09 Ιουνίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Στην αντεπίθεση πέρασε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, διαμηνύοντας προς τη Νέα Δημοκρατία, που ζήτησε την παραίτησή του, ότι «ούτε η κυβέρνηση ούτε εγώ προσωπικά σκοπεύουμε να προσφέρουμε αυτό το δώρο στον κ. Μητσοτάκη».

Δεν υπάρχει αναγκαιότητα νέας νομοθετικής ρύθμιση για την απαγόρευση του καπνίσματος αφού το ισχύον πλαίσιο είναι επαρκές, υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού Κώστα Μπαργιώτα για τη μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Ενενήντα δέματα με διάφορες ναρκωτικές ουσίες καταστράφηκαν την Τετάρτη από την Αστυνομία, σε κλιβάνους εργοστασίου στη Βοιωτία. 

Τα ναρκωτικά αυτά είχαν κατασχεθεί από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Μέτρα για τη διευκόλυνση των μουσουλμάνων προσφύγων, που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα και ζουν σε κέντρα φιλοξενίας, προκειμένου να γιορτάσουν το Ραμαζάνι, έχει λάβει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. 

Η μεγαλύτερη γιορτή των μουσουλμάνων ξεκίνησε τη Δευτέρα και θα ολοκληρωθεί στις 5 Ιουλίου. Δεν έφταναν τα σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας και οι γνωστές παθογένειες ετών στο δικαστικό σύστημα της χώρας, η πολύμηνη και σε πανελλαδική κλίμακα αποχή των δικηγόρων από τα δικαστήρια έχει επιφέρει βαρύ πλήγμα, καθώς χιλιάδες υποθέσεις παραμένουν αδίκαστες. Ο αριθμός που ήρθε να προστεθεί στο παλαιό «στοκ» υπολογίζεται σε τουλάχιστον 320.000 υποθέσεις σε όλη τη χώρα.

Κόσμος: Ρωσικό Sukhoi 27 συνετρίβη έξω από τη Μόσχα το πρωί της Πέμπτης, με τραγική κατάληξη το θάνατο του χειριστή του. Το μαχητικό επέστρεφε στη βάση του και δεν είχε οπλισμό ή πυρομαχικά, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Τα αίτια της συντριβής βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Την ώρα που η Τουρκία έχει προαναγγείλει «σχέδιο αντίδρασης» στη Γερμανία για το «αρμενικό ψήφισμα», στη μάχη μπαίνει και ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς που δεν μοιάζει διατεθειμένος να βάλει νερό στο κρασί του απέναντι στον Ερτογάν. Ο Σουλτς εξαπέλυσε νέα βέλη εναντίον του τούρκου προέδρου για την επίθεση σε γερμανούς βουλευτές - έχοντας γίνει ενδιάμεσα ο ηχηρότερος επικριτής της τουρκικής ηγεσίας από την Ευρώπη, και μάλιστα με φόντο το ζήτημα της βίζα. 

Με τον απολογισμό της τυφλής επίθεσης στο Τελ Αβίβ να έχει ανέβει στους τέσσερις, το κλίμα στο Ισραήλ παίρνει ξανά φωτιά: Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπεντζαμίν Νετανιάχου λέει πως η νέα επίθεση συνιστά «πρόκληση στο ύψος της οποίας θα σταθούμε», την ώρα που η Χαμάς εξυμνεί το μακελειό και προειδοποιεί με νέες επιθέσεις κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού. Παλαιστίνιοι από την περιοχή της Χεβρώνας οι δύο δράστες. Μπλόκο σε 83.000 Παλαιστινίους για ισραηλινές περιοχές.

Δύο ξεχωριστές βομβιστικές επιθέσεις στη Βαγδάτη έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 22 άτομα, τραυματίζοντας περίπου 70 σύμφωνα με τις ιρακινές Αρχές. Οι επιθέσεις σημειώνονται την ώρα που οι ιρακινές δυνάμεις σφίγγουν τον κλοιό γύρο από τη Φαλούτζα στη δύσκολη επιχείρηση ανακατάληψής της από την τζιχαντιστική ISIS. Οδύσσεια διπλά επικίνδυνη για τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες σκιαγραφεί μελέτη του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

Που δίνει μία μικρή εικόνα του τι υφίσταται η πιο αδύναμη ομάδα μεταξύ των προσφύγων και μεταναστών κάνοντας το ταξίδι στην Ευρώπη: Ξυλοδαρμοί, σεξουαλική εκμετάλλευση, ακόμη και απαγωγές από τζιχαντιστές συμπληρώνουν τα ψυχικά τραύματα από την απώλεια συγγενών και θανάτου μπροστά στα μάτια τους κατά τη μετάβαση προς το άγνωστο.

Οικονομία:Ήπιες πτωτικές τάσεις επικρατούν στο άνοιγμα της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, την Πέμπτη, με την αγορά να υποχωρεί κάτω από τα επίπεδα των 650 μονάδων. Το ενδιαφέρον της αγοράς επικεντρώνεται στη συνεδρίαση του EuroWorking Group που αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ.

Δεν θα δοθεί παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, όπως έγινε το 2015, οπότε και παρατάθηκε η προθεσμία υποβολής έως τον Οκτώβριο, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης. Το «πράσινο» φως για την εκταμίευση της δόσης περιμένει σήμερα, Πέμπτη, από το EuroWorking Group η κυβέρνηση. 

Στη διάρκεια της συνεδρίασης αναμένεται να επιβεβαιωθεί ότι η Ελλάδα ικανοποίησε όλα τα προαπαιτούμενα, ώστε εν συνεχεία να ενημερωθούν σχετικά τα κοινοβούλια που πρέπει να εγκρίνουν την εκταμίευση των χρημάτων. Η επόμενη δόση προς την Ελλάδα αναμένεται να εκταμιευτεί εντός του μήνα δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Αθλητισμός: Το Euro 2016, θα είναι το πλουσιότερο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου όλων των εποχών. Η UEFA θα διανείμει στις 24 εθνικές ομάδες συνολικά 301 εκατομμύρια ευρώ, δίνοντας έως 27 εκατομμύρια στη νικήτρια. Διαφορετική μορφή στη Σούπερ Λίγκα επιδιώκει το συνδρομητικό κανάλι, Nova, το οποίο έχει τα τηλεοπτικά δικαιώματα των αγώνων του πρωταθλήματος.


 


Δεν υπάρχουν σχόλια: