13 Ιουνίου, 2016

H ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ ΑΝΟΙΓΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΗΣ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ

 

Ολοκληρώθηκε ήδη το έργο αποκατάστασης του Καθεδρικού Ναού των Αθηνών τις επόμενες ημέρες με την τοποθέτηση του εξωτερικού φωτισμού ανάδειξης.Έχουν μείνει μόνο κάποιες μικρές λεπτομέρειες που θα τακτοποιηθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες και η Μητρόπολη των Αθηνών θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει ξανά.

Αν και είχε ακουστεί έντονα πως ο ναός θα ήταν έτοιμος πολύ πριν το Πάσχα κάποιες μικρές εργασίες καθυστέρησαν την ολοκλήρωση του έργου. Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων ενέκρινε τη μελέτη για τον εξωτερικό φωτισμό ανάδειξης της Μητρόπολης Αθηνών και του γειτονικού ιερού ναού της Θεοτόκου Γοργοεπηκόου και Αγίου Ελευθερίου, που είναι γνωστός ως «Μικρή Μητρόπολη».

Και οι δύο ναοί σήμερα φωτίζονται μόνο από τον υπάρχοντα δημοτικό φωτισμό, ενώ με την ολοκλήρωση των ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών τα φωτιστικά θα αναδεικνύουν όλες τις όψεις των δύο μνημείων.

Ήδη από την ώρα που κατέβηκαν οι σκαλωσιές όλοι οι περαστικοί σταματούν και θαυμάζουν το ναό. Να υπενθυμίσουμε ότι οι εργασίες ξεκίνησαν το 2010, υπό την εποπτεία του υπουργείου Πολιτισμού και την ευθύνη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Εκτός από τις εργασίες στατικότητας, έχουν πραγματοποιηθεί καθαρισμός και αποκατάσταση των γλυπτών, έργα του Φυτάλη (ένας από τους πιο φημισμένους γλύπτες της εποχής εκείνης). Επιπλέον, έχει γίνει συντήρηση στο τέμπλο και στις φορητές εικόνες.

Η Μητρόπολη Αθηνών, ένα από τα εμβληματικά μνημεία της Αθήνας που έχει συνδέσει την παρουσία της με τα μεγαλύτερα ιστορικά γεγονότα της νεότερης ιστορίας του Ελληνικού Έθνους, ανοίγει τις πύλες της.

Πέντε χρόνια διήρκεσαν οι επισκευές, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό, όπως επίσης και οι εργασίες στήριξης του κτηρίου και αποκατάστασης των τοιχογραφιών.

Εργασίες που ανέδειξαν τα πολύτιμα κειμήλιά της, αποκατέστησαν τις ζημιές που προκάλεσαν οι σεισμοί του 1981 και του 1999 και έγινε ολικό... lifting στον μηχανολογικό της εξοπλισμό.

Στις φωτογραφίες αποτυπώνεται μία από τις δύο ασημένιες εικόνες - που θα τοποθετηθούν δεξιά και αριστερά στην είσοδο του ναού - η οποία φέρει τα «αποτυπώματα» που άφησαν οι πυροβολισμοί κατά τα επεισόδια των Ευαγγελικών.

«Ευαγγελικά» χαρακτηρίζονται τα αιματηρά επεισόδια που ξέσπασαν στην Αθήνα στις 8 Νοεμβρίου 1901 με αφορμή τη δημοσίευση στην εφημερίδα "Ακρόπολις" των Ευαγγελίων μεταφρασμένων στη δημοτική γλώσσα, από τον Αλέξανδρο Πάλλη.

Σύμφωνα με προγραμματισμό, η Μητρόπολη Αθηνών, θα ανοίξει τις πύλες της 2 Ιουλίου 2016 Την ίδια περίοδο αναμένεται να γίνουν και τα επίσημα εγκαίνια που θα τελέσει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος και θα παραβρεθεί και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

Οι σεισμοί που πλήγωσαν τη Μητρόπολη: Οι σεισμοί του 1981 και του 1999 έπληξαν τη στατική επάρκεια της Μητρόπολης Αθηνών. Προκάλεσαν ρωγμές στις τοιχογραφίες, στα γλυπτά και στα διακοσμητικά στοιχεία. Ρωγμές είχαν κάνει την εμφάνισή τους ακόμη και στο εξωτερικό του ναού.

Οι έλεγχοι που έγιναν ανέδειξαν και ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα, τα θεμέλια της μητρόπολης είχαν πληγεί όχι μόνο από τους σεισμούς αλλά υποχωρούσαν καθώς είναι χτισμένη στην κοίτη του Hριδανού ποταμού.

Την τοποθέτηση 200 τόνων ικριωμάτων προκειμένου να στηρίξουν τη μητρόπολη, ανέλαβε η Αττικό ΜΕΤΡΟ, ως αντισταθμιστικό έργο για την διάνοιξη οπής εξαερισμού και μεταφοράς δομικών υλικών στον περίβολό της κατά την κατασκευή του ΜΕΤΡΟ.

Η στατική αποκατάσταση, η μηχανολογική και ηλεκτρολογική αντικατάσταση καθώς και δεκάδες άλλες εργασίες κόστισαν 5 εκατομμύρια ευρώ, καλύφθηκαν από Εθνικούς Πόρους. 

Επίσης, 2 εκατομμύρια ευρώ, που αντλήθηκαν από το ΕΣΠΑ, χρησιμοποιήθηκαν για την αποκατάσταση των γλυπτών, των τοιχογραφιών και την αισθητική βελτίωση της μητρόπολης.

Το ιστορικό της Μητρόπολης Αθηνών.Η ανέγερση της Μητρόπολης Αθηνών πέρασε από διάφορες περιπέτειες μέχρι να αποπερατωθεί. Συγκεκριμένα, από τις Συμπληγάδες πέρασε η τελική επιλογή της περιοχής που επρόκειτο να κατασκευαστεί, τα αρχιτεκτονικά της σχέδια τροποποιήθηκαν αρκετές φορές, άλλαξε ο αρχιτέκτονας και η αποπεράτωσή της συναντούσε ξανά και ξανά προσκόμματα από αστάθμητους παράγοντες.

Η κατασκευή του ναού ξεκίνησε το 1842 και τα εγκαίνια έγιναν το 1862.Αρχικά η Μητρόπολη Αθηνών επρόκειτο να ανεγερθεί στην οδό Πανεπιστημίου, δίπλα από το κτήριο της Ακαδημίας Αθηνών (που χτίσθηκε μεταγενέστερα). Τα αρχικά σχέδια (1842) του Δανού αρχιτέκτονα Theophil Hansen (1813-1891) είχαν ρωμαϊκά, γοτθικά, αναγεννησιακά και βυζαντινά στοιχεία, γεγονός που ξένισε πολλούς.

Η περιοχή που επρόκειτο να χτισθεί ο καθεδρικός ναός θεωρήθηκε ερημική και τελικά ο Δήμος Αθηναίων αποφάσισε να ανεγερθεί η μητρόπολη στην παλαιά πόλη στη θέση παλαιών κτηρίων τα οποία και κατεδαφίσθηκαν. 

Ο θεμέλιος λίθος τέθηκε τα Χριστούγεννα του 1842. Για την κατασκευή της μητρόπολης χρησιμοποιήθηκε πεντελικό μάρμαρο και υλικά από 72 ναούς της Αθήνας που κατεδαφίσθηκαν.Την Άνοιξη του 1843 διακόπηκαν οι εργασίες λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων.

Στο μεταξύ ο Δανός αρχιτέκτονας Hansen, αναχώρησε. Το 1946 προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την αναθεώρηση των αρχικών σχεδίων. Νικητής αναδείχθηκε ο αρχιτέκτονας Δημήτριος Ζέζου, ο οποίος οραματίσθηκε έναν ναό με ελληνικά και βυζαντινά στοιχεία.

Το 1857, μετά το θάνατό του, την επίβλεψη του έργου ανέλαβε ο Γάλλος αρχιτέκτονας François Boulanger και τη διεύθυνση των εργασιών ο Παναγιώτης Κάλκος. Την αγιογράφηση και τη διακόσμηση ανέλαβαν οι ζωγράφοι Σπ. Γιαλλινάς και Κωνσταντίνος Φανέλλης, αντίστοιχα.

Οι εικόνες του τέμπλου είναι του Γερμανού ζωγράφου Alexander Maximilian Seitz και του Σπ. Γιαλλινά. Τα γλυπτά φιλοτέχνησε ο Τήνιος γλύπτης Γεώργιος Φυτάλης. Από το τέλη του 19ου και μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα τα σχέδια του ναού υπέστησαν αλλεπάλληλες τροποποιήσεις, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, αλλοιώνοντας για άλλη μια φορά το αρχικό σχέδιο.

Τελικά ο ναός αποπερατώθηκε το 1862 και ήταν ένα μίγμα στοιχείων νεοκλασικισμού και βυζαντινισμού, μία τρίκλιτη βασιλική με τρούλο ο οποίος είναι καλυμμένος εξωτερικά με φύλλα χαλκού.

Η κεντρική του είσοδος, έχει τόξα που στηρίζονται σε κορινθιακούς κίονες και παραστάδες. Στοιχεία από την αρχιτεκτονική της Δύσης εντοπίζονται στα κωδονοστάσια. Σύμφωνα με στοιχεία που βρέθηκαν στο αρχείο της μητρόπολης Αθηνών, η ανέγερσή της κόστισε συνολικά 700.000 δραχμές.

Από αυτό το ποσό τις 350.000 δραχμές προσέφερε η Εκκλησία, τις 80.000 δραχμές ο Δήμος Αθηναίων, τις 20.000 ο βασιλιάς Όθωνας, τις 10.000 ο Γεώργιος Σίνας και τις 80.000 δραχμές ο Σίμων Σίνας. Τα υπόλοιπα χρήματα συγκεντρώθηκαν από προσφορές των πιστών.

Τα κειμήλια της Μητρόπολης Αθηνών.Σε μαρμάρινη λάρνακα φυλάσσεται το σκήνωμα του πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄ και σε αργυρή της Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας. Επίσης, φυλάσσεται τμήμα της αλυσίδας του Αποστόλου Παύλου που προσέφερε ο Πάπας Βενέδικτος στον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο κατά την επίσκεψή του στο Βατικανό. 

Στην «περιουσία» της μητρόπολης Αθηνών συγκαταλέγεται η ιστορική πλέον εικόνα του Αποστόλου Παύλου, που τοποθετήθηκε ανάμεσα στον Πάπα Ιωάννη Παύλο και τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο το 2001 κατά την επίσκεψη του Προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Αθήνα.

Από τα πολύτιμα κειμήλια της μητρόπολης Αθηνών ξεχωρίζει και η εικόνα της Αγίας Σκέπης που φιλοτέχνησε ο Φώτης Κόντογλου.

Τομέας Ενημέρωσης: Voiotosp.blogspot.gr
 
 



Δεν υπάρχουν σχόλια: