07 Ιουνίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν αύριο Τετάρτη 8 Ιουνίου, οι δημόσιες δομές υγείας, καθώς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) έχει εξαγγείλει 24ωρη πανελλαδική πανυγειονομική απεργία και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας, στις 11:00 το πρωί.

Παράλληλα, σε επίσχεση εργασίας προχωρούν από αύριο και οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί. Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι θα είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν από την τσέπη τους το αντίτιμο της επίσκεψης, ή θα επισκέπτονται τις δημόσιες δομές υγείας. Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών βρίσκονται τα ελλείμματα και οι ζημίες στις αστικές συγκοινωνίες, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των προϋπολογισμών για το 2016, που δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ειδικότερα, οι εταιρείες Σταθερές Συγκοινωνίες (μετρό, ηλεκτρικός, τραμ) και Οδικές Συγκοινωνίες (αστικά λεωφορεία, τρόλεϊ), φέτος αναμένεται να καταγράψουν συνολικές ζημίες 77 εκατ. ευρώ. Σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σήμερα στις 8 το πρωί στο νησί της Κεφαλονιάς. Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός είχε μέγεθος 3,8 βαθμών και το επίκεντρο ήταν δυτικά του Ληξουρίου.

Την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος για την αρχηγία ενός νέου κεντρώου πολιτικού φορέα εάν αυτός προκύψει, εξέφρασε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, επαναλαμβάνοντας πως το εγχείρημα της ανασυγκρότησης του Κέντρου δεν μπορεί να έχει κατά πλειοψηφία πρώην υπουργούς, ότι η χώρα χρειάζεται μια μεγάλη κοινωνική συμφωνία και πως οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να έρθουν από ένα κόμμα.

Μέσα στο καλοκαίρι θέλει η κυβέρνηση να ψηφίσει τον νέο εκλογικό νόμο, και σύμφωνα με οδηγίες που έχει δώσει ο Αλέξης Τσίπρας στους υπουργούς του, ο σχετικός διάλογος με κόμματα και φορείς θα πρέπει να ξεκινήσει αμέσως, ούτως ώστε ο εκλογικός νόμος να είναι το τελευταίο νομοθέτημα που θα περάσει από την Ολομέλεια πριν από το κλείσιμο της Βουλής τις τρεις προκαθορισμένες εβδομάδες του Αυγούστου.

Κόσμος:Έκρηξη συγκλόνισε το κέντρο της Κωνσταντινούπολης το πρωί της Τρίτης, με τα τουρκικά ΜΜΕ να μιλούν για βομβιστική επίθεση που πιθανότατα είχε ως στόχο λεωφορείο της αστυνομίας. Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση, έχουν χάσει τη ζωή τους 11 άνθρωποι, ενώ τουλάχιστον 36 έχουν τραυματιστεί. Φαίνεται πως η επίθεση έγινε με εκρηκτικά που πυροδοτήθηκαν με τηλεχειρισμό όταν περνούσε λεωφορείο της αστυνομίας.

Χρηματικά κίνητρα για αποδοχή επαναπροωθήσεων προσφύγων και μεταναστών από αφρικανικές χώρες σκοπεύει να επιδιώξει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος πριν η Κομισιόν παρουσιάσει το σχετικό κείμενο θέσεών της. Οι Βρυξέλλες κινούνται προς συμφωνίες με εννέα χώρες της Αφρικής «με πρότυπο, αλλά όχι αντιγραφή, της συμφωνίας με την Τουρκία», στις οποίες θα προβλέπεται πως η έλλειψη συνεργασίας θα επισύρει και «ποινές».

Έρευνα του αμερικανικού Associated Press μεταξύ των υπερεκλεκτόρων για τους Δημοκρατικούς - οι οποίοι, τυπικά, δεν είναι δεσμευμένοι για τον υποψήφιο που θα ψηφίσουν- υποστηρίζει πως πλέον η Χίλαρι Κλίντον έχει διασφαλίσει το χρίσμα του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές. Ο ίδιος ο Σάντερς απορρίπτει ως πρόωρο τον συνυπολογισμό των υπερεκλεκτόρων, ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται στην τελευταία μεγάλη μάχη των έξι πολιτειών την Τρίτη.

H μητέρα του αγοριού που έπεσε στο περιφραγμένο χώρο του ζωολογικού κήπου στο Σινσινάτι, όπου ζούσε (και τελικά θανατώθηκε) ο 17χρονος γορίλας δεν θα προσαχθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης, ανακοίνωσε ο εισαγγελέας. Μία γυναίκα 42 χρονών έπεσε νεκρή από το όπλο των αγνώστων που μπήκαν να λεηλατήσουν κρατική αποθήκη τροφίμων. Οι συγγενείς της Τζένι Ορτίς είπαν ότι η άτυχη γυναίκα άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο όπου διακομίστηκε αφού την πυροβόλησαν στο κεφάλι.

Οικονομία:Σε υψηλότερα επίπεδα κινείται η χρηματιστηριακή αγορά στο άνοιγμα της συνεδρίασης την Τρίτη. Οι επενδυτές εστιάζουν την προσοχή τους στις εξελίξεις σχετικά με την αξιολόγηση και την υλοποίηση των μέτρων που έχουν απομείνει αναφορικά με τα προαπαιτούμενα. Ανοίγει ο δρόμος για την πληρωμή των 62.000 εφάπαξ που εκκρεμούν σχεδόν τρία χρόνια σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Η επίμαχη υπουργική απόφαση υπεγράφη χθες, Δευτέρα, σύμφωνα με πληροφορίες και πρόκειται να εκδοθεί εντός της ημέρας. 

Προσπάθεια για να κλείσουν σήμερα, Τρίτη, και τα τελευταία προαπαιτούμενα, όπως ζήτησε το EuroWorking Group τη Δευτέρα, κάνει η κυβέρνηση, προκειμένου να δοθεί το «πράσινο» φως για την υποδόση των 7,5 δισ. ευρώ, η οποία πάντως αναμένεται να εκταμιευθεί στο τέλος του μήνα. Στο επίκεντρο βρίσκονται η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Lamda Development για το Ελληνικό, καθώς και η μεταφορά του 5% των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ.

Αθλητισμός:Εστω κι αν ο Λιονέλ Μέσι κάθισε στον πάγκο, εξαιτίας τραυματισμού, η Αργεντινή πήρε την δική της εκδίκηση για τον χαμένο τελικό στο Copa America του περασμένου καλοκαιριού, νικώντας (2-1) την Χιλή με τα γκολ των Ντι Μαρία και Μπανέγκα. Η ΑΕΛ επέστρεψε στη Super League και μαζί της ο Αγγελος Αναστασιάδης. Ο έμπειρος προπονητής αναλαμβάνει τους «βυσσινί» καθώς συμφώνησε σε όλα στη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ, Αλέξη Κούγια.



 


Δεν υπάρχουν σχόλια: