19 Ιουνίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Η συνταγματική αναθεώρηση και ο εκλογικός νόμος θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, την προσεχή Πέμπτη το απόγευμα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Με ένα τραγούδι του Πάνου Τζαβέλα, το οποίο «ανέβασε» στη σελίδα του στο Facebook απαντά ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης στις αντιδράσεις για τις δηλώσεις σχετικά με τους δικαστές. Πρόκειται για το τραγούδι «Οι αστοί τρομάξανε», το οποίο αναφέρεται στον κομμουνιστή Μιχάλη Μπεζαντάκο και στον τρόπο που είχε αποδράσει από τις φυλακές το 1932.

Για δεύτερη συνεχή ημέρα συνεχίζεται η μάχη των πυροσβεστών στη νότια Ρόδο, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου κοντά στο χωριό Απολακκιά. «Εθνική συνεννόηση για επαναστατικές αλλαγές» είναι το μήνυμα που εκπέμπει ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς κάνει λόγο για ένα «εθνικό moratorium σοβαρότητας» και για την «ανάγκη ενός Εθνικού Συμβολαίου με δικές μας, συμφωνημένες μεταξύ μας αλλαγές». Δεν θα γίνει ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών, αναφέρει σε συνέντευξή του ο υπουργός Μεταφορών Χρ.Σπίρτζης.

Απαντώντας στις επικρίσεις ότι «κλαίει» για τα μέτρα που έφερε η συμφωνία, απαντά ότι «ο κ. Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του στη ΝΔ, αλλά και οι πολιτικοί του συνεργάτες στο ΠΑΣΟΚ και στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, όταν εφάρμοζαν αυτές τις πολιτικές γελούσαν. Εμείς δεν μπορούμε να γελάμε».

Κόσμος: Η ψήφος για παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ εμφανίζεται ισχυρότερη στις δημοσκοπήσεις, αν και η συνολική εικόνα παραμένει θολή και πλέον το Λονδίνο και η Ευρώπη μετρούν αντίστροφα. Τρεις τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν αναστροφή της δυναμικής υπέρ του «Μένουμε», η οποία δεν αποδίδεται στο κλίμα μετά τη δολοφονία της Κοξ (οι έρευνες είχαν γίνει νωρίτερα) αλλά στην τάση διατήρησης του στάτους κβο.

Με φόντο τις επικρίσεις από τις ΗΠΑ για τις ρωσικές επιδρομές στη Συρία, στις οποίες κατά την Ουάσινγκτον επλήγησαν τις προηγούμενες ημέρες και ομάδες αντικαθεστωτικών που υποστηρίζονται από την αμερικανική πλευρά, η Μόσχα έστειλε τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου στη Δαμασκό στην πιο υψηλόβαθμη επίσκεψη από την έναρξη των επιχειρήσεων. Ο Σόιγκου συναντήθηκε και με τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, ενώ επισκέφθηκε τη βάση του Χμεϊμίμ.

Στις κάλπες γυρίζουν οι Ιταλοί για τον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, με τη Ρώμη να ετοιμάζεται για το ενδεχόμενο να γίνει το πρώτο μεγάλο πολιτικό έπαθλο του «Κινήματος των Πέντε Αστέρων» (και να δει την πρώτη γυναίκα στη δημαρχία). O ιταλός πρωθυπουργός έχει επαναλάβει πως αδύναμη εμφάνιση του κόμματός του δεν θα έχει πολιτικές επιπτώσεις, όμως το πλήγμα ήταν ήδη πικρό για το κυβερνών PD από τον πρώτο γύρο.

Με προειδοποίησεις από τον βρετανό πρωθυπουργό και τους τελευταίους «παράγοντες» να παίρνουν θέση επιστρέφει σε πλήρεις ρυθμούς η μάχη για το βρετανικό δημοψήφισμα, μετά το θανάτο της Τζο Κοξ. «Δρόμος χωρίς επιστροφή η έξοδος» λέει ο Κάμερον, «ψηφίζουμε για τη Δημοκρατία» απαντά το στρατόπεδο της αποχώρησης. Για ντόμινο, κυρίως στην ανατολική Ευρώπη, προειδοποιεί το Λουξεμβούργο, ενώ η EBA προειδοποιεί ότι πως θα φύγει από το Λονδίνο σε περίπτωση Brexit.

Οι αστυνομικές δυνάμεις απομάκρυναν βίαια το Σάββατο το βράδυ εκατοντάδες διαδηλωτές που πραγματοποιούσαν πορεία στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, διαμαρτυρόμενοι για την επίθεση που δέχθηκαν σε δισκοπωλείο την Παρασκευή το βράδυ, φίλοι και οπαδοί του βρετανικού συγκροτήματος των Radiohead από ισλαμιστές. Την ίδια στιγμή, ο Ερντογάν ανέφερε πως θα επαναφέρει την «ανάπλαση» του πάρκου Γκεζί, δίπλα στην Ταξίμ, που ήταν η πέτρα του σκανδάλου για το κύμα διαδηλώσεων του 2013.

Οικονομία: Ο φόβος είναι η βασική αιτία που δεν επιστρέφουν στις τράπεζες οι καταθέσεις, δήλωσε η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη, τονίζοντας όμως πως η διαδικασία επιστροφής θα πάρει καιρό. Η επικεφαλής ΕΕΤ ανέφερε ότι θεωρεί πιθανή την άρση «αν όχι όλων, των περισσότερων» περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίου μέχρι το τέλος του έτους.

Ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι μια έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ, θα την καταστήσει τόσο σημαντική όσο το νησάκι Γκέρνσεϊ στη θάλασσα της Μάγχης. Ο Μακρόν είπε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 28 Ιουνίου θα πρέπει να στείλει «ένα συγκεκριμένο μήνυμα και χρονοδιάγραμμα» στη Βρετανία σε περίπτωση εξόδου της από την ΕΕ.

Νομοθετικές ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους σε ΟΛΠ και ΟΛΘ στον κυρωτικό νόμο που θα εισαχθεί στη Βουλή για την έγκριση της σύμβασης παραχώρησης προανήγγειλε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Αθλητισμός:Γαλλία και Ελβετία αναμετρώνται (22:00) στη Λιλ, για την 3η και τελευταία αγωνιστική του Α΄ ομίλου του EURO 2016, με τους «τρικολόρ» να έχουν ήδη εξασφαλίσει την πρόκριση και τους αντιπάλους τους να βρίσκονται πολύ κοντά στο εισιτήριο για τους «16» της διοργάνωσης. Αντίθετα Αλβανία και Ρουμανία παίζουν το τελευταίο τους χαρτί...

O Λιονέλ Μέσι έπιασε τον Γκαμπριέλ Ματιστούτα στην κορυφή των σκόρερ της Αργεντινής όλων των εποχών, οδηγώντας τη χώρα του σε μία νίκη με 4-1 επί της Βενεζουέλας, στον προημιτελικό του Copa America Centetario, στη Μασαχουσέτη. Το γκολ του επιθετικού της Μπαρτσελόνα στο 60ο λεπτό, ήταν το 54ο στην καριέρα του με την Αργεντινή, όσα είχε και ο «Μπατιγκόλ».


 



Δεν υπάρχουν σχόλια: