Γαλλικό Πρακτορείο η Αναίς, μία από τις ξαδέλφες του.

-Εμανουέλ Γκρου, 48 ετών, αστυνομικός διοικητής. Δεύτερος στην ηγεσία της συνοριακής αστυνομίας στο Αλπ Μαριτίμ, υπεύθυνος για την αστυνόμευση στο αεροδρόμιο της Νίκαιας. Ήταν εκτός υπηρεσίας τη στιγμή της επίθεσης, σύμφωνα με μια αστυνομική πηγή.

Σύμφωνα με το le Point, είχε μόλις πάει να βοηθήσει με τα πυροτεχνήματα μαζί με τη σύντροφό του, επίσης αστυνομικό, και την κόρη της προτού το φορτηγό τους παρασύρει.

-Ρομπέρ Μαρσάντ, 60 ετών, πρόεδρος και προπονητής στον αθλητικό σύλλογο του Μαρκινί (κεντροανατολική Γαλλία). Ο δήμαρχος της πόλης, Λουίς Πονσέ, έκανε λόγο στο Γαλλικό Πρακτορείο για έναν «πολύ αφοσιωμένο άνδρα, που υπηρετούσε τις αξίες του αθλητισμού και τις μεταλαμπάδευε σε όλα τα παιδιά».

-Μίκαελ Πελεγκρινί, 28 ετών, καθηγητής οικονομικών στο Λονγκβί (ανατολικά). Πέθανε στο πλευρό της μητέρας του Βερονίκ, μιας μαίας 55 ετών και των παπούδων του Φρανσουά και Κριστιάν Λοκατελί, 82 και 78 ετών.

-Βικτόρια Σαβτσένκο, 20 ετών, Ρωσίδα τουρίστρια. Σπούδαζε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο στη Μόσχα, όπως γνωστοποίησε το εκπαιδευτικό ίδρυμα σε ένα δελτίο τύπου. 

Βρισκόταν στη Νίκαια για διακοπές με μια φίλη, φοιτήτρια στο ίδιο πανεπιστήμιο. Εκείνη τραυματίστηκε στα πόδια «χωρίς να κινδυνεύει η ζωή της» σύμφωνα με τον ρωσικό ιστότοπο Novosti-24.



Δεν υπάρχουν σχόλια: