18 Μαΐου, 2016

ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΟΦΕΙΛΕΤΗ ΣΕ ΤΡΙΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

 

Μη νόμιμη κρίνει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα την ανακοίνωση από τις εισπρακτικές εταιρείες σε τρίτα πρόσωπα εκτός του οφειλέτη (πχ συγγενείς-φίλοι-συνάδελφοι) των στοιχείων της οφειλής που τον αφορούν.

Με την υπ΄αριθμ. 26/2016 απόφασή της επισημαίνει ότι«η ανακοίνωση σε τρίτο - µη οφειλέτη του συνόλου των στοιχείων που επιβάλλει ο ν. 3758/2009 για την ενηµέρωση του οφειλέτη δεν είναι νόµιµη». Παράλληλα τονίζεται ότι "θίγεται υπέρµετρα ο οφειλέτης από την συνεπαγόµενη αποκάλυψη σε τρίτους (συνηθέστερα στους οικείους του) της αναζήτησής του από εισπρακτική εταιρεία προφανώς για ληξιπρόθεσµη οφειλή του».

Λόγω της μείζονος σημασίας των ζητημάτων που ανακύπτουν σχετικά με τον τρόπο ενημέρωσης από τις εισπρακτικές εταιρείες και ειδικά προς τρίτα συγγενικά και μη πρόσωπα του οφειλέτη, το όλο θέμα παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια της Αρχής για να κρίνει οριστικά.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχουν υποβληθεί στις υπηρεσίες της «αρκετές καταγγελίες οφειλετών, πολλοί μάλιστα εκ των οποίων επικαλούνται ότι από την όχληση αυτή πιέστηκαν συγγενείς τους (π.χ. άρρωστοι γονείς τους) σε βαθµό διακινδύνευσης της υγείας τους και ότι δηµιουργήθηκαν ενδοοικογενειακά προβλήµατα».
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: