15 Μαΐου, 2016

ΜΕΓΑΛΟ “ΜΠΕΡΔΕΜΑ” ΜΕΤΑΞΥ ΔΝΤ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗΣ

 

Σε δηλώσεις αξιωματούχου φαίνεται  ξεκάθαρα ότι οι οροί και οι προϋποθέσεις για την ελάφρυνση, έχουν κουράσει το ταμείο, γεγονός που επιβεβαιώνει το αδιέξοδο της κατάστασης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του eurogroup, αποφάσεις μπορούν να παρθούν μόνο μέχρι το 2018 (μεσοπρόθεσμα), μετά επικρατεί σκοτάδι.

Το ΔΝΤ επιμένει ότι πρέπει να υπάρχει ένας αυτόματος μηχανισμός για την ελάφρυνση του Χρέους που σημαίνει πολύ απλά ότι το ΔΝΤ δεν πρόκειται να αποδεχθεί επιλογές των Ευρωπαίων στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Με μεταρρυθμίσεις και μέτρα, κάτι που το Βερολίνο θέλει εξίσου. Η διαφορά είναι ότι το ταμείο θέλει το μηχανισμό ελάφρυνσης, ενώ η Γερμανία, και οι χώρες που τη στηρίζουν, ούτε που το συζητούν. Αυτό συν τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, να γίνονται συζητήσεις και το φθινόπωρο. 

Σύμφωνα, όμως, ευρωπαϊκές πηγές, ένα τέτοιο σενάριο θα δυσκολέψει πολιτικά τη Γερμανία, που πρέπει να περάσει την έγκριση της εκταμίευσης από τη βουλή της. Και μάλιστα, χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ.  Κάτι τέτοιο προκαλεί από τώρα εκνευρισμό. Μάλιστα το ΔΝΤ λέει πως πολλοί υπουργοί θέλουν τη συμμετοχή του και να βρουν λύση ως το Μάιο.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: