12 Ιουλίου, 2016

ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ

 

Πλήθος καταγγελιών κατά της Τουρκίας έχει κάνει στο παρελθόν ο ΟΗΕ.  Την έχει καταγγείλει για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ καθώς και για τις ενέργειες, της ίδιας και του τουρκοκυπριακού καθεστώτος που με συστηματικό τρόπο έχουν επιχειρήσει να εξαλείψουν την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά στις κατεχόμενες περιοχές.

Αφορμή για αυτό αποτέλεσε η άρνηση της Τουρκίας να στείλει τη βοήθεια που ήθελε να προσφέρει, για κατάσβεση των μεγάλων πυρκαγιών που ξέσπασαν πρόσφατα στη Μεγαλόνησο, επειδή η Κύπρος είχε την απαίτηση να ενταχθούν τα πυροσβεστικά ιπτάμενα μέσα υπό τον συντονισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δηλαδή τι πιο φυσιολογικό… και όμως αυτό βρήκαν οι γραφειοκράτες του ΟΗΕ, να επισυνάψουν στην έκθεση τους, κατηγορώντας ουσιαστικά την Κύπρο ότι αυτή φταίει που δεν λύνεται το Κυπριακό. Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος  Νίκος  Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι, «υπάρχουν αναφορές που πρέπει να αλλάξουν ή να διαγραφούν στην έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ).

Γιατί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», «ήδη έγιναν διαβήματα σε Λευκωσία και Νέα Υόρκη ειδικότερα για την αναφορά στην πρόσφατη πυρκαγιά στη Σολέα και για τα περί χαμένης ευκαιρίας εξαιτίας της απόρριψης προθυμίας της τουρκοκυπριακής πλευράς να βοηθήσει στην κατάσβεση της».

Για το ίδιο θέμα ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι, «εκείνοι που ενημερώνουν τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί και πιο αντικειμενικοί, δεν γίνεται κάποια ζητήματα να τα καταπίνουν και κάποια να τα μεγεθύνουν», «με αυτό τον τρόπο μόνο ζημιά προκαλείται στις προσπάθειες προώθησης της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων».

Όσο για το θέμα της χαμένης ευκαιρίας ανέφερε ότι, «υπήρξαν πολλές τέτοιες ευκαιρίες στο παρελθόν και δεν είχαν καταγραφεί από τα Ηνωμένα Έθνη», «στην έκθεση του Μπαν Κι Μουν δεν καταγράφεται η συνειδητή προσπάθεια που καταβάλλει η Τουρκία για αφομοίωση των κατεχομένων, γεγονός που επηρεάζει τις προσπάθειες για λύση του κυπριακού».

Είναι κρίμα ένας διεθνής οργανισμός να παίρνει το μέρος των, ξεκάθαρα, παράνομων εισβολέων και κατακτητών της Αδελφής μας Κύπρου. Ελπίζουμε η ελληνική διπλωματία να λάβει σύντομα θέση για το θέμα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: