20 Ιουλίου, 2016

ΣΤΑ 240 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΑΤΕ ΣΕ ΝΔ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ ΤΗΝ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ 2009-2012

 

Δάνεια ύψους 240 εκατ. ευρώ, πήραν από την Αγροτική Τράπεζα (ATE), σε διάστημα τεσσάρων χρόνων (2009-2012), ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.Αυτό προκύπτει από την κατάθεση του πρώην διοικητή της Τράπεζας Θόδωρου Πανταλάκη, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, που ερευνά τις τραπεζικές χρηματοδοτήσεις σε κόμματα και μέσα ενημέρωσης.

Ο κ. Πανταλάκης, μάλιστα, αποκάλυψε πως, όταν ο ίδιος ανέλαβε τα καθήκοντα, διαπίστωσε ότι τα ανεξόφλητα δάνεια των δυο κομμάτων, ξεπερνούσαν τα 200 εκατ. (105 η ΝΔ και 96,8 το ΠΑΣΟΚ)! Παρ` όλα αυτά, ο πρώην διοικητής ισχυρίστηκε ότι όλα ήταν νόμιμα κι ωραία, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου, αλλά και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο πρόεδρος του Χριστιανοκοινωνικού Κινήματος, κατηγόρησε ευθέως τον κ. Πανταλάκη ότι ψεύδεται, παραθέτοντας στοιχεία, όπως εκθέσεις της Τράπεζας Ελλάδας, αλλά και δηλώσεις του πρώην διοικητή της τελευταίας, Γιώργου Προβόπουλου, που υποδεικνύουν την ύπαρξη αυξημένων κινδύνων, από τη συνέχιση της τραπεζικής χρηματοδότησης, με μόνη εγγύηση, τη μελλοντική κρατική επιχορήγηση.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Αχαϊας έκανε λόγο για στημένη διαδικασία και για υποχρέωση ενημέρωσης του ΤΕΙΡΕΣΙΑ, που δεν τηρήθηκε, αλλά και για υποχρέωση καταγγελίας της σύμβασης που, επίσης, δεν έγινε. Στην ερώτηση, εξάλλου, του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρου Λάππα, για τα κριτήρια με τα οποία χορηγήθηκαν τα δάνεια, ο πρώην διοικητής απάντηση αόριστα «με καθαρά τραπεζικά κριτήρια».  

Eνώ ως μόνο μέτρο διασφάλισης της τράπεζας, μετά την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης, ανέφερε την αύξηση των επιτοκίων. Στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, θα καταθέσουν οι πρώην διοικητές της ΑΤΕ Πέτρος Λάμπρου και Δημήτρης Μηλιάκος. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: