07 Ιουλίου, 2016

ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΠΟΥ ΤΑ ΜΜΕ ΚΡΥΒΟΥΝ

 

Για κουκούλωμα πάει ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα που έχει απασχολήσει τη σύγχρονη Ελλάδα.

Πρόκειται για την περιβόητη υπόθεση με τα "μαύρα ταμεία" της Siemens. Ενώ η δίκη πηγαίνει από αναβολή σε αναβολή, ο εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Χαράλαμπος Τζώνης, δήλωσε πως τα αδικήματα έχουν αρχίσει σιγά-σιγά να παραγράφονται.


"Από την έκδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος ήδη έχει παύσει η ποινική δίωξη για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα για μισούς από τους κατηγορούμενους. Κάθε λεπτό που περνάει το αδίκημα παραγράφεται, ενώ η πράξη της δωροδοκίας έχει χρόνο τέλεσης το διάστημα 1997 - 1998 και ουσιαστικά δεν έχει ξεκινήσει ούτε η εκδίκαση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό.


Πρόκειται για εξαιρετικά επείγουσα περίπτωση", ανέφερε χαρακτηριστικά ο εισαγγελικός λειτουργός κατά τη διάρκεια της απορριπτικής αγόρευσής του για τις ενστάσεις απόλυτης ακυρότητας που υπέβαλαν οι συνήγοροι υπεράσπισης 13 Γερμανών υπηκόων. Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης μετά από 8 μήνες σχετικά με την εν λόγω υπόθεση και συ για τη σύμβαση 8002/97 με το ελληνικό Δημόσιο για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ, υπερασπιστές προχώρησαν σε ενστάσεις απόλυτης ακυρότητας κατά του παραπεμπτικού βουλεύματος. 

Σύμφωνα με τους ίδιους το βούλευμα επιδόθηκε μόνο στα ελληνικά, ενώ αναγκαία είναι η μετάφραση στα γερμανικά. "Τα ουσιώδη έγγραφα πρέπει να παρέχονται μεταφρασμένα στην μητρική γλώσσα των κατηγορουμένων διαφορετικά θίγονται τα συνταγματικά τους δικαιώματα και παραβιάζεται η αρχή της δίκαιης δίκης", ανέφεραν οι συνήγοροι. "Είναι αδιανόητο ο αγνοών τη γλώσσα να περιέρχεται σε μειονεκτική θέση. Πρέπει να έχει τις αυτές δυνατότητες σε σχέση με αυτόν που έχει τις απαραίτητες γλωσσικές γνώσεις".


"Δεν έχουμε λάβει γνώση ούτε ενός έγγραφου της δικογραφίας για τη Siemens. Πρέπει να εφοδιαστούμε με τα έγγραφα προκειμένου να προετοιμάσουμε την υπεράσπιση του. Το παραπεμπτικό βούλευμα επιδόθηκε σε δικηγορικό γραφείο, το οποίο ήδη είχε αυτοκαταργηθεί από την υπεράσπιση Λυγινού". Ο εισαγγελέας Εφετών, Χαρ. Τζώνης ζήτησε την απόρριψη των ενστάσεων από το δικαστήριο, τονίζοντας πως δεν μπορεί να υπάρξει ακυρότητα λόγω της μη συνεπίδοσης της μετάφρασης. 

Κάτι τέτοιο θα ίσχυε μόνο αν υπήρχε βλάβη των υπερασπιστικών ισχυρισμών του κατηγορουμένου. Μάλιστα οι κατηγορούμενοι απολογηθήκαν με διερμηνέα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.  Επιπλέον πρόσθεσε πως το δικαστήριο δύναται να δώσει χρονικό περιθώριο για την προετοιμασία της υπεράσπισής τους από Γερμανούς κατηγορούμενους.  

Γενικότερα με το εν λόγω θέμα επικρατεί ένας πανικός και παρατηρούμε πως τα μίντια προσπαθούν να το καλύψουν όσο μπορούν το σκάνδαλο αυτό προς εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων. Το θέμα δεν έχει αναδειχθεί όπως θα έπρεπε και αυτό προκαλεί ανησυχίες σχετικά με την εξέλιξη της υπόθεσης.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: