16 Μαΐου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Αναζωπυρώνεται η κόντρα κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, για την υπόθεση με το κύκλωμα εκβιαστών δημοσιογράφων. Με ανακοίνωσή της τη Δευτέρα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη καλεί τη ΝΔ «να εξηγήσει επιτέλους τη σχέση της με τους εμπλεκόμενους στο κύκλωμα».
 
Η αξία της φιλίας, οι ανθρώπινες σχέσεις στη σύγχρονη εποχή και πώς αυτές επηρεάζονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι το θέμα της Νεοελληνικής Γλώσσας στο οποίο εξετάζονται φέτος οι υποψήφιοι των πανελλαδικών. Η χώρα δεν θα κυβερνηθεί ποτέ εάν καθιερώσουμε την απλή αναλογική, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, επιβεβαιώνοντας παράλληλα τις αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στον εκλογικό νόμο, με καθιέρωση της ψήφου στα 17, μείωση του μπόνους στις 30 έδρες και σπάσιμο της Β' Αθηνών σε περιφέρειες μέχρι 10 βουλευτές.

Χωρίς να έχουν καθαριστεί κυκλοφορούν τους τελευταίους μήνες τα περισσότερα λεωφορεία, λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας των καθαριστριών σε τέσσερα μεγάλα αμαξοστάσια της ΟΣΥ, του Ελληνικού, του Βοτανικού, της Ανθούσας και των Λιοσίων. Αποτέλεσμα είναι περίπου 750 λεωφορεία να μην καθαρίζονται τα βράδια και να ξαναβγαίνουν από τα αμαξοστάσια βρώμικα, πολλές φορές ακόμα και με τα σκουπίδια που έχουν πεταχτεί την προηγούμενη ημέρα.

Δεν έχει όριο ο σχεδόν καθημερινός «πόλεμος» Αθήνας και Άγκυρας στο Αιγαίο με τις αλλεπάλληλες εκδόσεις κυρίως NOTAM αλλά και NAVTEX για σειρά ασκήσεων. Ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, με αφορμή τις συνεχείς και μεγάλες σε έκταση τουρκικές ασκήσεις «Efes» και «Beyaz Firtina», η Άγκυρα έχει προχωρήσει στη δέσμευση μεγάλων περιοχών στο Αιγαίο που σε πολλές περιπτώσεις αποκόπτει την επικοινωνία ελληνικών νησιών μεταξύ τους και θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στην αεροπλοϊα.

Κόσμος: Ισχυρή έκρηξη σημείωθηκε στο Μάλτεπε της Κωνσταντινούπολης, στην ασιατική πλευρά, κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με τις αναφορές, τραυματίστηκαν τέσσερα άτομα. «Δεν θα σωπάσουμε άλλο» δηλώνουν, με διακήρυξή τους που δημοσιεύτηκε στη Journal du Dimanche, 17 Γαλλίδες που έχουν υπηρετήσει υπουργοί σε κυβερνήσεις τόσο της Δεξιάς όσο και της Αριστεράς.

«Στο εξής θα καταγγέλλουμε συστηματικά όλες τις σεξιστικές παρατηρήσεις, τις άτοπες χειρονομίες, τις ανάρμοστες συμπεριφορές». «Θα γίνουν πολλά άσχημα πράγματα»: Ούτε και τρομοκρατικές επιθέσεις ανάλογες της 11ης Σεπτεμβρίου από μετανάστες δεν αποκλείει ο Ντόναλντ Τραμπ, προαλειφόμενος ουσιαστικά για το χρίσμα των Ρεπουπλικανών στις προεδρικές εκλογές, ακολουθώντας πιστά την στρατηγική εμπρηστικών αναφορών στην εκστρατεία. Κόλαφος ο Ομπάμα εναντίον του λαϊκισμού στην προεκλογική εκστρατεία, λέγοντας πως «η άγνοια δεν είναι αρετή».

Χωρίς συντονιστή και χωρίς δομή θεματικών ενοτήτων, η τηλεμαχία μεταξύ των δύο τελικών υποψηφίων για την προεδρία της Αυστρίας -του ακροδεξιού Χόφερ και του οικολόγου Μπέλεν - εξελίχθηκε σε έναν ανεξέλεγκτο καβγά μπροστά στις κάμερες που ελάχιστα προσέφερε στην ενημέρωση των ψηφοφόρων. Στη μονομαχία κυριάρχησε η ανταλλαγή προσβολών και, κατά τους σχολιαστές, το ντιμπέιτ «θα αρκούσε για να φέρει την αποχή στο 80%»...

Όλοι οι ανήλικοι στις τάξεις της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) θα τις εγκαταλείψουν σταδιακά, βάσει των όρων επιμέρους συμφωνίας στο πλαίσιο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που διεξάγουν οι αντάρτες με την κυβέρνηση της Κολομβίας στην Κούβα. Οι συνομιλίες για συνολική συμφωνία κατάπαυσης πυρός ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί, κάτι που η κολομβιανή κυβέρνηση ελπίζει ότι θα επιτευχθεί στο «πολύ κοντινό μέλλον».

Οικονομία:Την επιβολή νέων έμμεσων φόρων, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, προβλέπει το νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί πιθανότατα την Τρίτη στη Βουλή ώστε να ψηφιστεί πριν το Eurogroup της 24ης Μαΐου, ενδεχομένως την Κυριακή. Σε καύσιμα, καφέ, οινοπνευματώδη, ΙΧ, σταθερή τηλεφωνία, συνδρομητική τηλεόραση, τουρισμό οι νέες επιβαρύνσεις. 

Συνεχή βελτίωση παρουσιάζει η οικονομία της Ιρλανδίας η οποία εμφανίζει σταθερά μεγαλύτερη ανάπτυξη από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Την ίδια στιγμή τα επίπεδα χρέους της χώρας συνεχώς μειώνονται. Χωρίς ουσιαστικές αποφάσεις για το χρέος αναμένεται να λήξει το Eurogroup της 24ης Μαΐου, αφήνοντας έτσι μετέωρο το ΔΝΤ ως προς τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Σε αυτήν την περίπτωση οι σχετικές αποφάσεις θα πρέπει να αναμένονται το φθινόπωρο.

Αθλητισμός: Η Σπόρτινγκ Χιχόν κατάφερε στο φινάλε να πετύχει την παραμονή της στην κατηγορία, καθώς νίκησε 2-0 τη Βιγιαρεάλ κι έτσι θα αγωνίζεται και την επόμενη σεζόν στην Primera Division. Η Ράγιο Βαγιεκάνο, αν και νίκησε 3-1 την ουραγό Λεβάντε, θα την ακολουθήσει στον υποβιβασμό μαζί με τη Χετάφε.

Η δεύτερη ισοπαλία του Παναθηναϊκού στο ξεκίνημα των play offs σε ισάριθμα ματς (προηγήθηκε αυτή στη Νέα Σμύρνη με τον Πανιώνιο), σε συνδυασμό με τη νέα μέτρια εικόνα της ομάδας στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα με τον ΠΑΟΚ, δεν άρεσε καθόλου στην πλειοψηφία των οπαδών των «πρασίνων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: