20 Ιουνίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Νέα στάση εργασίας εξήγγειλαν για την Τρίτη 21 Ιουνίου οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς, διαμαρτυρόμενοι για την επικείμενη ένταξη των μέσων μαζικής μεταφοράς στο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, και όχι από πνιγμό μετά την πτώση του στα νερά του Βουραϊκού ποταμού στην Αχαΐα, επήλθε, σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση που διενεργήθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, ο θάνατος του εννιάχρονου Βασίλη, η σορός του οποίου ανασύρθηκε το βράδυ της Κυριακής από άνδρες της ΕΜΑΚ μέσα από φαράγγι.

Για τρίτη ημέρα σήμερα, Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, η θερμοκρασία παραμένει κοντά στους 40 βαθμούς Κελσίου. Ειδικότερα, στην Αττική, ο συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών και όζοντος κάνει την ατμόσφαιρα ιδιαίτερα αποπνικτική.

Ξύλινο σκάφος με 36 επιβαίνοντες εντοπίστηκε το πρωί της Δευτέρας στις Κυκλάδες, στην περιοχή μεταξύ Κέας, Κύθνου και Σερίφου. Το Λιμενικό είχε ειδοποιηθεί από κλήση επιβαίνοντα και το σκάφος τελικά ρυμουλκήθηκε με ασφάλεια από ιδιωτικό σκάφος στον Μέριχα της Κύθνου.

Νεκρό εντοπίστηκε το βράδυ της Κυριακής το εννιάχρονο αγόρι, το οποίο σύμφωνα με τους γονείς του έπεσε στο φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού, στην Αχαΐα. Για τον εντοπισμό του βρισκόταν σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση της ΕΜΑΚ από το μεσημέρι.

Κόσμος:Οι ιρανικές αρχές πιστεύουν πως απέτρεψαν σειρά από βομβιστικές επιθέσεις στην πρωτεύουσα Τεχεράνη και σε άλλες πόλεις, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Πληροφοριών, κάνοντας λόγο για «σχέδιο» σουνιτών μουσουλμάνων εναντίον της (σιιτικής) Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Μία από εκείνες τις περιπτώσεις που οι ίσες αποστάσεις δεν είναι και τόσο... ίσες: Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε να καταδικάζει μεν την έφοδο ισλαμιστών σε δισκοπλωλείο της Κωνσταντινούπολης (με το αιτιολογικό ότι οι θαμώνες κατανάλωναν αλκοόλ) αλλά δεν έχασε την ευκαιρία να τους αναγνωρίσει μάλλον και... κάποιο δίκαιο, λέγοντας πως οι συγκεντρωμένοι έπιναν...

Ο αριθμός των εκτοπισμένων και των προσφύγων που εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να σωθούν από συρράξεις και διώξεις σε όλον τον κόσμο κατέρριψε κάθε ρεκόρ το 2015, φτάνοντας τα 65,3 εκατομμύρια, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) που δημοσιεύεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τους Πρόσφυγες. Από όσους εγκαταλείπουν τις χώρες τους, οι περισσότεροι αναγκάζονται να βρουν καταφύγιο σε κοντινές περιοχές.

Δημοσκόπηση στις χώρες της ΕΕ με το μεγαλύτερο πληθυσμό δείχνει πως μεγάλη πλειονότητα επιθυμεί παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση -με τις απόψεις να φαίνεται να ξεκινούν από την εικόνα που έχουν οι ερωτηθέντες περισσότερο για την ίδια τη σημασία της ΕΕ και δευτερευόντως για το Λονδίνο. Πάντως, μόνο μία χώρα εμφανίζεται λίγο πιο... χλιαρή στο ενδεχόμενο Brexit, καθώς όλοι κοιτούν με αγωνία την βρετανική κάλπη που πλησιάζει.

Αν το βρετανικό δημοψήφισμα καταλήξει σε αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, η Γερμανία πιστεύει πως η Ευρώπη πρέπει να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει υπαναχώρηση από τη διαδικασία ευρωπαϊκής ενοποίησης. «Δεν θα μπορούμε να συνεχίσουμε σαν να μην συνέβη τίποτε, έχουμε ευθύνη να μην επιστρέψουμε σε εθνικισμό μεμονωμένων κρατών» υπογράμμισε ο γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ.

Οικονομία:Κοινές πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης και της Κομισιόν για τη δραστική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τη σταδιακή ελάφρυνση της υπερφορολόγησης στην παραγωγή και την εφαρμογή σχεδίου ανάπτυξης με έμφαση στις ιδιωτικοποιήσεις και τα ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα).

Θα ζητήσει ο ΣΕΒ από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την Τρίτη, στο πλαίσιο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου στην οποία θα παραστεί και θα μιλήσει ο πρόεδρος της Κομισιόν. Επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα θα πραγματοποιήσει την Τρίτη ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ θα συμμετάσχει ως κεντρικός ομιλητής στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ. Μετά και την τυπική έγκριση από το ΔΣ του ESM για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ, την περασμένη Παρασκευή, το βλέμμα είναι πλέον στραμμένο στην ΕΚΤ, που αναμένεται να αποφασίσει την επαναφορά του waiver για τα ελληνικά ομόλογα.

Αθλητισμός:Θέμα χρόνου είναι η ανακοίνωση της μεταγραφής του Ρομπέρτο στην Εσπανιόλ, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ισπανικής (καταλανικής) εφημερίδας «Sport» σύμφωνα με το οποίο ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού υπέγραψε συμβόλαιο στην ομάδα της Βαρκελώνης.

Στην επόμενη φάση του EURO 2016 πέρασαν Γαλλία και Ελβετία, από τον 1ο όμιλο. Το τελικό 0-0 ευνόησε και τους δύο με τους «τρικολόρ» να παίρνουν την πρώτη θέση και την ομάδα του Πέτκοβιτς τη δεύτερη. Σε ένα παιχνίδι που οι Γάλλοι είχαν τρία δοκάρια, σκισμένες εμφανίσεις και μια σκασμένη μπάλα και οι Ελβετοί είχαν την κατοχή της μπάλας! Ιστορική νίκη της Αλβανίας επί της Ρουμανίας με 1-0, η πρώτη της σε τελική φάση Euro, που της δίνει ελπίδες πρόκριστης στην επόμενη φάση...

Απόλυτη κάλυψη στον Κριστιάνο Ρονάλντο παρείχε ο Φερνάντο Σάντος που επιμένει ότι η Πορτογαλία θα φτάσει ψηλά στο EURO 2016. Προέχει βέβαια το ματς με την Ουγγαρία την Τετάρτη και η νίκη που θα φέρει την ομάδα του στους «16», όμως ο πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός της Ελλάδας, ήταν κατηγορηματικός σε σημερινές του δηλώσεις: «Έχω πει στην οικογένειά μου να με περιμένουν την επομένη του EURO. Επιστρέφω στις 11 Ιουλίου και θα με υποδεχθούν με μια μεγάλη γιορτή» είπε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: