07 Ιουλίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Αλαλούμ επικρατεί στην κυβέρνηση σχετικά με το ξεπάγωμα των ειδικών μισθολογίων των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο Πάνος Καμμένος έχει ανακοινώσει ότι τα ισοδύναμα μέτρα έχουν βρεθεί και πως για τους σχετικούς κωδικούς έχει ενημερωθεί το υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο, ο Γιώργος Χουλιαράκης τον διέψευσε, για να επανέλθει, επιμένοντας, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας...

Το απόγευμα της Πέμπτης αρχίζει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο και αναμένεται να διεξαχθεί σε υψηλούς τόνους. Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει την ψήφο 200 βουλευτών, κάτι που έως τώρα δεν διαφαίνεται πιθανό. Έτσι, υπάρχουν σκέψεις για άνοιγμα σε ζητήματα που έχουν τεθεί κυρίως από το ΠΑΣΟΚ, όπως η κατάτμηση μεγάλων περιφερειών και η ψήφος στους ομογενείς.

Ματαιώσεις και τροποποιήσεις δρομολογίων θα γίνουν και σήμερα, Πέμπτη, σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο, στον προαστιακό σιδηρόδρομο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας, στα δρομολόγια προς το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, καθώς και στα δρομολόγια των λεωφορείων στη διαδρομή Κιάτο-Πάτρα και αντιστρόφως. «Η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό έχει αλλάξει τον τελευταίο ενάμισι χρόνο.

Οι ξένοι δίνουν πλέον ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα» τόνιζαν ανώτατες πηγές της ελληνικής κυβέρνησης στους δημοσιογράφους, κατά την επιστροφή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, από την Κίνα. Μπουρίνι ιδιαίτερα μεγάλης έντασης και διάρκειας σάρωσε τη νύχτα τον Βόλο και την ευρύτερη περιοχή του με θυελλώδεις ανέμους και ισχυρότατη νεροποντή.

Το μπουρίνι συνοδευόταν από αλλεπάλληλους κεραυνούς που έκαναν την νύχτα-μέρα, ενώ πλημμύρισαν και έγιναν αδιάβατοι δρόμοι στο κέντρο του Βόλου. Δεκάδες κλήσεις για βοήθεια στην Πυροσβεστική.

Κόσμος:Στην κορυφή των πρωτοσέλιδων των ιταλικών εφημερίδων βρίσκεται θανατηφόρο κρούσμα ρατσιστικής βίας στο Φέρμο με θύμα έναν 36χρονο Νιγηριανό που είχε ζητήσει άσυλο. Ο 36χρονος περπατούσε στο δρόμο μαζί με τη σύζυγό του και, όταν την υπερασπίστηκε σε ρατσιστικό σχόλιο, δέχθηκε επιθέση που τον άφησε σε κώμα και τελικά εξέπνευσε.

Σε βάρος του θεωρούμενου δράστη έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για βαριά σωματική βλάβη και έχει αφεθεί προσωρινά ελεύθερος. Με προσφυγή στη Δικαιοσύνη απειλεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την Σλοβενία, έπειτα από εφόδους της σλοβενικής αστυνομίας στην εκεί Κεντρική Τράπεζα σε μία αρκετά ασυνήθιστη διαμάχη μεταξύ Φρανκφούρτης και κράτους μέλους.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ανέφερε πως οι έφοδοι κατάληξαν στην κατάσχεση εγγράφων της ΕΚΤ «που προστατεύονται από το ευρωπαϊκό Δίκαιο», καλώντας και την Κομισιόν να παρέμβει. Σε αρκετές πόλεις των ΗΠΑ επεκτάθηκαν οι συγκεντρώσεις και οι διαμαρτυρίες για το θάνατο του αφροαμερικανού Άλτον Στέρλινγκ από αστυνομικές σφαίρες στο Μπατόν Ρουζ της Λουιζιάνα. Δεύτερο βίντεο από το περιστατικό εντείνει τα ερωτήματα, την ώρα που τα συνθήματα που ακούγονται είναι το «οι ζωές των μαύρων έχουν σημασία».

Προσεκτική αναφορά στην υπόθεση έκανε η Κλίντον, την ώρα που έχει ξεκινήσει ομοσπονδιακή έρευνα. Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε να βάλει στο «συρτάρι» την υπόθεση των e-mail της Χίλαρι Κλίντον όταν ήταν στο υπουργείο Εξωτερικών, θέτοντας έτσι -μετά την εισήγηση και του FBI- οριστικό τέλος στο ζήτημα, από την πλευρά του αξιόποινου. 

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το «σκάνδαλο» είναι παρελθόν: Όπως έδειξαν οι αντιδράσεις όχι μόνο του Τραμπ αλλά και άλλων Ρεπουμπλικανών, το αντίπαλο στρατόπεδο δεν σκοπεύει να το αφήσει στην άκρη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Αυτοσχέδιες βόμβες έριξαν ένοπλοι σε αστυνομικούς που φρουρούσαν θρησκευτική συγκέντρωση στο Μπανγκλαντές, πριν αρχίσουν να πυροβολούν προς το μέρος τους. 

Στην επίθεση σκοτώθηκε ένας αστυνομικός και ένας ένοπλος, ενώ τραυματίστηκαν άλλα εννέα άτομα. Οι πρώτες υποψίες πέφτουν σε ισλαμιστές, καθώς η χώρα είναι ακόμη συγκλονισμένη από την αιματηρή επίθεση στη Ντάκα με απολογισμό 20 νεκρούς.

Οικονομία: Kατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και πλειστηριασμούς ακινήτων για το 55% των οφειλετών του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων ετοιμάζουν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, με στόχο την είσπραξη περίπου 5 δισ. ευρώ.

Η ρύθμιση για την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) που συνεδριάζει στις 10 το πρωί, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Οι μισθοί του Δημοσίου και οι συντάξεις βρίσκονται στο στόχαστρο του κόφτη από το 2017, εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος του προϋπολογισμού του 2016 για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ (ή του 2017 για 1,75% του ΑΕΠ και του 2018 για 3,5% του ΑΕΠ), όπως προκύπτει από το Τεχνικό Μνημόνιο, το οποίο ανάρτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Διαδίκτυο.

Αθλητισμός: Η Πορτογαλία του Φερνάντο Σάντος είναι η πρώτη φιναλίστ στο Euro 2016, στον δεύτερο τελικό της ιστορίας της σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μετά από εκείνον το 2004. Οι Ίβηρες επικράτησαν στον πρώτο ημιτελικό της Ουαλίας με 2-0 στη Λιόν (πρώτη νίκη τους σε κανονική διάρκεια αγώνα) με σκόρερ τους Κριστιάνο Ρονάλντο στο 50ό και Νάνι στο 53ο λεπτό και περιμένουν τον αντίπαλό τους στον τελικό της Κυριακής (10/7), που θα προκύψει από τον αγώνα της Πέμπτης ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία.

Στην Αθήνα βρίσκεται από το βράδυ της Τετάρτης ο Νίκολα Λεάλι, προκειμένου να υπογράψει στον Ολυμπιακό. Ο Ιταλός γκολκίπερ της Γιουβέντους θα περάσει από ιατρικές εξετάσεις και στη συνέχεια θα υπογράψει τον δανεισμό του στους Ερυθρόλευκους από τη «Γηραιά Κυρία» για έναν χρόνο. Εν τω μεταξύ, η ΠΑΕ Ολυμπιακός ανακοίνωσε την επιστροφή του Φρανσουά Μοδεστό στην ομάδα, από το πόστο του σκάουτερ.

Μια χαλαρή ...προπόνηση έκανε ο ΠΑΟΚ στο πρώτο του φιλικό παιχνίδι της νέας περιόδου αφού κατανίκησε την ολλανδική Σίλφολντε με το σκορ-ρεκόρ 14-0 στο Αρνεμ της Ολλανδίας όπου και προετοιμάζεται. Οπως φανερώνει και το τελικό αποτέλεσμα το τεστ αυτό δεν ήταν επιβεβαιωτικό της αγωνιστικής κατάστασης της ελληνικής ομάδας, λόγω της εμφανούς αδυναμίας των Ολλανδών να διατηρήσουν την εστία τους σε αξιοπρεπές επίπεδο ήττας.




Δεν υπάρχουν σχόλια: