12 Ιουνίου, 2016

Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

 

Μία συμφωνία φωτιά υπέγραψε η εταιρία Ποσειδών, η οποία είναι θυγατρική της ΔΕΠΑ, με την αμερικανική εταιρία Noble Energy International. Πρόκειται για συμφωνία συνεργασίας για μεταφορά του φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη μέσω Κρήτης και ηπειρωτικής Ελλάδα. 

Στόχος είναι η υποστήριξη της οριστικοποίησης των δραστηριοτήτων, οι οποίες πρέπει να προηγηθούν της εκπόνησης της Μέλετης εφαρμογής του αγωγού. Επιπλέον πρέπει να γίνει εκτίμηση της βιωσιμότητάς του, αν τελικά επιλεχθεί ως μία από τις πιθανές επιλογές εξαγωγής μεγάλου μέρους των κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τις επισημάνσεις της ΔΕΠΑ, ο αγωγός East-Med είναι έργο Ευρωπαϊκού Κοινού Ενδιαφέροντος, αλλά οι δραστηριότητες ανάπτυξης στηρίζονται από την Ε.Ε., από το πρόγραμμα «Συνδέοντας την Ευρώπη».

Ο αγωγός θα έχει μήκος 1.900 χιλιομέτρων και θα συνδέει τα την Ελλάδα με τα κοιτάσματα που βρίσκονται στην ανατολική Μεσόγειο, μέσω Κύπρου και Κρήτης. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, θα μπορεί  να μεταφέρει 16 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ανά έτος, τόσο από τα κοιτάσματα στη λεκάνη της Λεβαντίνης, όσο και από τα κοιτάσματα της Ελλάδα. 

Σε κάθε περίπτωση, σε συνδυασμό με τους αγωγούς Poseidon και IGB, θα υπάρχει η δυνατότητα για προμήθεια της Ιταλίας και της ανατολικής Ευρώπης με φυσικό αέριο. Αν και πρόκειται για ένα εξαιρετικό σχέδιο, το οποίο μπορεί να δώσει την κατάλληλη ώθηση στην ελληνική οικονομία ώστε να ορθοποδήσει, υπάρχουν ανησυχίες πως τελικά δε θα εφαρμοστεί ούτε αυτό το σχέδιο, λόγω του «περίφημου» αγωγού TAP.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: