16 Ιουνίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Αρχίζουν σήμερα, Πέμπτη, στην Κρήτη οι εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Ιεράς Συνόδου των Ορθοδόξων Εκκλησιών, η πρώτη Σύνοδος μετά το σχίσμα των Εκκλησιών, το 1054. Ωστόσο, οι απουσίες Ορθόδοξων Πατριαρχείων και Εκκλησιών πλήττουν τον οικουμενικό χαρακτήρα της Συνόδου.

Σε κατάληψη στα κεντρικά γραφεία του ΟΛΠ έχουν προχωρήσει από τα μεσάνυχτα οι εργαζόμενοι του οργανισμού που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους για 22η ημέρα. Λόγω της κατάληψης, έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας οι κυριότερες υπηρεσίες του Οργανισμού, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στις συναλλαγές εκπροσώπων εταιρειών με στελέχη της εισηγμένης εταιρείας στο Χρηματιστήριο.

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν λίγο μετά τη 1 μεσάνυχτα στο κέντρο της Αθήνας, όταν άγνωστοι πυρπόλησαν λεωφορείο και τρόλεϊ στην Πατησίων. Αρχικά ακινητοποιήσαν λεωφορείο του ΟΑΣΑ που εκτελούσε νυχτερινό δρομολόγιο, έβγαλαν έξω τους περίπου 15 επιβάτες και τον οδηγό και το παρέδωσαν στις φλόγες μαζί με ένα τρόλεϊ. Ακολούθησαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και μολότοφ προς τους αστυνομικούς.

Το κυβερνητικό σχέδιο για τη «δίκαιη ανάπτυξη» παρουσιάζει σήμερα, Πέμπτη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε ομιλία του στην εκδήλωση με θέμα «Ελλάδα 2021: Δίκαιη Ανάπτυξη – Παραγωγική Ανασυγκρότηση», στο Μουσείο της Ακρόπολης. Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την διαπραγμάτευση με τους δανειστές άσκησε ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ΚΙΔΗΣΟ στο Αγρίνιο. 

«Με τα σκληρά μέτρα που ψηφίστηκαν πριν από δυο εβδομάδες, μας έδεσαν στην κάθε λεπτομέρεια» είπε. «Τώρα μαλώνει η δεξιά συντήρηση με την αριστερή συντήρηση και κανείς δεν μιλά για τα πραγματικά προβλήματα» πρόσθεσε.

Κόσμος: Ρίχνοντας λάδι στη φωτιά της πολιτικής συζήτησης που αναζωπύρωσε η επίθεση εναντίον των δύο αστυνομικών, ο αρχηγός της γαλλικής αντιπολίτευσης Νικολά Σαρκοζί καλεί σε αυστηρότατα μέτρα εναντίον όποιου έχει σχέση με τζιχαντιστές. «Είμαστε σε πόλεμο εξωτερικό και εσωτερικό» λέει ο τέως πρόεδρος, καλώντας να τεθούν σε απομόνωση όσοι κρατούμενοι έχουν καταδικαστεί για σχετικά αδικήματα και σε απέλαση όσων έχουν επαφή με ισλαμιστικά δίκτυα.

Με την έλλειψη τροφίμων στη Βενεζουέλα να διατηρεί το εκρηκτικό κλίμα, τουλάχιστον 400 άτομα συνελήφθησαν σε μία ημέρα κατά τη διάρκεια ταραχών και λεηλασιών την ώρα που σημειώθηκε τέταρτος θάνατος -ενός 17χρονου- σε ανάλογα επεισόδια στη Μέριδα. Τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση ήταν ανεξέλεγκτη κυρίως στην πόλη Κουμανά, όπου η παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας είχε ενισχυθεί.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε πως κατάπαυση του πυρός διάρκειας 48 ωρών τέθηκε σε ισχύ στο Χαλέπι της Συρίας από τα μεσάνυχτα προς Πέμπτη για να «σταθεροποιηθεί η κατάσταση». Σύμφωνα επίσης με τη Μόσχα, η παύση πυρός στην Νταράγια, έξω από τη Δαμασκό, γίνεται σε γενικές γραμμές σεβαστή.

Τουλάχιστον 36 άτομα συνέλαβε η αστυνομία στη Λιλ κατά τη διάρκεια των ταραχών από μεθυσμένους οπαδούς -ως επί το πλείστον Βρετανούς- στην πόλη, έχοντας προηγουμένως χρησιμοποιήσει δακρυγόνα για να τους διαλύσει. Η αστυνομική παρουσία ήταν ενισχυμένη για το φόβο επανάληψης επεισοδίων όπως εκείνων στη Μασσαλία, με συγκρούσεις με ρώσους οπαδούς, ανησυχία που τελικά δεν επαληθεύτηκε.

Σκάφος που συμμετείχε στις έρευνες για το αεροσκάφος της EgyptAir μεταξύ Κρήτης και Αλεξάνδρειας εντόπισε τα σημεία που βρίσκεται το «μεγαλύτερο τμήμα» των συντριμμιών της μοιραίας πτήσης. Τα μαύρα κουτιά ακόμη δεν έχουν ανασυρθεί. Τα αίτια της συντριβής του σκάφους, που είχε απογειωθεί από το Παρίσι με 66 επιβαίνοντες, παραμένουν άγνωστα.

Οικονομία: Οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις στη Λατινική Αμερική μειώθηκαν κατά 9,1% το 2015 και εκτιμάται ότι θα συρρικνωθούν κατά άλλο ένα 8% φέτος, ανέφερε η Οικονομική Επιτροπή για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική των Ηνωμένων Εθνών.

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν πτώση το πρωί της Πέμπτης στις ασιατικές αγορές, για 6η συνεχόμενη ημέρα, μετά τις ανησυχίες για ενδεχόμενη έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, αλλά και τη μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων πετρελαίου την προηγούμενη εβδομάδα, η οποία ήταν μικρότερη από αυτή που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη η συζήτηση για τον αναπτυξιακό νόμο στην Ολομέλεια της Βουλής. Μετά από αίτημα της Χρυσής Αυγής για διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας αυτή μετατίθεται για την Πέμπτη το μεσημέρι.

Αθλητισμός:Ο Τίτε είναι τελικά ο νέος ομοσπονδιακός τεχνικός της Βραζιλίας, αφού πρώτα ξεπεράστηκαν τα προβλήματα με την Κορίνθιανς. Ο 55χρονος τεχνικός θα πάρει τη θέση του Κάρλος Ντούνγκα, ο οποίος προχθές απολύθηκε, στη δεύτερη θητεία του στο «τιμόνι» της «σελεσάο», μετά την ήττα από το Περού που σήμανε τον αποκλεισμό από τη φάση των ομίλων του Copa America, για πρώτη φορά από το 1987.

Στην επόμενη φάση του Euro 2016 προκρίθηκε η Γαλλία η οποία κέρδισε με 2-0 την εξαιρετική Αλβανία για την 2η αγωνιστική του πρώτου ομίλου. Όπως και στην πρεμιέρα του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος με αντίπαλο τη Ρουμανία, έτσι και τώρα οι «τρικολόρ» βρήκαν τη λύση στα τελευταία λεπτά του αγώνα, με «χρυσό» σκόρερ τον Γκριεζμάν, ο οποίος με κεφαλιά στο 89’ ξεκλείδωσε την άμυνα της Αλβανίας κι έκανε το 1-0.

Το κερασάκι στην τούρτα έβαλε ο Παγέ, ο οποίος στο 95’. Εναν βαθμό που ουσιαστικά ισοδυναμεί με πρόκριση κατέκτησε η Ελβετία, που αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 με τη Ρουμανία για τη 2η αγωνιστική του Α΄ ομίλου. Το ματς έγινε στο Παρίσι, προηγήθηκαν οι Βαλκάνιοι με πέναλτι του Στάνκου στο 18΄ και ισοφάρισε ο Μεχμέντι στο 57΄.



Δεν υπάρχουν σχόλια: