20 Ιουνίου, 2016

ΜΟΝΙΜΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

 

Είναι δεδομένη πλέον η παραμονή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, με τον Έλληνα ΥΠΑΜ και τον γ.γ του ΟΗΕ να χαιρετίζουν τις επόμενες κινήσεις τους.  Παρότι το ΝΑΤΟ έφτασε αρχικά στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, τώρα συζητείται η δράση κατά την διακίνησης όπλων, της τρομοκρατίας και της διακίνησης ναρκωτικών.

Δηλαδή το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να ιδρύσει μια βάση στην Μεσόγειο, για την διατήρηση της ασφάλειας, σε συνεργασία με την Ε.Ε.   Μάλιστα, οι πληροφορίες θέλουν την ίδρυση της εν λόγω βάσης… στην Κρήτη! Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής, από την κυβέρνηση. 

Από την πλευρά του ο γ.γ του ΝΑΤΟ δήλωσε: «Εργαζόμαστε για να μετασχηματίσουμε την επιχείρηση Endeavour σε μια ευρύτερη επιχείρηση θαλάσσιας ασφάλειας, που θα δημιουργήσει την κατάλληλη πλατφόρμα για έναν πιθανό ρόλο του ΝΑΤΟ στην Κεντρική Μεσόγειο και θα μπορούσε να συνδράμει την επιχείρηση Sophia στη βάση της πετυχημένης μας συνεργασίας με την Ε.Ε. στο Αιγαίο. Οι στρατιωτικές αρχές θα κάνουν σύντομα τις εισηγήσεις τους». Για την παραμονή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο μίλησε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Παναγιώτης Καμμένος, ο οποίος εξήγησε: 

«Κατά τη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, η δραστηριότητα στο Αιγαίο. Υπάρχει γενική αποδοχή ότι η δραστηριότητα του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, μεταξύ των ελληνικών νησιών και των ακτών της Μικράς Ασίας, έχει στεφθεί με απόλυτη επιτυχία, μειώνοντας τις μεταναστευτικές ροές από 5.000-8.000 σε 0-25 μετανάστες και πρόσφυγες την ημέρα, με ορισμένες εξαιρέσεις. Αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι η παρουσία του πρέπει να συνεχιστεί.

»Από την πλευρά της Τουρκίας υπήρχε η εκτίμηση, σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους συμμάχους, ότι θα πρέπει να σταματήσει η δραστηριότητα μετά τη σύνοδο της Βαρσοβίας. Είναι λοιπόν απόλυτα σαφές ότι η απόφαση της Ελλάδας να στηρίξει από την πρώτη στιγμή αυτή τη συμφωνία είχε από τη μια πλευρά τον στόχο που επετεύχθη, δηλαδή να σταματήσουν οι μεταναστευτικές ροές, και από την άλλη πλευρά οι ίδιοι οι σύμμαχοι να έχουν «ιδίοις όμμασι» άποψη για το τι συμβαίνει στο Αιγαίο.

Ιδιαίτερα με τις παραβιάσεις, τις παραβάσεις, τις υπερπτήσεις και την εν γένει συμπεριφορά της Τουρκίας ως συμμάχου έναντι ενός άλλου συμμάχου, της Ελλάδας. Αυτό ισχυροποιεί τις ελληνικές θέσεις και δικαιώνει την Ελλάδα. Ελπίζω, εύχομαι και είμαι σίγουρος ότι η παρουσία θα συνεχιστεί προς όφελος όλης της Ευρώπης, για να σταματήσουν οι μεταναστευτικές ροές που ούτως ή άλλως δεν οδηγούν πουθενά. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο.

»Οσον αφορά τα θέματα της Μεσογείου, η ελληνική προσπάθεια εδώ και 17 μήνες να χτίσουμε έναν άξονα σταθερότητας με σύμμαχες χώρες, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία στα βόρεια, αλλά και χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΝΑΤΟ όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Ιορδανία στα νότια, αναβαθμίζει τον ρόλο της Ελλάδας ως δύναμη σταθερότητας στη Μεσόγειο. Αναβαθμίζει ακόμα τον ρόλο της Κύπρου, που συμμετέχει σε διμερείς και τριμερείς συμφωνίες στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής».


 


Δεν υπάρχουν σχόλια: