16 Ιουλίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και με τον πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ θα έχει εντός της ημέρας ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βρίσκεται σε διαρκή ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ερντογάν αναμένεται να έχει το πρωί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, καθιστώντας σαφές ότι η Ελλάδα στηρίζει τη συνταγματική και δημοκρατική νομιμότητα της Τουρκίας. Διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. 

Την επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι και αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ «για κοινή αντίδραση στα τεκταινόμενα στην Τουρκία είχε ο κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος βρίσκεται στη Μογγολία για την σύνοδο Ασίας-Ευρώπης. Σε νέες τρίωρες επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας προχωρούν από την ερχόμενη Δευτέρα μέχρι και την Τετάρτη τα Σωματεία εργαζομένων στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο επιβατικών αμαξοστοιχιών.

Εκτός κινδύνου νοσηλεύεται 56χρονη, η οποία τραυματίστηκε στο πόδι από φορτηγό στο λιμάνι της Καλύμνου. Η άτυχη γυναίκα μόλις είχε κατέβει από τον καταπέλτη του πλοίου και κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες τραυματίστηκε από το φορτηγό. Διακομίστηκε στο Κέντρο Υγείας Καλύμνου όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στο πόδι.

Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τη δημοκρατική και συνταγματική νομιμότητα και την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση στην Τουρκία, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές μετά την εκδήλωση απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία. Το πρωί του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα επικοινωνήσει με τον Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Κόσμος:Eλεύθερος αφέθηκε ο Τούρκος επιτελάρχης Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος κρατήθηκε όμηρος στις λίγες ώρες που κράτησε το πραξικόπημα στην χώρα. Εκατοντάδες συλλήψεις στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ οι νεκροί έχουν φτάσει τους 90 και οι τραυματίες τους 1.154. Ανακτά με κάλεσμα προς το λαό «να βγει στους δρόμους και τις πλατείες» ο Ταγίπ Ερντογάν τον έλεγχο στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε από μερίδα του στρατού. 

Υποκινητής του πραξικοπήματος στην Τουρκία φέρεται να είναι, σύμφωνα με διαρροές από την κυβερνητική πλευρά, ένας απόστρατος συνταγματάρχης ονόματι Μουχαρέμ Κιοσέ, ο οποίος είχε απομακρυνθεί προ μηνών από το στράτευμα επειδή προσπάθησε να αποκρύψει στοιχεία για μία άλλη απόπειρα πραξικοπήματος.

Η απόπειρα πραξικοπήματος ήταν μία πράξη προδοσίας, για την οποία οι υπεύθυνοι «θα πληρώσουν υψηλό τίμημα», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το αεροδρόμιο «Ατατούρκ» της Κωνσταντινούπολης. Προειδοποίησε δε ότι τα γεγονότα των τελευταίων ωρών θα γίνουν αφορμή για ευρεία εκκαθάριση του στρατού. «Έδειξε» δε ευθέως τον Φετουλάχ Γκιουλέν ως υπεύθυνο για τα γεγονότα.

Ομάδα στρατιωτών που ανήκαν στην πλευρά των πραξικοπηματιών εισέβαλε στις 3:30 τα ξημερώματα του Σαββάτου στο κτίριο του ομίλου μέσων ενημέρωσης Ντογάν, στο οποίο πρόσκειται μεταξύ άλλων και το τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk.

Οικονομία:Ολιγοήμερη παράταση στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων έδωσε το υπουργείο Οικονομικών. Η νέα παράταση για τα φυσικά πρόσωπα είναι μέχρι τη Δευτέρα 18 Ιουλίου. Για τα νομικά πρόσωπα η προθεσμία λήγει στις 25 Ιουλίου.

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία στον κλάδο του εμπορίου, την Κυριακή 17 Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία θα λειτουργήσουν τα καταστήματα, προκηρύσσει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (OIYE), «δίνοντας δυνατό μήνυμα στην κυβέρνηση και τους δανειστές, ότι η κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων, ούτε αναγκαία είναι, ούτε ωφέλιμη για τους καταναλωτές».

Καίριο βήμα προς τη δημιουργία του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας αποτελεί η τελετή υπογραφής της Συμφωνίας Χρηματοδότησης, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Παιδείας Νίκου Φίλη, του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας Κ.Φωτάκη και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Τζ.Τέιλορ, στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Αθλητισμός:Σε ένα πολύ μέτριο ποιοτικά παιχνίδι ο Ολυμπιακός ήρθε ισόπαλος χωρίς τέρματα στο 5ο φιλικό του παιχνίδι με αντίπαλο την Μπριζ. Οι «ερυθρόλευκοι» ήταν πολύ καλοί στα μετόπισθεν, αλλά επιθετικά υστερούσαν και δεν μπορούσαν να δημιουργήσουν φάσεις.

Παρελθόν από την τεχνική ηγεσία της εθνικής Βελγίου αποτελεί ο Μαρκ Βίλμοτς, ο οποίος «πλήρωσε το μάρμαρο» για την αποτυχία των «κόκκινων διαβόλων» στο EURO 2016, παρά την ταλαντούχα ομάδα που διαθέτουν.

Παίκτης του ΑΠΟΕΛ είναι και τυπικά ο Γιάννης Γιαννιώτας. Ο Έλληνας εξτρέμ παραχωρήθηκε στην κυπριακή ομάδα με τη μορφή δανεισμού από τον Ολυμπιακό για ένα χρόνο και την Παρασκευή υπέγραψε το νέο του συμβόλαιό. Επίσης, ο κυπριακός σύλλογος ανακοίνωσε σήμερα τη σύναψη συμφωνίας με τον Ιγκόρ Ντε Καμάργκο.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: