26 Ιουνίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Άγνωστα άτομα επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ και πέτρες, στις 3:30 τα ξημερώματα, σε διμοιρία των ΜΑΤ, που βρισκόταν στη διασταύρωση των οδών Μάρνης και 3ης Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια οι άγνωστοι απομακρύνθηκαν τρέχοντας.

Σώοι είναι οι πιλότοι πυροσβεστικού αεροσκάφους τύπου Canadair, το οποίο πραγματοποίησε το πρωί της Κυριακής αναγκαστική προσγείωση. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το αεροπλάνο, που συμμετείχε στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς στα Δερβενοχώρια, πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση κοντά σε μονή της περιοχής.

Πυρκαγιά ξέσπασε το βράδυ του Σαββάτου σε δασική έκταση με πεύκα στα Δερβενοχώρια, κοντά στο χωριό Στεφάνη Βοιωτίας. Στην περιοχή πνέουν άνεμοι που δυσχεραίνουν την κατάσβεση, ενώ ήδη έχει καεί σημαντική έκταση πευκοδάσους. Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά στο Νέο Μαρμαρά Χαλκιδικής.

Το 58% των πολιτών τάσσεται υπέρ της απλής αναλογικής και το 71% υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Public Issue την οποία παρουσιάζει η Αυγή της Κυριακής.

Μεγάλες καταστροφές προκλήθηκαν στην Μεγαλόπολη, η οποία κηρύσσεται σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης, από την κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή το βράδυ του Σαββάτου. Καταρρακτώδης βροχή και χαλάζι σε μέγεθος κάστανου σε συνδυασμό με θυελλώδεις ανέμους ήταν τα χαρακτηριστικά του καιρού.

Ακινητοποιημένα έμειναν περίπου 60 αυτοκίνητα στην εθνική οδό Τρίπολης-Καλαμάτας, εξαιτίας σφοδρής χαλαζόπτωσης. Διακοπή ρεύματος, χωρίς κινητά τηλέφωνα, εγκλωβίστηκαν ηλικιωμένοι σε πλημμυρισμένα σπίτια.

Κόσμος:Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι θα μεταβεί τη Δευτέρα στο Λονδίνο και στις Βρυξέλλες μετά την θύελλα που προκάλεσε στην Ευρώπη η ψήφος των Βρετανών υπέρ του Brexit, δήλωσαν την Κυριακή αξιωματούχοι του περιβάλλοντός του.  
Αντιμέτωπη με έντονες πιέσεις για να ξεκινήσει τη διαδικασία αποχώρησής της από την ΕΕ βρίσκεται η Βρετανία. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ζήτησε από τον Κάμερον να καταθέσει την προβλεπόμενη αίτηση μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη. 

Ενώ οι μεγάλες κοινοβουλευτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ετοιμάζουν πρόταση ψηφίσματος με την οποία θα ζητούν από το Λονδίνο να ξεκινήσει τις διαδικασίες αποχώρησης την Τρίτη.

Σε βαθιά κρίση βρίσκονται οι Εργατικοί της Βρετανίας, μετά την ψήφο στο Brexit. Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του ηγέτη του κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, να καθαιρέσει τον σκιώδη υπουργό Εξωτερικών των Εργατικών, Χίλαρι Μπεν. 

Ο χορός των παραιτήσεων ξεκίνησε ήδη και πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κόρμπιν ίσως χάσει ακόμα και το μισό σκιώδες υπουργικό συμβούλιό του. Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Εργατικών διαμηνύει πως θα αντικρούσει οποιαδήποτε προσπάθεια απομάκρυνσής του.

Τι έρχεται μετά το «Brexit»; Για κάποιους από τους ψηφοφόρους του Leave, η απάντηση είναι ανησυχία, πανικός και... «Bregret». Οι ψηφοφόροι που στήριξαν την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ εκφράζουν την οργή τους, εν μέσω ισχυρισμών ότι κάποιοι από όσους ψήφισαν Brexit έχουν μετανιώσει για την απόφασή τους, ενώ στο Twitter δημοφιλές είναι το hashtag #WhatHaveWeDone («Τι κάναμε»). 

Αίτημα για επανάληψη του δημοψηφίσματος έχει συγκεντρώσει σχεδόν 3 εκατομμύρια υπογραφές.Η πλειονότητα των Σκωτσέζων τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας από τη Βρετανία μετά το δημοψήφισμα της Πέμπτης με το οποίο η πλειονότητα των βρετανών πολιτών ψήφισε υπέρ της αποχώρησης χώρας από την ΕΕ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Κυριακή.

Οικονομία:Τον Αύγουστο θα καταφθάσουν φέτος τα ηλεκτρονικά «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα πληρωθεί σε πέντε δόσεις έως το τέλος του έτους. Όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, ο λογαριασμός της βεβαίωσης φόρου θα είναι αυξημένος το 2016 ακόμα και κατά 800 εκατ. ευρώ.

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος δήλωσε το Σάββατο ότι η ψήφος της Βρετανίας υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθιστά τη «διάλυση της ΕΕ ουσιαστικά μη αναστρέψιμη» και ότι οι συνέπειες του δημοψηφίσματος της Πέμπτης πιθανόν να βλάψουν τη Βρετανία.

Ένα από τα δραματικότερα 24ωρα στη μετά Lehman Brothers εποχή φαίνεται ότι πέρασαν τα διεθνή χρηματιστήρια με το κλείσιμο της κάλπης που έβγαλε Brexit. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες, που βάφονταν κόκκινοι από την Ανατολή μέχρι τη Δύση, υπολογίζεται ότι έχασαν 2 τρισεκατομμύρια δολάρια ενώ η στερλίνα υπέστη σφυροκόπημα που την οδήγησε στο ναδίρ τριών δεκαετιών.

Αθλητισμός: Ευτυχισμένος ο Φερνάντο Σάντος από την πρόκριση της Πορτογαλίας, υπογράμμισε, ότι η ομάδα του εργάστηκε για σχεδόν 120 λεπτά για να εξασφαλίσει τη νίκη. Η Κολομβία επικράτησε με 1-0 των ΗΠΑ στον «μικρό τελικό» του Copa America Centenario που διεξήχθη στο University of Phoinix Stadium. 

Το νικητήριο τέρμα σημείωσε ο Μπάκα στο 30’ μετά από εντυοπωσιακή ομαδική ενέργεια. Οι δύο ομάδες είχαν από ένα δοκάρι, ενώ το πρώτο ημίχρονο ήταν ιδιαίτερα κλειστό. 

Τρία ακόμα ματς διεξάγονται σήμερα, Κυριακή στη φάση των «16» του EURO με τις ομάδες να διεκδικούν την πρόκρισή τους στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Γαλλία-Ιρλανδία (16:00), Γερμανία-Σλοβακία (19:00), Ουγγαρία-Βέλγιο (22:00) είναι οι αναμετρήσεις, που σίγουρα έχουν φαβορί ωστόσο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποκλείουμε τις πιθανότητες έκπληξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: