09 Ιουνίου, 2016

F 16 Η ΝΕΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ; Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ

 

Εκσυγχρονισμός F 16 ή νέο αεροσκάφος; Η πρόταση των Αμερικανών και ο λογαριασμός - Οι Αμερικανοί παρουσίασαν μια ενδιαφέρουσα πρόταση που προβλέπει με δυο λόγια την αναβάθμιση των F 16  block 50-52 σε F 16 V και των block 30 σε “50άρια”.

Δεν έκαναν εκτίμηση κόστους, αλλά απ΄ αυτά που ακούγονται στους διαδρόμους και τα γραφεία του ΓΕΑ θα πρέπει να αναμένουμε ότι το πρόγραμμα ανβάθμισης-εκσυγχρονισμού θα μας κοστίσει από 1 ως 1,5 δις. 

Μπορούμε να εξετάσουμε την αγορά νέου μαχητικού αεροσκάφους μ΄ αυτά τα χρήματα; Απ΄ όσα μας λένε αεροπόροι εν ενεργεία και απόστρατοι μ΄ αυτό το ποσό δεν μπορεί να υπάρξει αγορά νέου μαχητικού αεροσκάφους σε ποσότητα που θα καλύπτει τις άμεσες ανάγκες της ΠΑ.

Προσθέτουν ακόμη ότι και στην περίπτωση που η Ελλάδα βρισκόταν σε διαφορετική οικονομική κατάσταση και είχε τη δυνατότητα επιλογής και αγοράς νέου μαχητικού αεροσκάφους, η αναβάθμιση των F 16 θα έπρεπε να γίνει.

Κι αυτό γιατί έναν στόλο 155 αεροσκαφών δεν μπορείς να το εγκαταλείψεις, όταν η Τουρκία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το F 16 στο Αιγαίο, ακόμη και μετά την παραλαβή των F 35. Για να είμαστε ρεαλιστές. Η συζήτηση για ένα τέτοιο πρόγραμμα αυτή τη περίοδο προφανώς δεν είναι ευχάριστη.

Σε κάποιες περιπτώσεις όμως οι δυσάρεστες αποφάσεις είναι εύκολες για ένα και μόνο λόγο: είναι μονόδρομος! Πριν αρχίσουν οι εξυπνακισμοί και οι επιδείξεις κοινωνικής ευαισθησίας από διάφορους εντός κι εκτός Βουλής ας φροντίσει η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ να κάνει μια σοβαρή και εμπεριστατωμένη ενημέρωση σ΄ όσους πρέπει για την κατάσταση που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει η ΠΑ.

Τα εγκληματικά λάθη του παρελθόντος, ο ερασιτεχνισμός, η ανευθυνότητα, έλλειψη σχεδιασμού και στρατηγικής σε βάθος χρόνου πάντα πληρώνονται. Και δυστυχώς πληρώνονται πάντα πανάκριβα. Βρισκόμαστε ακριβώς σ΄ αυτό το σημείο. 

Ο λογαριασμός ήρθε και ή θα πρέπει να βρούμε τρόπους να τον πληρώσουμε ή θα πρέπει να σηκώσουμε τα χέρια ψηλά και να παραδοθούμε. Η διαπίστωση δεν αφορά μόνο στην υπόθεση των F 16. Αλλά αυτή μοιάζει να είναι η πιο επείγουσα. 

Θα συμφωνήσουμε πάντως μ΄ όσους επεσήμαναν την ανάγκη για νέο αεροσκάφος. Επειδή αυτές οι υποθέσεις τραβάνε χρόνια, θα πρέπει η Ελλάδα κάποια στιγμή να αποφασίσει προς ποια κατεύθυνση θα πάει και να προχωρήσει στο επόμενο βήμα.


Μην ξεχνάμε ότι είμαστε η τελευταία χώρα σε ΝΑΤΟ και Ευρώπη που δεν έχουμε αποφασίσει το “αεροπορικό μας μέλλον”. Είναι καιρός να το σκεφτούμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια: