16 Ιουνίου, 2016

TΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΤΟ ΡΑΜΑΖΑΝΙ;

 

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον πιο ιερό μήνα των Μουσουλμάνων: Το Ραμαζάνι σημαίνει την έναρξη του πιο σημαντικού μήνα για εκατομμύρια Μουσουλμάνους ανά τον κόσμο, του μήνα κατά τον οποίο γιορτάζουν το Ραμαζάνι.

Το Ραμαζάνι, το οποίο βγαίνει από την τούρκικη λέξη ραμαζάν (και την αντίστοιχη αραβική, ραμαντάν), είναι η θρησκευτική γιορτή νηστείας των Μουσουλμάνων καθώς και η ονομασία του ένατου μήνα του μουσουλμανικού έτους στον οποίο, σύμφωνα με την παράδοση, δόθηκε το Κοράνι στους ανθρώπους προκειμένου να τους καθοδηγήσει στη ζωή.

Το Ραμαζάνι χαρακτηρίζεται ως ένας από τους «πέντε στύλους» του Ισλάμ και έχει χαρακτήρα υπακοής, εξιλασμού και προσευχής προς τον Θεό. Ας δούμε αναλυτικά όλες τις πτυχές της μεγάλης αυτής μουσουλμανικής εορτής.

Γιατί νηστεύουν οι Μουσουλμάνοι;
Σκοπός της νηστείας είναι να φέρει τους πιστούς πιο κοντά στο Θεό και να τους υπενθυμίσει τα δεινά που περνούν όσοι δεν έχουν την ίδια τύχη με αυτούς στη ζωή. Μάλιστα οι Μουσουλμάνοι συνηθίζουν να προσφέρουν οικονομική βοήθεια σε φιλανθρωπικούς σκοπούς κατά το Ραμαζάνι και να δίνουν φαγητό στους άστεγους και όσους έχουν ανάγκη.

Η νηστεία είναι επίσης και μια άσκηση αυτοσυγκράτησης, ένας τρόπος να αποτοξινωθούν από τις επιβλαβείς συνήθειες που ακολουθούν καθημερινά όπως το κάπνισμα και μια περίοδος όπου οι Μουσουλμάνοι επικεντρώνονται στην προσευχή και απομακρύνονται από τις επίγειες απολαύσεις. Πολλοί Μουσουλμάνοι ντύνονται πιο σεμνά κατά το Ραμαζάνι και περνούν αρκετά περισσότερο χρόνο στα τζαμιά.

Πώς νηστεύουν;
Οι περισσότεροι Μουσουλμάνοι δεν τρώνε και δεν πίνουν τίποτα από την αυγή μέχρι τη δύση του ήλιου, καθ' όλη τη διάρκεια του μήνα που ισχύει το Ραμαζάνι. Ακόμα και μια γουλιά νερού ή μια «τζούρα» από τσιγάρο φτάνουν για να ακυρώσουν τη νηστεία.

Η αποχή από το φαγητό και το νερό δεν είναι αρκετή, ωστόσο. Κατά τη διάρκεια της ημέρας οι Μουσουλμάνοι πρέπει να απέχουν από τη σεξουαλική συνεύρεση με τους συζύγους τους και να μην εμπλέκονται σε καυγάδες στο δρόμο, να μη βρίζουν, να μην τσακώνονται και να μην κουτσομπολεύουν. 

Επίσης, καλό είναι να παρευρίσκονται και στις πέντε προσευχές της ημέρας και να ανατρέχουν στο Κοράνι λίγο πριν τη λήξη της νηστείας κάθε βράδυ. Πριν την αυγή, τρώνε ένα γεύμα που ονομάζεται «suhoor», το οποίο είναι ένας συνδυασμός super foods που τους βοηθά να διατηρούν την ενέργειά τους μέχρι το βράδυ.

Πώς τελειώνει η νηστεία κάθε μέρα;
Ακριβώς όπως έκανε ο προφήτης Μωάμεθ πριν από, περίπου, 1.400 χρόνια, έτσι και οι Μουσουλμάνοι σήμερα «σπάνε» τη νηστεία τους πίνοντας μια γουλιά νερό και τρώγοντας μερικούς χουρμάδες μόλις δύσει ο ήλιος κάθε μέρα του μήνα που διαρκεί το Ραμαζάνι. 

Μετά την προσευχή που πραγματοποιείται το ηλιοβασίλεμα, οι Μουσουλμάνοι συγκεντρώνονται με συγγενείς και φίλους σε ένα μεγάλο τσιμπούσι, γνωστό και ως «itfar». Πρόκειται για ένα μεγάλο κοινωνικό γεγονός στον αραβικό κόσμο, ενώ πολλά τζαμιά και φιλανθρωπικοί οργανισμοί διοργανώνουν ομαδικά δείπνα και βγάζουν τραπέζια και κιόσκια σε πλατείες και πάρκα προσφέροντας δωρεάν φαγητό στους μουσουλμάνους, κάθε βράδυ κατά το Ραμαζάνι.

Ποιοι εξαιρούνται από την νηστεία
Από το Ραμαζάνι εξαιρούνται τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι ασθενείς, οι έγκυες γυναίκες και οι γυναίκες που βρίσκονται σε έμμηνο ρήση και οι Μουσουλμάνοι που βρίσκονται σε κάποιο ταξίδι, όπως συμβαίνει πολλές φορές με τους αθλητές κατά τη διάρκεια αγωνιστικών τουρνουά.

Ωστόσο, οι ενήλικες Μουσουλμάνοι ή όσοι δεν είναι Μουσουλμάνοι που τρώνε σε δημόσιους χώρους κατά τη διάρκεια της ημέρας στο Ραμαζάνι, μπορεί να τιμωρηθούν με πρόστιμο ή ακόμα και με φυλάκιση σε κάποιες χώρες της Μέσης Ανατολής όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Πώς ολοκληρώνεται το Ραμαζάνι
Το Ραμαζάνι αρχίζει να ολοκληρώνεται μέσα στις 10 τελευταίες νύχτες του μήνα, κατά τις οποίες οι Μουσουλμάνοι αφιερώνονται στην προσευχή και το προσκύνημα ενώ περιμένουν να εισακουστούν οι προσευχές τους κατά την «Laylat al-Quadr» ή «Νύχτα του Πεπρωμένου».

Αυτή είναι και η ιερότερη νύχτα του μήνα, η νύχτα κατά την οποία ο Θεός άρχισε να αποκαλύπτει το Κοράνι στον Προφήτη Μωάμεθ μέσω του αρχάγγελου Γαβριήλ. Κάποιοι Μουσουλμάνοι επιλέγουν να περάσουν τις τελευταίες ημέρες του Ραμαζανιού σε πλήρη απομόνωση στο τζαμί. 

Το τέλος του Ραμαζανιού γιορτάζεται με μια τριήμερη περίοδο που ονομάζεται «Eid al-Fitr» ή «Γιορτή της διακοπής της Νηστείας», η οποία ξεκινά με μια ειδική προσευχή νωρίς το πρωί και συνεχίζεται με εορτασμούς, πλούσια τραπέζια και μοίρασμα δώρων και χρημάτων στα παιδιά. Όταν η πρώτη φλούδα από την Νέα Σελήνη γίνει ορατή, ο μήνας του Ραμαντάν λήγει και ξεκινά ο μήνας Σαουάλ.

ΤΟ ΡΑΜΑΖΑΝΙ ΚΑΙ ΟΙ 10 ΠΙΟ ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΗΣΤΕΙΑ
Πριν το ξημέρωμα περιμένουν για την πρώτη μυρωδιά του φαγητού (Suhoor) που έρχεται από την κουζίνα. Η μητέρα μου μαγειρεύει. Μπορώ να νιώσω τη μυρωδιά, ασυνήθιστη, γλυκιά, γεμάτη συναισθήματα.

Δεν είναι μόνο η μυρωδιά του φαγητού, είναι η μυρωδιά όλων των ψυχών που περιμένουν τη συγχώρεση του Αλλάχ και το έλεός Του αυτές τις ευλογημένες ώρες. Είναι το Ραμαζάνι, ο μήνας της νηστείας, η μεγαλύτερη γιορτή των Μουσουλμάνων.

Βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό το Ραμαζανιού. Ζούμε σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία και οι Μουσουλμάνοι αυτή την περίοδο συνήθως ερωτώνται περί της νηστείας τους από τους μη-Μουσουλμάνους φίλους τους.

1. Γιατί νηστεύετε;
Το Ραμαζάνι είναι ένας από τους Πέντε Πυλώνες του Ισλάμ. Μπορεί εύκολα να εξηγηθεί μεταφορικά υπό την έννοια της «επιβεβλημένης φτώχειας», την οποία συνιστά το Ισλάμ προκειμένου να θεσπίσει την ισότητα μεταξύ των ανθρώπων, μέσω της αποχής από το φαγητό, το ποτό και τις σωματικές απολαύσεις.

Ο Προφήτης, όπως αναφέρουν οι γραφές που περιγράφουν τη ζωή και τα διδάγματά του (Χαντίθ), εξηγεί τις συγκεκριμένες αξίες του Ραμαζανιού: «Ανοίγει τις πύλες των ουρανών, σφαλίζει τις πύλες της κολάσεως (jahannam), δένει με αλυσίδες τους άναρχους διαβόλους, μια νύχτα στο Ραμαζάνι είναι καλύτερη από χίλιους μήνες» και ενθαρρύνει τους πιστούς να κάνουν καλές πράξεις και να ωφεληθούν από τις αξίες του Ραμαζανιού.

2.Αληθεύει ότι δεν πίνετε νερό; Τι γίνεται με τον καφέ; Δε μπορείτε ούτε να καπνίσετε ένα τσιγάρο ή να μασήσετε μια τσίχλα;

Ναι, δεν πίνουμε καθόλου νερό ούτε καφέ και ακόμα και οι πιο θεριακλήδες καπνιστές θα απαρνηθούν τη συνήθειά τους αυτή κατά τη διάρκεια του μήνα της νηστείας. Εάν ακολουθείς αυστηρά τη νηστεία δεν πίνεις ούτε σταγόνα νερό. Η νηστεία ξεκινάει το ξημέρωμα (Imsak) και τελειώνει με τη δύση του ηλίου (Iftar). Για παράδειγμα, φέτος νηστεύουμε από τις 3 π.μ. έως τις 8.20 μ.μ., δηλαδή περίπου 17 ώρες.

Προσέχουμε να μην υπερβάλλουμε τρώγοντας στο δείπνο του Iftar και είναι καλύτερα να τρώμε αρκετές φορές, αλλά μικρές μερίδες. Μετά το Iftar μπορούμε να πιούμε τσάι ή καφέ. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού όταν δε μεσολαβεί πολύς χρόνος μεταξύ του φαγητού του Suhoor και του Iftar, μόνο περίπου πέντε ώρες, προσέχουμε να μην τρώμε πολύ, έτσι ώστε να μπορέσουμε να φάμε στο Suhoor.

3.Είναι δύσκολη η νηστεία; Ζούμε σε μικτές κοινότητες, άρα είναι δύσκολο να βλέπει κανείς τους άλλους να τρώνε;

Αυτή η ερώτηση είναι η πιο δύσκολη να απαντηθεί. Ένα άτομο θα πρέπει να συγκρατείται και να προσπαθεί για την κάθαρση της ψυχής του από βασικά ένστικτα και να μη γίνεται δούλος των παθών του.

Πρέπει να ελέγχει τις ορμές του. Εσείς οι ίδιοι θα αποφασίσετε εάν είναι εύκολο ή όχι. Όσον αφορά στη θέαση των άλλων ενόσω τρώνε, πιστεύω ότι εάν πρόκειται να τηρήσετε τη νηστεία, ούτε καν θα σκέφτεστε το φαγητό.

4.Γιατί σηκώνεστε τη νύχτα για να φάτε; Δεν μπορείτε να φάτε πριν κοιμηθείτε; Τι περιέχει το φαγητό του Suhoor;

Ναι, το Suhoor τρώγεται όταν είναι ακόμα νύχτα. Θα πρέπει να είναι ένα ελαφρύ φαγητό και είναι σημαντικό να κάνουμε έξυπνες επιλογές της τροφής που καταναλώνουμε. Αποφεύγουμε το πολύ φαγητό για να μην αρρωστήσουμε.

Ιδού ένα καλό παράδειγμα συνδυασμού τροφών για ένα γρήγορο και υψηλής θρεπτικής αξίας. Suhoor: ψωμί ολικής, φρέσκο τυρί χαμηλών λιπαρών, μπανάνες, χουρμάδες, αμύγδαλα, νερό, γιαούρτι, αυγά, φρούτα, μέλι… Δεν πρέπει να καταναλώνουμε πολύ καφέ, τσάι, αλάτι και τηγανητές τροφές, έτσι θα μπορέσουμε να περάσουμε τη μέρα με μεγαλύτερη ευκολία!

5.Τι τρώτε στο Iftar; Στο Iftar τρώμε τα πάντα, δεν υπάρχουν περιορισμοί. Δεχόμαστε με ευχαρίστηση τους καλεσμένους μας, και ο οικοδεσπότης επιβραβεύεται για την προετοιμασία του Iftar. Ο Προφήτης είπε “Αυτός που ετοιμάζει Iftar για ένα νηστεύοντα, θα έχει την ίδια επιβράβευση όπως αυτός, και ούτε ο νηστεύων θα στερηθεί την επιβράβευσή του».

Πριν την έναρξη του Iftar είναι σημαντικό να απαγγελθεί η παρακάτω προσευχή: «Αλλάχ, νηστεύουμε για την ευχαρίστησή Σου, λαμβάνουμε το Iftar με ό,τι μας παρείσχες, γι’ αυτό λάβε τούτο από μας! Είσαι, αληθώς, Αυτός που ακούει και γνωρίζει».

6.Οι κανόνες της νηστείας είναι ίδιοι παντού; Όλοι οι Μουσουλμάνοι νηστεύουν κατά τον ίδιο τρόπο και γιατί το Ραμαζάνι γιορτάζεται σε διαφορετική χρονική περίοδο κάθε χρόνο;

Ναι, το Ραμαζάνι είναι ένας από τους πέντε Πυλώνες του Ισλάμ, είναι υποχρεωτικό για κάθε Μουσουλμάνο, οι κανόνες είναι ίδιοι παντού και δε μπορούν να αλλάξουν. Η χρονική περίοδος είναι διαφορετική διότι ο μήνας του Ραμαζανιού υπολογίζεται με βάση το σεληνιακό ημερολόγιο και μετατοπίζεται προς τα πίσω 10 μέρες κάθε χρόνο.

7. Ποιοι νηστεύουν;
– Μουσουλμάνοι το θρήσκευμα
– Ενήλικες
– Πνευματικά υγιείς
– Σωματικάυγιείς
– Όσοι δεν κάνουν πολλά ταξίδια
– Οι γυναίκες όταν δεν έχουν περίοδο

8. Ποιοι εξαιρούνται της νηστείας;
– Οιάρρωστοι
– Οιοδοιπόροι
– Οι ηλικιωμένοι που δεν είναι δυνατόν να κρατήσουν τη νηστεία (για κάθε μέρα που δε νηστεύουν θα πρέπει να προσφέρουν τροφή σε έναν άπορο)
– Οι ασθενείς που δεν αναμένεται να αναρρώσουν εμπίπτουν στην ίδια περίπτωση με τους ηλικιωμένους
– Οι έγγυες γυναίκες και όσες βρίσκονται στο στάδιο της γαλουχίας

9.Βοηθάτε τους φτωχούς κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού και πώς;
Ναι. Η βοήθεια προς τους φτωχούς (Sadaqat’ul-Fitr) αποτελεί υποχρέωση στα πλαίσια του Ισλάμ και οι Μουσουλμάνοι ενθαρρύνονται να φροντίζουν τους φτωχούς. Στο τέλος του Ραμαζανιού κάθε Μουσουλμάος έχει υποχρέωση να κρατήσει στην άκρη περίπου 3 κιλά του εκάστοτε τοπικού φαγητού και να τα δώσει στους φτωχούς, έτσι ώστε να μπορέσουν να γιορτάσουν το Μπαϊράμι μαζί με τους εύπορους.

10. Είναι εύκολο να επιστρέψει κανείς στη ρουτίνα μετά το Ραμαζάνι, και πόσοι άνθρωποι φθάνουν στην υπερβολική κατανάλωση φαγητού και ποτού για να αντισταθμίσουν ό,τι στερήθηκαν;
Η επιστροφή στην κανονική ζωή δεν αποτελεί πρόβλημα διότι τρώμε όσο χρειαζόμαστε. Δεν υπάρχει τίποτα που χάσαμε διότι όλα αναπληρώνονται μεταξύ του Iftar και του Suhoor. Το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι στο Μπαϊράμι. Πρέπει να προσέχουμε να μη φάμε πολύ μπακλαβά. Αλλά αυτό βέβαια ισχύει και για κάθε άλλη περίοδο του χρόνου

Ραμαζάνι: Ο ιερός μήνας των μουσουλμάνων

Είναι ο ένατος μήνας του ισλαμικού έτους, κατά τον οποίο, σύμφωνα με την παράδοση, «παραδόθηκε το Κοράνι ως οδηγός των ανθρώπων». Ο μήνας αυτός είναι ιερός για τους Μουσουλμάνους, καθώς επιβάλλεται να τηρούνται ορισμένοι κανόνες, που έχουν χαρακτήρα εξιλασμού και υπακοής στις εντολές του Θεού

Το 2016 το Ραμαζάνι αρχίζει στις 6 Ιουνίου και τελειώνει στις 5 Ιουλίου.
Ο μήνας του Ραμαζανιού είναι το διάστημα, όπου οι Μουσουλμάνοι απέχουν από τα… πάντα, κατά τη διάρκεια της ημέρας. Από το πρωί έως τη δύση του ηλίου, δεν τρώνε, δεν πίνουν, δεν καπνίζουν και δεν κάνουν σεξ, ώστε να πετύχουν πλήρη σωματική και πνευματική κάθαρση.

Οι φάσεις του φεγγαριού.
Ο μήνας του Ραμαζανιού είναι ο ένατος μήνας του Ισλαμικού σεληνιακού ημερολογίου και ο ιερότερος από τους τέσσερις ιερούς μήνες. Ξεκινά με τη Νέα Σελήνη. Όταν η Νέα Σελήνη αρχίσει να γίνεται ορατή, ο μήνας του Ραμαντάν λήγει και ξεκινά ο μήνας Σαουάλ.

Το Ραμαζάνι και η τεχνολογία.
Ήταν στις αρχές τις δεκαετίας του 1960 όταν στην Αίγυπτο δημιουργήθηκε μια ραδιοφωνική εκπομπή με θέμα το Ραμαζάνι. Ήταν μια απλή εκπομπή στην οποία οι ακροατές καλούνταν να απαντήσουν σε κάποιες ερωτήσεις σχετικά με το Ραμαζάνι. Λίγα χρόνια αργότερα η εκπομπή μεταφέρθηκε και στην τηλεόραση.

Το πρόγραμμα αυτό ήταν ιδέα της Αιγύπτου. Όταν τελείωσε πολλοί ήταν εκείνοι που απογοητεύθηκαν. Το 2003 έγινε μια προσπάθεια αναβίωσής του, αλλά απέτυχε. Το 2010 έγινε άλλη μια απόπειρα και πρωταγωνίστρια ήταν μια μικρή Λιβανέζα. Και αυτή η προσπάθεια απέτυχε.

Ραμαζάνι: Η γιορτή των Μουσουλμάνων στον κόσμο

Το Ραμαζάνι, είναι γιορτή νηστείας των μουσουλμάνων. Αποτελεί ονομασία του ένατου μήνα του μουσουλμανικού έτους όπου σύμφωνα με τη παράδοση δόθηκε το Κοράνι στους ανθρώπους προκειμένου ν΄ αποτελέσουν οι κανόνες του, οδηγός της ζωής τους. Έτσι το Ραμαζάνι χαρακτηρίζεται ως ένας από τους «πέντε στύλους» του Ισλάμ με χαρακτήρα υπακοής, εξιλασμού και προσευχής προς το Θεό.

Σε όλο το χρονικό διάστημα αυτό, διάρκειας ενός μηνός, οι μουσουλμάνοι απέχουν υποχρεωτικά, από ανατολής μέχρι δύσεως του Ηλίου, από κάθε είδους τροφή ακόμη και νερό, πολύ δε περισσότερο από κάπνισμα, ποτό, αρώματα και σεξουαλικές επαφές, όχι όμως στο υπόλοιπο διάστημα μέχρι την ανατολή του Ηλίου. Το Ραμαζάνι τελειώνει με τριήμερη γιορτή.

Πώς γιορτάζεται η Μουσουλμανική αυτή γιορτή
Τη Δευτέρα 28 Ιουλίου τερματίζεται η περίοδος του Ραμαζανιού για τους μουσουλμάνους κατοίκους της περιοχής μας. Όλες αυτές τις ημέρες που διαρκεί η θρησκευτική αυτή γιορτή της νηστείας, προσευχής και ελεημοσύνης, υλοποιούνται (και τηρούνται) κάποια θρησκευτικά έθιμα στις μουσουλμανικές χώρες, τα οποία βέβαια δεν είναι ιδιαίτερα ορατά στους χριστιανούς κατοίκους.

Για το λόγο αυτό, τόσο της ενημέρωσης όσο και της γνωριμίας μιας θρησκευτικής γιορτής που υπάρχει δίπλα μας, παραθέτουμε τα παρακάτω στοιχεία για τους αναγνώστες μας, χριστιανούς αλλά και μουσουλμάνους.

Τι είναι το Ραμαζάνι νηστείας
Το 1960, ο Χαμπίμπ Μπουργκίμπα, ο πρώτος πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τυνησίας, αποπειράθηκε. δίχως όμως επιτυχία, να το καταργήσει. Το Ραμαζάνι είναι ο ιερός μήνας του Ισλάμ, αλλά στο Κοράνι προβλέπεται πως σε ειδικές περιπτώσεις, όπως ο πόλεμος σαν και αυτόν που μαίνεται στη Συρία και στο Ιράκ και μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών, οι πιστοί μπορούν να μην τηρήσουν όλα όσα επιτάσσει η θρησκεία τους αναφορικά με αυτήν τον ιερό μήνα.

Και η Τυνησία εκείνη την περίοδο βρισκόταν σε πόλεμο, όχι με κάποιον φυσικό εχθρό, αλλά με την υπανάπτυξη, υποστήριζε ο Μπουργκίμπα. Ο τυνήσιος πολιτικός τελικά δεν κατάφερε να πείσει το θρησκευτικό κατεστημένο της χώρας του, με αποτέλεσμα η ιδέα του να μην προταθεί ξανά από κανέναν.

Από τότε όμως έως σήμερα, κάθε χρόνο σχεδόν, λίγο πριν από τη νέα Σελήνη του ένατου μήνα του μουσουλμανικού ημερολογίου που σηματοδοτεί την έναρξη αυτής της γιορτής νηστείας, προσευχής και ελεημοσύνης, η δημόσια συζήτηση αναφορικά με τις λιγότερο πνευματικές και αρνητικές πτυχές της φουντώνει.

Καθώς το Ραμαζάνι. πέραν του ότι αλλάζει τη συμπεριφορά και τις καθημερινές συνήθειες 1,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, αποτελεί μια επίπονη διαδικασία για τις οικονομίες των μουσουλμανικών χωρών, από τη Σενεγάλη έως την Ινδονησία.

Κατά τη διάρκεια των 29 ή 30 ημερών, εξαρτάται από τη Σελήνη, που γιορτάζεται το Ραμαζάνι, τα πάντα στον μουσουλμανικό κόσμο αλλάζουν. Από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου, οι μουσουλμάνοι όλης της γης δεν μπορούν να φάνε ούτε να πιουν και ούτε να καπνίσουν.

Τα εργοστάσια και τα γραφεία δεν σταματούν τη λειτουργία τους αλλά οι ρυθμοί των εργαζομένων μειώνονται, όπως και τα ωράριά τους, ειδικά αν το Ραμαζάνι πέφτει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όπως φέτος. Η παραγωγικότητα, υποστηρίζει ο ιορδανός οικονομολόγος Σαμίρ Σουνουκρότ, παρουσιάζει μείωση 35% με 50%.

Σύμφωνα με το τελετουργικό που ανάγεται στα χρόνια του Μωάμεθ, για να ολοκληρώσουν την καθημερινή νηστεία τους οι πιστοί οφείλουν να φάνε τρεις χουρμάδες και να πιούνε μια γουλιά νερό. Όμως μετά το λιτό αυτό γεύμα, γνωστό ως ιφτάρ, ακολουθεί ένα πλούσιο, σχεδόν εορταστικό δείπνο, τα εκλεκτά και υπερβολικά, σε ποσότητα, εδέσματα του οποίου θυμίζουν τα χριστουγεννιάτικα δείπνα των Δυτικών.

Όσον αφορά τους φτωχούς, γι’ αυτούς φροντίζουν οι κυβερνήσεις και οι φιλανθρωπικές οργανώσεις των χωρών τους, διοργανώνοντας μαζικά συμπόσια σε πλατείες και κεντρικούς δρόμους, καθώς και οι εύποροι συμπολίτες τους, οι οποίοι, ακολουθώντας την παράδοση που επιτάσσει τη φιλευσπλαχνία κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, προσφέρουν αφειδώς.

Το αποτέλεσμα είναι, σύμφωνα με τις στατιστικές, η αύξηση της κατανάλωσης τροφίμων κατά 30% σε ολόκληρο τον μουσουλμανικό κόσμο.Όμως αυτός ο καταναλωτικός παροξυσμός αποτελεί μια πρόκληση για τις κυβερνήσεις των μουσουλμανικών κρατών. Καθώς καλούνται να εξασφαλίσουν επαρκή αποθέματα τροφίμων (στη Βόρεια Αφρική, για παράδειγμα, κατά την περίοδο του Ραμαζανιού διπλασιάζεται η ζήτηση αβγών), να περιορίσουν την κερδοσκοπία και να κρατήσουν σε χαμηλό επίπεδα τον πληθωρισμό.

Ωστόσο το Ραμαζάνι δεν επιφέρει αύξηση μόνο της κατανάλωσης τροφίμων αλλά και των τηλεοπτικών παραγωγών. Κατά τη διάρκεια του ιερού αυτού μήνα, ο χρόνος που περνούν οι μουσουλμάνοι μπροστά από τις τηλεοράσεις τους διπλασιάζεται.

Ιστορικές, συναισθηματικές, ακόμη και κωμικές σειρές και κάθε λογής τηλεοπτικά παιχνίδια μαγνητίζουν τους μουσουλμάνους τηλεθεατές, με αποτέλεσμα τα έσοδα των τηλεοπτικών σταθμών να εκτοξεύονται στα ύψη.

Τα χρήματα που συρρέουν στα ταμεία τους από τις διαφημίσεις την περίοδο του Ραμαζανιού αποτελούν το ¼ των ετήσιων εσόδων τους. Στο μεταξύ η Μέση Ανατολή εξακολουθεί να φλέγεται.

Ραμαζάνι: Μήνας νηστείας και κάθαρσης

Οι μουσουλμάνοι ανά τον κόσμο ξεκίνησαν τον μήνα της αποχής και της σωματικής και πνευματικής λύτρωσης

Αυτές τις ημέρες οι μουσουλμάνοι σε όλη την Υφήλιο γιορτάζουν το Ραμαζάνι. Πρόκειται για τον ένατο μήνα του ισλαμικού έτους, όπου σύμφωνα με την παράδοση παραδόθηκε το κοράνι ως οδηγός των ανθρώπων («Ραμαντάν» στα αραβικά και «Ραμαζάν» στα τουρκικά).

Το Ραμαζάνι του 2015 ξεκίνησε στις 18 Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Ιουλίου και αν θέλουμε να κάνουμε συγκρίσεις, θυμίζει την χριστιανική Σαρακοστή. Στη διάρκεια του Ραμαζανιού οι μουσουλμάνοι απέχουν από όλα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Από το πρωί μέχρι τη δύση του ήλιου δεν τρώνε τροφές, δεν πίνουν νερό, δεν καπνίζουν, δεν πίνουν αλκοόλ και δεν κάνουν σεξ, προκειμένου να επέλθει τόσο η πλήρης σωματική όσο και η πλήρης πνευματική κάθαρση.

Παράλληλα ως πιστοί θα πρέπει να εκτελέσουν το καθήκον τους απέναντι στο Θεό κι αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να υποπέσουν σε συγκεκριμένα αμαρτήματα, όπως είναι η ζηλοφθονία, η συκοφαντία, η πλεονεξία και η ψευδομαρτυρία. Μόλις όμως πέσει το σούρουπο μαζεύονται με τις οικογένειες και τους φίλους τους για το «ιφτάρ», το γεύμα που τρώνε για να σπάσουν τη νηστεία.

Οι μουσουλμάνοι ακολουθούν ένα σεληνιακό ημερολόγιο και η παρατήρηση της νέας σελήνης έχει ως αποτέλεσμα η κήρυξη της έναρξης του Ραμαζανιού να γίνεται με διαφορά μίας ή δύο ημερών στις μουσουλμανικές χώρες. Αυτή τη χρονιά η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, το Ιράν, η Ινδονησία και τα περισσότερα μουσουλμανικά κράτη του κόσμου ξεκίνησαν τη νηστεία πριν δύο ημέρες, την Πέμπτη. Αντίθετα, το Πακιστάν, παρατηρώντας τη νέα σελήνη, ξεκίνησε τη νηστεία του Ραμαζανιού την Παρασκευή.

Φέτος το Ραμαζάνι πέφτει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, πράγμα που σημαίνει πως θα είναι πιο μεγάλες οι ημέρες της νηστείας. Κάποιοι επιστήμονες συμβουλεύουν τους μουσουλμάνους σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης με 16 ή περισσότερες ώρες φως της ημέρας, να ακολουθούν τον κύκλο της νηστείας του πλησιέστερου σε αυτούς μεγάλου μουσουλμανικού έθνους για να αποφύγουν να παραμένουν απίστευτα πολλές ώρες χωρίς φαγητό ή νερό.

Ο Pia Jardi, πρόεδρος της Φινλανδικής Μουσουλμανικής Ένωσης στο Ελσίνκι, είπε πως αν οι μουσουλμάνοι εκεί ακολουθήσουν τη νηστεία από την ανατολή έως τη δύση του ήλιου θα πρέπει να νηστεύουν για 21 ώρες και να έχουν μόλις 3 ώρες και ίσως και ακόμα λιγότερο για φαγητό, νερό και προσευχή πριν ανατείλει και πάλι ο ήλιος.

Κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, οι μουσουλμάνοι απέχουν από το φαγητό και το ποτό από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου και αυτή η κίνηση έχει σκοπό να φέρει τους πιστούς πιο κοντά στο Θεό και να τους υπενθυμίσει τα βάσανα εκείνων που είναι λιγότερο τυχεροί. Παράλληλα, προσφέρουν δωρεές σε φιλανθρωπικά ιδρύματα κατά τη διάρκεια του μήνα, ενώ τα τζαμιά και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις οργανώνουν δωρεάν γεύματα για το κοινό κάθε βράδυ.

Όσοι επιθυμούν να είναι ευγενικοί με κάποιον που νηστεύει για το Ραμαζάνι μπορούν να τον χαιρετήσουν λέγοντας «Ramadan Mubarak» ή «Ramadan Kareem», που σημαίνει «να έχεις ένα ευλογημένο και γενναιόδωρο Ραμαζάνι». Τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι άρρωστοι, οι γυναίκες που είναι έγκυες ή κατά την έμμηνο ρύση, όπως και οι άνθρωποι που ταξιδεύουν, δεν είναι υποχρεωμένοι να νηστέψουν.

Οι μη-μουσουλμάνοι, ωστόσο και οι ενήλικες μουσουλμάνοι που δεν τηρούν την νηστεία και τρώνε δημόσια κατά τη διάρκεια της ημέρας, την περίοδο του Ραμαζανιού, κινδυνεύουν να τους επιβληθεί πρόστιμο ή ακόμα και να φυλακιστούν σε ορισμένες χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ή σε πληθυσμούς μουσουλμάνων ομογενών στο Ντουμπάι και το Άμπου Ντάμπι. Η νηστεία του Ραμαζανιού είναι ένας από τους πέντε πυλώνες του Ισλάμ, μαζί με τη δήλωση της πίστης, την καθημερινή προσευχή, τη φιλανθρωπία και το προσκύνημα (χατζ) στη Μέκκα. 

Οι περίπου 1,6 δισεκατομμύρια μουσουλμάνοι της Υφηλίου παραδοσιακά σπάνε τη νηστεία τους όπως έκανε ο Προφήτης Μωάμεθ περίπου 1.400 χρόνια πριν, με μια γουλιά νερό και ορισμένα δαμάσκηνα το ηλιοβασίλεμα.  Στη συνέχεια, οικογένεια και φίλοι συγκεντρώνονται για μια μεγάλη γιορτή, ενώ μεγάλο μέρος της βραδιάς ξοδεύεται στο τζαμί για την προσευχή.

Τομέας Ενημέρωσης: Voiotosp.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: