13 Ιουνίου, 2016

ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ

 

Τα νέα δελτία θα αντικαταστήσουν από του χρόνου τα παλιά και θα φέρουν βιομετρικά χαρακτηριστικά. Μικροτσίπ και βιομετρικά χαρακτηριστικά του κατόχου τους, τα οποία δεν αντιγράφονται και δεν πλαστογραφούνται, θα φέρουν από του χρόνου οι νέες ταυτότητες της Ελλάδας, οι οποίες αναμένεται να αντικαταστήσουν σταδιακά τα παλιά δελτία.

Στο υπουργείο Εσωτερικών ετοιμάζονται πυρετωδώς για τον ερχομό των νέων ταυτοτήτων από τις αρχές του 2017 και, όπως δήλωσε χθες σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, «από τον Οκτώβριο θα υπάρχει το μητρώο πολιτών». 

Οι νέες ταυτότητες θα περιλαμβάνουν -εκτός από τα στοιχεία που φέρουν οι σημερινές- τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ των κατόχων τους, οι οποίοι μάλιστα θα μπορούν να τις χρησιμοποιούν αντί πιστοποιητικών και άλλων εγγράφων που απαιτούνται σήμερα για μια σειρά συναλλαγών τόσο με το Δημόσιο όσο και με ιδιώτες.

«Η επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ολοκληρώνει το νομοθετικό πλαίσιο για τη νέα ταυτότητα. Έντεκα εκατομμύρια έγγραφα και πιστοποιητικά του Δημοσίου θα αποτελούν παρελθόν» σημείωσε ο κ. Κουρουμπλής, τονίζοντας ότι με τις νέες ταυτότητες οι πολίτες θα απαλλαγούν από μια σειρά χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών. 

Διασύνδεση. «Ετσι, θα μπορούν να διασυνδεθούν όλες οι βάσεις δεδομένων του Δημοσίου» συμπλήρωσε. Τα νέα δελτία αστυνομικής ταυτότητας, πάντως, δεν θα εκδοθούν δωρεάν, καθώς για την απόκτησή τους οι πολίτες θα πρέπει να καταβάλουν παράβολο ονομαστικής αξίας 10 ευρώ.

Την ίδια στιγμή η μετάβαση από τις παλαιού τύπου στις νέες ταυτότητες υπολογίζεται ότι θα κοστίσει στο κράτος περί τα 80.000.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η έκδοση των νέων ταυτοτήτων έχει προκαλέσει σειρά αντιδράσεων, που προέρχονται κυρίως από εκπροσώπους της Εκκλησίας, οι οποίοι τονίζουν ότι τα μικροτσίπ θα «φακελώνουν» τους Έλληνες πολίτες, καταγράφοντας πολύ ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, μεταξύ των οποίων και τις κινήσεις τους.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: