18 Μαΐου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Για τις Βρυξέλλες αναχωρεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς προκειμένου να συμμετάσχει στην εαρινή Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ (19-20 Μαΐου), προπαρασκευαστική της Συνόδου Κορυφής που έχει πρoγραμματισθεί για τις 8 και 9 Ιουλίου στη Βαρσοβία.

Μία συνεδρίαση σημαντική καθώς βασικά θέματα συζήτησης θα είναι, εκτός από την συμβολή του ΝΑΤΟ στο προσφυγικό και τα προβλήματα που εγείρει η Τουρκία, οι σχέσεις του ΝΑΤΟ με την ΕΕ και τη Ρωσία. Γιατρός-ωτορινολαρυγγολόγος του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Έβρου συνελήφθη την Τρίτη στην Αλεξανδρούπολη, κατηγορούμενος για δωροληψία και απόπειρα εκβίασης.

Η υπόθεση ήρθε στο φως μετά από καταγγελία ιδιώτη, σύμφωνα με την οποία ο γιατρός απαίτησε εκβιαστικά 500 ευρώ, για να χειρουργήσει τη σύζυγό του σε σύντομο χρονικό διάστημα.  Την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώνει αυτή την ώρα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης για την περιεχόμενο του τελευταίου νομοσχεδίου με τα εναπομείναντα μέτρα για το κλείσιμο της αξιολόγησης. 

Μετά την ενημέρωση από τους δύο υπουργούς, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, θα ακολουθήσει συζήτηση. Σε μαθήματα κατεύθυνσης, Αρχαία Ελληνικά και Μαθηματικά, εξετάζονται σήμερα, Τετάρτη οι υποψήφιοι των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων. Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, τονίζοντας ότι «ο κύριος Τσίπρας έχει παραδοθεί άνευ όρων, τα έχει δώσει όλα στον κύριο Σόιμπλε». Τον χαρακτήρισε, μάλιστα, τον «πιο πρόθυμο πρωθυπουργό της Ευρώπης».

Κόσμος: Η Βενεζουέλα μοιάζει όλο και περισσότερο με σειρές από άδεια ράφια, τα προβλήματα είναι αισθητά από το ρεύμα μέχρι το νερό και, ενώ η κυβέρνηση προχωρά σε μέτρα έκτακτης ανάγκης και μιλά για κίνδυνο πραξικοπήματος, το Κοινοβούλιο - που ελέγχεται από την αντιπολίτευση- απορρίπτει τα έκτακτα μέτρα που ζητά ο Μαδούρο, κατηγορεί τον ίδιο για πραξικόπημα και καλεί τον στρατό «να διαλέξει».

Ο ίδιος ο πρόεδρος περιφρονεί το Κοινοβούλιο, λέγοντας πως «είναι θέμα χρόνου να εξαφανιστεί». Μία ημέρα μετά τις τεταμένες συγκεντρώσεις σε διάφορες γαλλικές πόλεις εναντίον του νόμου για τα εργασιακά, που κατέληξαν ξανά σε ένταση με την αστυνομία, την Τετάρτη προχωρούν και οι ίδιοι οι αστυνομικοί σε κινητοποίηση, αυτή τη φορά για αυτό που καταγγέλλουν ως «κλίμα μίσους απέναντι στους αστυνομικούς» αλλά και ζητώντας «αυστηρότερη» στάση στις διαδηλώσεις.

Τους τελευταίες μήνες, οι επεμβάσεις της αστυνομίας στις συγκεντρώσεις είχαν προκαλέσει συσσωρευμένες αντιδράσεις. Ο προαλειφόμενος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ υπαναχωρεί από τα προηγούμενα σχόλιά του για τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, λέγοντας -τώρα- πως περιμένει ότι θα έχει «καλή σχέση» μαζί του εάν εκλεγεί πρόεδρος. Παράλληλα, δηλώνει πως «δεν θα είχε πρόβλημα» να συνομιλήσει με τον ηγέτη της Βορείου Κορέας Κιμ Γιονγκ-Ουν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιόνγκγιανγκ.

Χωρίς να πιάνει τα δύο τρίτα των ψήφων (που απαιτούνται στη δεύτερη ψηφοφορία), το νομοσχέδιο για άρση της ασυλίας βουλευτών στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση πήρε το πρώτο «ναι» και οδεύει σε νέα τελική ψηφοφορία την Παρασκευή. Η κίνηση έχει στόχο τους βουλευτές του φιλοκουρδικού HDP και αν δεν περάσει στη δεύτερη ψηφοφορία με 2/3 αλλά με απλή πλειοψηφία, τίθεται σε δημοψήφισμα.

Σε άλλο ένα σημάδι του πόσο μοιρασμένη παραμένει η βάση των Δημοκρατικών, ο Μπέρνι Σάντερς κατάφερε να πάρει το Όρεγκον και έχασε μόλις οριακά από την Χίλαρι Κλίντον -το φαβορί, βάσει των εκλεκτόρων που έχει μαζέψει- το Κεντάκι. Η οριακή (και απροσδόκητη) νίκη της Κλίντον στο Κεντάκι σταματά το σερί «μικρών ηττών» της πριν το διάλειμμα δύο εβδομάδων μέχρι τις τελευταίες μεγάλες μάχες.

Οικονομία: Με τις συντάξεις του μηνός Ιουνίου θα δοθεί, για τελευταία φορά, το ΕΚΑΣ σε περίπου 100.000 από τους 380.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Όσοι το χάσουν, θα υποχρεωθούν επιπλέον να επιστρέψουν σε 12 δόσεις (με παρακράτηση από τη σύνταξη) όσα ποσά εισέπραξαν για το ΕΚΑΣ από τον Ιανουάριο του 2016.

Ήπιες πτωτικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου την Τετάρτη. Πτωτικά κινούνται και οι ευρωπαϊκές μετοχές, μετά τις απώλειες στις ασιατικές και τις αμερικανικές αγορές που προκλήθηκαν από τις νέες προσδοκίες ότι η FED θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια αργότερα φέτος.

Σοκ για χιλιάδες φοιτητές, ανέργους και περιστασιακά απασχολούμενους πολίτες επιφυλάσσει φέτος το σύστημα Taxis. Το πρόγραμμα εκκαθάρισης δηλώσεων φαίνεται ότι έχει διαμορφωθεί χωρίς να λαμβάνει υπ' όψιν ορισμένες απαλλακτικές διατάξεις της ισχύουσας φορολογικής νομοθεσίας, με αποτέλεσμα να καταλογίζει υπέρογκα ποσά σε αυτές τις κατηγορίες φορολογουμένων. Θα γίνει επανεκκαθάριση, λέει το ΥΠΟΙΚ.

Αθλητισμός:Οι πανηγυρισμοί, η χαρά αλλά και η απογοήτευση είναι αυτά που αποθανατίζει ο φακός ύστερα από κάθε τελικό, οποιουδήποτε αθλήματος, σε οποιαδήποτε χώρα. Μία εικόνα από αυτές όμως θα ξεχωρίσει, αυτή που είναι διαφορετική. Ετσι έγινε και στο ΟΑΚΑ.

Η υπερδύναμη της διοργάνωσης αντιμετωπίζει μια από τις ομάδες-θρύλους του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, στον τελικό του Europa League. Σεβίλη εναντίον Λίβερπουλ στον τελευταίο αγώνα της φετινής διοργάνωσης που θα διεξαχθεί την Τετάρτη (21:45, OTE SPORT 1 και ΕΡΤ 1/ΕΡΤ HD) στο «Ζανκτ Γιάκομπ-Παρκ» της Βασιλείας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: