22 Ιουλίου, 2016

† Η ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΑ Η ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ Η ΜΥΡΟΦΟΡΟΣ

 
  
Η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή καταγόταν από τα Μάγδαλα, γι΄ αυτό άλλωστε ονομάστηκε Μαγδαληνή. Τα Μάγδαλα βρίσκονταν στην Γαλιλαία, στη νοτιοδυτική όχθη της λίμνης Τιβεριάδος. Καταγόταν από πλούσια οικογένεια και οι γονείς της, ο Σύρος και η Ευχαριστία, ήταν ελεήμονες και φιλεύσπλαχνοι.

Η Μαρία αγαπούσε τη μελέτη και γι΄ αυτό από νεαρή ηλικία εντρύφησε στην Παλαιά Διαθήκη και ιδιαίτερα αγάπησε το Ψαλτήρι και τις Προφητείες. Μάλιστα για να διαφυλάξει την καθαρότητα του σώματος και της ψυχής της, απέφευγε τις κοσμικές εκδηλώσεις. Μετά το θάνατο των γονέων της μοίρασε τα πλούτη και τα υπάρχοντά της σε όποιους είχαν ανάγκη.

Ο Διάβολος, για όλες αυτές τις ενέργειες της Αγίας, τη φθόνησε και την πολιόρκησε με τα σκοτεινά τεχνάσματά του στέλνοντας επτά πονηρά πνεύματα για να την κυριεύσουν. Το πνεύμα αφοβίας Θεού, το πνεύμα ασυνεσίας, το πνεύμα αγνωσίας, το πνεύμα ψεύδους, το πνεύμα κενοδοξίας, το πνεύμα επάρσεως και το πνεύμα κάλλους.

Ο Ιησούς Χριστός όμως την θεράπευσε και την λύτρωσε, αφού η Μαρία μετανοημένη πλησίασε τον Κύριο με ένθερμη πίστη. Μετά την πλήρη θεραπεία της από τον Κύριο, η Μαρία γεμάτη ευγνωμοσύνη άρχισε να Τον ακολουθεί, όπως έκαναν οι Μαθητές και οι Απόστολοι. Μάλιστα, ξεχώρισε μέσα στη συνοδεία των Μαθητριών ως πρώτη μετά την Θεοτόκο.

Σε όλα τα βήματα του Κυρίου βρισκόταν στο πλάι του, έτσι δεν θα μπορούσε να απουσιάζει και στη Σταύρωση Του, όπου μαζί με την Θεοτόκο και τις υπόλοιπες γυναίκες παρέμεινε μέχρι την τελευταία στιγμή, σπαράσσοντας από πόνο.Η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή καταλαμβάνει ξεχωριστή θέση ανάμεσα στις Μυροφόρες, αφού και οι τέσσερις Ευαγγελιστές την αναφέρουν ως πρώτη από όλες τις άλλες Μυροφόρες.

Ακολούθως αξιώθηκε αφενός να δει πρώτη μετά την Θεοτόκο τον Κύριο, αφότου εγέρθηκε από τους νεκρούς, και αφετέρου εστάλη στους Αποστόλους για να μάθουν και αυτοί την χαρμόσυνη είδηση από το δικό της στόμα.

Μετά την Πεντηκοστή η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή μετέβη σε πολλές χώρες, όπου δίδαξε και κήρυξε το Ευαγγέλιο και την πίστη στον Αναστάντα Ιησού. Μετά το θάνατό της το πάντιμο και πάνσεπτο σώμα της ενταφιάσθηκε οσιοπρεπώς από τον Άγιο Απόστολο και Ευαγγελιστή Ιωάννη, σ΄ ένα σπήλαιο κοντά στην Έφεσο, όπου αργότερα κοιμήθηκαν οι επτά παίδες εν Εφέσω.



Δεν υπάρχουν σχόλια: