16 Ιουλίου, 2016

ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΚΙΕΣ ΤΡΟΜΟΥ ΚΑΙ ΒΙΑΣ!

 

Λένε πως η Βία ήταν μια θεότητα της μυθολογίας που προσωποποιούσε τη δύναμη και την επιβολή. Σύμφωνα με τη Θεογονία του Ησίοδου, ήταν κόρη του Τιτάνα Πάλλαντα και της Ωκεανίδας Στύγας.

Η Bία, μαζί με τη μητέρα της και τα αδέλφια της (Κράτος, Ζήλος και Νίκη), βοήθησε τον Δία στον πόλεμο με τους Τιτάνες και από τότε έμενε μαζί τους κοντά στον υπέρτατο θεό, έτοιμη να εκτελέσει τις διαταγές του. Στον Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου, συμπαραστέκεται μαζί με τον Κράτο στην πρόσδεση του Προμηθέα στον Καύκασο από τον Ήφαιστο.

Από πολύ παλιά η Βία και η Ανάγκη λατρεύονταν στον Ακροκόρινθο ως ξεχωριστές θεότητες. Στην πόλη της Πισιδίας Άδαδα, λατρευόταν μαζί με την Ανάγκη και τον Απόλλωνα Δεσπότη. 

Αργότερα, οι δύο αυτές θεότητες ταυτίστηκαν, όπως φαίνεται και από την παράδοση, σύμφωνα με την οποία ο Θεμιστοκλής, όταν πήγε στην Άνδρο για να ζητήσει την υλική ενίσχυση των κατοίκων της, τους είπε ότι μαζί του έφερε και δύο μεγάλες θεότητες, την Πειθώ και την Ανάγκη, κατά τον Ηρόδοτο, ή την Πειθώ και τη Βία, κατά τον Πλούταρχο.

Αυτά, λοιπόν, πίστευαν οι αρχαίοι Έλληνες. Κι όπως πιστεύουν πολλοί σύγχρονοι άνθρωποι η βία ως κοινωνικό φαινόμενο ακολούθησε πάντοτε τον άνθρωπο, αν και έπαιρνε ποικίλες μορφές και είχε διαφορετική ένταση. 

Λένε πως τα αίτια της βίας είναι πολλά. Θα μπορούσε να πει κανείς πως στον βαθμό που ο άνθρωπος, ως έμβιο ον, είναι εκτεθειμένος στα ένστικτα της αυτοσυντήρησης και της αναπαραγωγής, αντιμέτωπος με μια φύση.

Την οποία είναι υποχρεωμένος να δαμάσει για να επιβιώσει, είναι ήδη επιρρεπής, όπως κάθε ζωντανός οργανισμός, στην άσκηση τουλάχιστον της φυσικής βίας. Για τα αίτια της κοινωνικής βίας δίνονται πολλές επιστημονικές εξηγήσεις, οι οποίες μπορούν να συνοψιστούν σε δύο μεγάλες (αλληλοσυμπληρωματικές) κατηγορίες:

(α).τα αίτια της κοινωνικής βίας είναι κυρίως οικονομικά (υλιστική ερμηνεία),

(β).τα αίτια της κοινωνικής βίας ανάγονται κυρίως στον χώρο των απωθημένων επιθυμιών και των επιθετικών ενστίκτων (ψυχαναλυτική ερμηνεία).

Η υλιστική ερμηνεία, της οποίας κυριότερος εκπρόσωπος είναι ο Καρλ Μαρξ, εξηγεί την κοινωνική βία ως προϊόν των κοινωνικών (ταξικών) συγκρούσεων, πρωταρχική πηγή των οποίων ορίζει την επιθυμία των κυρίαρχων τάξεων να καρπούνται το κοινωνικό προϊόν, εκμεταλλευόμενες (με τον καταναγκασμό) οικονομικά τις ασθενέστερες τάξεις.

Αυτά, εν ολίγοις, γράφονται από επιστήμονες για τη βία. Ωστόσο, η βία στις μέρες μας είναι τόσο σκληρή, που δεν μπορείς να αναλώνεσαι σε βαθυστόχαστες αναλύσεις. Κάτι πολύ σημαντικό συμβαίνει στην Ευρώπη, πάνω από την οποία πλανάται ο τρόμος και η βία! Μαύρες σκιές που μεγαλώνουν εφιαλτικά όσο η βία δεν αντιμετωπίζεται εν τη γενέσει της. 

Δεν αίρονται δηλαδή τα αίτια που την προκαλούν (πόλεμοι, πείνα, δυστυχία κλπ), με αποτέλεσμα ο κόσμος να πληρώνει το αντίτιμο με αίμα αθώων ανθρώπων παντού. Για μια ακόμη φορά, διαβάζουμε πώς έγινε νέο τρομοκρατικό χτύπημα στην Ευρώπη. Και μάλιστα στην ίδια χώρα, τη Γαλλία! 

Ένας νέος ποταμός αίματος χύθηκε στο όνομα της βίας και της τρομοκρατίας στη Νίκαια της Γαλλίας! Το πένθος βύθισε στη θλίψη και την οδύνη τη χώρα του Διαφωτισμού την ημέρα μάλιστα της Εθνικής Εορτής της Γαλλίας!  


Δεν υπάρχουν σχόλια: