20 Ιουλίου, 2016

«ΑΓΝΟΟΥΝΤΑΙ» 14 ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΠΛΟΙΑ

 

Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά… δεκατέσσερα πλοία του τουρκικού Ναυτικού «αγνοούνται» μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.Ένα θρίλερ με απρόβλεπτες διαστάσεις βρίσκεται σε εξέλιξη στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της Παρασκευής για την ανατροπή του Ερντογάν.

Σύμφωνα με τους βρετανικούς «Times», 14 πολεμικά πλοία του τουρκικού ναυτικού παραμένουν «εξαφανισμένα» εν πλω και δεν έχουν καταμετρηθεί ενώ στην τουρκική ηγεσία ενισχύονται οι ανησυχίες ότι οι κυβερνήτες τους μπορεί να εμπλέκονταν στο πραξικόπημα.

Με απλά λόγια, εφ' όσον βεβαίως επαληθευτούν οι πληροφορίες για τα χαμένα πολεμικά πλοία, δεν είναι μόνο τα 42 στρατιωτικά ελικόπτερα που εξαφανίστηκαν από την Τουρκία κατά τη διάρκεια της απόπειρας αλλά το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο... Οι τουρκικές αρχές, γράφουν οι «Times» φοβούνται ότι οι διοικητές των πλοίων αυτών -τα οποία από τη περασμένη Παρασκευή δεν έχουν επιστρέψει στις βάσεις τους- είναι πραξικοπηματίες. 

Εξαφανισμένος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι και ο ναύαρχος του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού Βεϊσέλ Κόσελε, ο οποίος δεν έχει δώσει σημεία ζωής από την Παρασκευή το απόγευμα, λίγο πριν ξεσπάσει το πραξικόπημα.

Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν ο ναύαρχος συμμετείχε στο πραξικόπημα ή εάν κρατείται κάπου παρά τη θέλησή του, μετά τις αναφορές του τουρκικού Τύπου ότι εθεάθη να επιβιβάζεται σε ένα από τα «χαμένα» πολεμικά πλοία όταν του είπαν ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια.

Η εξαφάνιση των πλοίων και των ελικοπτέρων προκαλεί ανησυχία και κάνει ορισμένους να θεωρούν ότι ίσως ετοιμάζεται άλλη μια απόπειρα κατάληψης της εξουσίας στη χώρα. Η τουρκική κυβέρνηση αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο πάνω στο θέμα, αλλά κυβερνητική πηγή αρκέστηκε να δηλώσει σε εφημερίδα:

«Εκτιμάμε ότι υπάρχουν ακόμα κάποιοι θύλακες που ίσως προσπαθήσουν να καταλάβουν ελικόπτερα ή να εμπλακούν σε νέες βίαιες επιθέσεις εναντίον πολιτών ή κυβερνητικών κτιρίων στην Τουρκία».Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα με πολεμικά πλοία των οποίων η τύχη αγνοείται μετά το πραξικόπημα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Νουμάν Κουρτουλμούς.

Σημείωσε παράλληλα ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ αγνοούσε τα περί πραξικοπήματος μέχρι την εκδήλωσή του. Η δήλωση έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενη δήλωση του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, το οποίο ανέφερε ότι είχε παρατηρήσει κινήσεις και είχε δώσει εντολές αποτροπής από το απόγευμα της Παρασκευής.

Στρατιώτες μπλόκαραν τις δύο γέφυρες του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη περίπου στις 10.30 το βράδυ της Παρασκευής, ενώ σχεδόν αμέσως άρχισαν να πέφτουν πυρά στην πρωτεύουσα Άγκυρα.Ο κ. Κουρτουλμούς δήλωσε τέλος ότι 9.322 άτομα βρίσκονται επισήμως σε καθεστώς έρευνας για συμμετοχή στο πραξικόπημα.

Λίγο αργότερα, οι τουρκικές αρχές τόνισαν ότι 100 εργαζόμενοι στις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας απομακρύνονται, ως ύποπτοι για σχέσεις με το δίκτυο του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται ως υποκινητής του πραξικοπήματος.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: