18 Ιουνίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Ένταση σημειώθηκε έξω από το τουρκικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη, όταν περίπου στις 4:00 τα ξημερώματα ομάδα ατόμων με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους κινήθηκαν προς τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο προξενείο.

Με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν θα έχει συνάντηση ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σήμερα, Σάββατο. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου και θα ακολουθήσουν δηλώσεις στα ΜΜΕ. Στη συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θα μεταβεί στη Λέσβο, όπου θα συναντηθεί με πρόσφυγες και εθελοντές.

Σταδιακή άνοδο θα σημειώσει η θερμοκρασία που θα φτάσει το Σάββατο και την Κυριακή τους 40-41 βαθμούς Κελσίου τοπικά στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας. Πτώση του υδραργύρου, κυρίως στα ανατολικά, αναμένεται από την Τρίτη. Επίθεση με μολότοφ εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ στη Χαριλάου Τρικούπη, κοντά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, εξαπέλυσαν το βράδυ της Παρασκευής νεαροί. Από την επίθεση δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Την άσκηση πίεσης προς την Τουρκία από τον ΟΗΕ για εφαρμογή της συμφωνίας που έχει υπογράψει με την ΕΕ για τους πρόσφυγες ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ.Παυλόπουλος από τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος έφτασε στην Αθήνα. Η Ελλάδα έχει επιδείξει «μια παγκόσμιας κλίμακας αλληλεγγύη» δήλωσε από την πλευρά του ο Μπαν Γκι Μουν, ο οποίος το Σάββατο θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλ.Τσίπρα και στη συνέχεια θα επισκεφθεί τη Λέσβο.

Κόσμος:Σε κατάσταση έκτακτης οικονομικής ανάγκης κήρυξε την Παρασκευή το Ρίο ντε Ζανέιρο ο κυβερνήτης της πολιτείας, ζητώντας ομοσπονδιακή χρηματοδότηση ώστε η πολιτεία να καλύψει τις υποχρεώσεις της στις δημόσιες υπηρεσίες κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων, που ξεκινούν στις 5 Αυγούστου.

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι άσκησε δίωξη για ανθρωποκτονία στον Τόμας Μέιρ, φερόμενο δράστη της δολοφονίας της βουλευτίνας Τζο Κοξ. Oι ρεπουμπλικανοί βουλευτές και γερουσιαστές θα πρέπει να ακολουθήσουν τη συνείδησή τους, προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα στηρίξουν τον Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, δήλωσε σε συνέντευξη ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν.

Ναζιστικά σύμβολα και βιβλία της Ακροδεξιάς, ανάμεσά τους και έναν οδηγό για το πώς να κατασκευάσει κανείς ένα αυτοσχέδιο πιστόλι, βρήκε η αστυνομία στο σπίτι του 52χρονου Τόμας Μέιρ, του άνδρα που συνελήφθη ως ύποπτος για την δολοφονία της βρετανίδος βουλευτή Τζο Κοξ. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι η επίθεση στην Κοξ ήταν «στοχευμένη».

Πλάι - πλάι στάθηκαν ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και ο αρχηγός των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν και έκαναν από το Μπίρστον δηλώσεις στη μνήμη της βρετανίδας βουλευτή Τζο Κοξ, η οποία σε ηλικία 41 ετών έπεσε νεκρή από επίθεση με πιστόλι και μαχαίρι. Δράστης ήταν ένας άνδρας ο οποίος φέρεται να συνδέεται με ακροδεξιά οργάνωση υπέρ του Brexit. 

Αγρυπνίες στη μνήμη της Τζο Κοξ έχουν προγραμματιστεί σε όλη τη Βρετανία, ενώ έχουν ανασταλεί -μέχρι και το Σάββατο- οι εκστρατείες για το δημοψήφισμα.

Οικονομία: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε κατάλογο 195 έργων στον τομέα των μεταφορών που θα χρηματοδοτηθούν με 6,7 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της Διευκόλυνσης «Συνδέοντας την Ευρώπη». Η επένδυση αναμένεται να αποδεσμεύσει πρόσθετη δημόσια και ιδιωτική συγχρηματοδότηση συνολικού ύψους 9,6 δισ. ευρώ. 

Τα επιλεγέντα έργα θα συμβάλουν κυρίως στην ψηφιοποίηση του τομέα των μεταφορών και στην απαλλαγή του από τις ανθρακούχες εκπομπές. Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου «Νέο καθεστώς στήριξης των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης». Η διαβούλευση θα διαρκέσει έως τις 27 Ιουνίου.

Είναι φανερό ότι έχουν δυσαρεστηθεί πολλοί από την πολιτική επιτυχία της κυβέρνησης που διασφαλίζει τον δημόσιο χαρακτήρα των δικτύων και της ΔΕΗ και επιχειρούν με κάθε τρόπο να δημιουργήσουν εμπόδια, «κλείνοντας το μάτι» στα συμφέροντα που επιθυμούν τόσο την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, όσο και την υλοποίηση του σχεδίου της Μικρής ΔΕΗ, τονίζουν πηγές τους υπουργείου Περιβάλλοντος. «Ματαιοπονούν», προσθέτουν, φέρνοντας το παράδειγμα του ΑΔΜΗΕ.

Αθλητισμός: Με εμφατικό τρόπο η Ισπανία νίκησε 3-0 την Τουρκία και προκρίθηκε πανηγυρικά στους «16» του EURO, ενώ η ομάδα του Φατίχ Τερίμ αναζητεί ένα θαύμα για να συνεχίσει. Δύο γκολ για τους Ίβηρες πέτυχε ο Μοράτα (34΄, 48΄), ενώ ενδιάμεσα είχε σκοράρει και ο Νολίτο (37΄). «Αυτοκτόνησε» η Κροατία κι ενώ προηγήθηκε με 2-0 έως το 76' της Τσεχίας, τελικά η ομάδα του Πάβελ Βρμπα κατάφερε να ισοφαρίσει σε 2-2 και να διατηρήσει «ζωντανές» τις ελπίδες πρόκρισης για τη συνέχεια στο EURO 2016.

Η διακοπή του αγώνα, Τσεχία-Κροατία, στο 86ο λεπτό για μερικά λεπτά, μετά τη ρήψη φωτοβολίδων από την πλευρά των οπαδών της Κροατίας σημάδεψε την αναμέτρηση στο γήπεδο της Σεντ Ετιέν. Οι συμπλοκές μεταξύ των υποστηρικτών της «χρβάτσκα» είχαν ως αποτέλεσμα να πέσουν 8 φωτοβολίδες στο χορτάρι, διάφορα αντικείμενα δίπλα στις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ αυτές παρατάσσονταν μπροστά από την εξέδρα όπου κάθονταν.

Πολύ κοντά στον Παναθηναϊκό βρίσκεται ο Βίκτορ Ιμπάρμπο σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο. Αποκλειστικό δημοσίευμα του «Tuttomercato» αναφέρει ότι οι «πράσινοι» έχουν όχι μόνο το «πάνω χέρι» στην υπόθεση της απόκτησης του Κολομβιανού επιθετικού, αλλά προχωρά ακόμη περισσότερο κι αποκαλύπτει ότι οι δύο πλευρές είναι πολύ κοντά στο να δώσουν τα χέρια.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: