15 Μαΐου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: «Σας καλούμε σε διαρκή εκλογική ετοιμότητα. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να διεξάγουμε έναν εκλογικό αγώνα αποτελεσματικό και ουσιαστικό» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στους προέδρους ΝΟΔΕ της ΝΔ, προσθέτοντας:

«Πιστεύω πιο σύντομα από ότι κάποιοι περιμένουν θα κληθούμε και πάλι εμείς να είμαστε η μεγάλη πολιτική δύναμη, η οποία θα οδηγήσει και πάλι την Ελλάδα στον ορθό δρόμο». Δύο επιθέσεις με φωτοβολίδες εναντίον της διμοιρίας των ΜΑΤ, στη συμβολή των οδών Βαλτετσίου και Χαριλάου Τρικούπη στα Εξάρχεια, πραγματοποίησαν κουκουλοφόροι στις 01:40 και 01:55 τα ξημερώματα της Κυριακής.

«Καθαρό τζιχάντ» χαρακτήρισε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης τα όσα έχει πει εις βάρος του ο μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος. Ως προς τις αλλαγές που προωθούνται στο Δημοτικό, ο υπουργός επανέλαβε πως ο θεσμός του ολοήμερου σχολείου δεν καταργείται, αλλά διευρύνεται, ενώ υποστήριξε πως η νέα σχολική χρονιά θα αρχίσει χωρίς κενά σε βιβλία, δάσκαλους και καθηγητές.

Τη διαβεβαίωση ότι θα εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους, τους επόμενους μήνες, με στόχο να φθάσουν σε μια συμφωνία για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού εντός του 2016 παρέχουν σε κοινή δήλωσή τους οι Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί. Αθώοι κρίθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τα 138 μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του Πανεπιστημίου Κρήτης στα οποία είχε καταλογιστεί κακοδιαχείριση κοινοτικών κονδυλίων ύψους 120.000

Κόσμος: Τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων και αστυνομικοί, και 21 τραυματίστηκαν από βομβιστική επίθεση σε κρατικό εργοστάσιο υγραερίου στα βόρεια προάστια της Βαγδάτης, σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας.

Ο Μπόρις Τζόνσον, επικεφαλής της εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστήριξε σε συνέντευξη που παραχώρησε ότι η ΕΕ ακολουθεί τον δρόμο του Αδόλφου Χίτλερ και του Ναπολέοντα, προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα ευρωπαϊκό υπερκράτος. Μεταξύ άλλων, ο Τζόνσον είπε ότι οι εντάσεις ανάμεσα στα κράτη - μέλη επέτρεψαν στη Γερμανία «να καταστρέψει» την Ελλάδα. Οι δηλώσεις για τον Χίτλερ προκάλεσαν θυελλώδεις αντιδράσεις.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, έχοντας κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των ελλείψεων αγαθών, απείλησε με κατάσχεση των εργοστασίων, των οποίων η παραγωγή έχει σταματήσει και τη φυλάκιση των ιδιοκτητών τους. Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 44 τραυματίστηκαν το Σάββατο ένα λεωφορείο εξετράπη της πορείας του και αναποδογύρισε στην πολιτεία του Τέξας, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ.

Ακτιβίστριες της φεμινιστικής οργάνωσης Femen διέκοψαν για λίγο την ομιλία του αμφιλεγόμενου Ελβετού ακαδημαϊκού για το Ισλάμ Τάρικ Ραμαντάν κατά τη διάρκεια ετήσιας μουσουλμανικής συγκέντρωσης έξω από το Παρίσι. Οι γυναίκες έβγαλαν τα ρούχα τους μπροστά του, φωνάζοντας «ο Αλλάχ δεν είναι πολιτικός».

Οικονομία: Μια ομάδα καθηγητών και επιχειρηματιών στη Γερμανία προσέφυγε αυτήν την εβδομάδα κατά της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας, γράφει η γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag. «Η ελληνική κυβέρνηση είχε ισχυρή προτίμηση στο να αυξηθούν οι φόροι και τα έσοδα και όχι να μειωθούν οι δαπάνες» δηλώνει ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, ξεκαθαρίζοντας ότι ήταν επιλογή της Αθήνας το βαρύ φορολογικό πακέτο του νέου προγράμματος.

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν χαμηλώνει τον πήχυ των προσδοκιών για το επικείμενο Eurogroup, λέγοντας ότι δεν πρέπει να αναμένεται μία ολοκληρωμένη συμφωνία για το χρέος. Κατηγορηματικά αντίθετος με το ενδεχόμενο εγγύησης επιτοκίων για την Ελλάδα εμφανίζεται ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Αυτό δεν θα υπάρξει με μας» είναι, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, το μήνυμα που εκπέμπει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Αθλητισμός: Με μία άκρως επιβλητική εμφάνιση μπροστά στο κοινό της έκλεισε την εφετινή σεζόν στη Serie A η πρωταθλήτρια Γιουβέντους. Η «Μεγάλη Κυρία» συνέτριψε με 5-0 στο Τορίνο τη Σαμπντόρια στο πλαίσιο της 38ης αγωνιστικής του Campionato.

Με την αναμέτρηση Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ (20:30) θα συνεχιστεί η δράση της 2ης αγωνιστικής των πλέι οφ της Σούπερ Λιγκ στο γήπεδο της «Λεωφόρου Αλεξάνδρας». Και αυτό γιατί η διοργανώτρια αρχή δεν όρισε το άλλο ματς της ημέρας ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Πανιώνιο, αφού η «Ένωση» θα παίξει στον τελικό Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό την προσεχή Τρίτη (17/5).

Την κυριαρχία της στην Primera Division τα τελευταία 11 χρόνια επιβεβαίωσε η Μπαρτσελόνα. Οι Καταλανοί μπορεί να έκαναν τα εύκολα δύσκολα στις τελευταίες αγωνιστικές του πρωταθλήματος, ωστόσο, έστω και στο φινάλε πανηγύρισαν την κατάκτηση του 24ου τίτλου στην ιστορία τους, δεύτερου σερί και όγδοου από τη σεζόν 2004/2005.


Δεν υπάρχουν σχόλια: