31 Μαΐου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 
Ελλάδα:Συνεχίζεται η διαδικασία επιλογής και διορισμού των νέων διοικήσεων στα νοσοκομεία της χώρας. Μετά από εισήγηση της Επιτροπής Αξιολόγησης η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας επέλεξε  νέους διοικητές και αναπληρωτές σε 14 νοσοκομεία.

Πολυμελές κύκλωμα καλλιέργειας χασίς και διακίνησης σημαντικών ποσοτήτων ναρκωτικών, κυρίως σε Πελοπόννησο και Αττική, εξάρθρωσε η Διεύθυνση Αστυνομίας Μεσσηνίας. Συνελήφθησαν 29 άτομα. Πονοκέφαλο προκαλούν στο Μαξίμου οι εξελίξεις που αφορούν τα προαπαιτούμενα και την εκταμίευση της πολυπόθητης υποδόσης των 7,5 δισ. ευρώ, καθώς και η κριτική για το ζήτημα των «υπουργικών» offshore.

Ειδικά, για την υπόθεση των offshore, η εφημερίδα Αυγή με πρωτοσέλιδο τίτλο έβγαλε σήμερα «οφσάιντ» την κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «κοινωνική πρόκληση και πρέπει αμέσως να αρθεί»... «Κόφτη» και στον αριθμό των σχολών που θα επιλέγουν οι υποψήφιοι για εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ προτείνει ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαλόγου για την Παιδείας, Αντώνης Λιάκος προκειμένου να σταματήσει το ρεύμα φοιτητών που δεν μπήκαν στις αρχικές τους επιλογές και γεμίζουν τις κενές θέσεις τμημάτων στα οποία δεν επιθυμούν πραγματικά να σπουδάσουν, εκτοπίζοντας όμως έτσι άλλους που θα ήθελαν να σπουδάσουν εκεί.

Ζουν σε πεζοδρόμια, κάτω από γέφυρες, σε εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα, σε στοές, σε πιλοτές πολυκατοικιών. Τα τελευταία χρόνια ο συνολικός αριθμός των αστέγων έχει εκτιναχθεί, σύμφωνα με έρευνα στο πλαίσιο του προγράμματος Καταπολέμηση της Φτώχειας και της Κοινωνικής Περιθωριοποίησης του Δήμου Αθηναίων. Βασική αιτία, όπως δήλωσαν οι περισσότεροι, είναι η απώλεια εργασίας. Το 70,6% των αστέγων οδηγήθηκαν στην ανεργία την τελευταία πενταετία.

Κόσμος:Σε απεργιακές κινητοποιήσεις στους εργαζομένους στους γαλλικούς σιδηροδρόμους περνά το συνδικάτο CGT, ενώ η μάχη για τα εργασιακά πρόκειται να επεκταθεί αργότερα και στις αστικές συγκοινωνίες και τα αεροδρόμια. Ο ίδιος ο γάλλος πρόεδρος παραμένει ανυποχώρητος, επαναλαμβάνοντας πως οι βασικές αρχές του επίμαχου νομοσχεδίου δεν θα αλλάξουν.

Τεράστιας έκτασης πυρκαγιά σάρωσε μία από τις μεγαλύτερες αποθήκες πυρομαχικών στην Ινδία, με τις αναφορές να πιθανολογούν πως 17 στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους. Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο έπειτα από πολύωρες επιχειρήσεις και είχε προκαλέσει την εκκένωση εκατοντάδων κατοίκων στα γύρω χωριά. Η δημοσίευση ηχογραφήσεων γύρω από τις έρευνες για το σκάνδαλο της βραζιλιανικής Petrobras συνεχίζει να «τρώει» στελέχη γύρω από τον εκτελούντα χρέη προέδρου (μετά την αποπομπή της Ρούσεφ) Μισέλ Τεμέρ, οδηγώντας σε δεύτερη παραίτηση υπουργού: 

Ο υπουργός Διαφάνειας Φαμπιάνο Σιλβέιρα παραιτήθηκε μετά τη δημοσίευση συνομιλίας του στην οποία εμφανίζεται να θέλει να υπονομεύσει την έρευνα για το σκάνδαλο. Ισχυρός σεισμός, μεγέθους 6,1 βαθμών σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο, σημειώθηκε στα ανοικτά της Ταϊβάν. Το εστιακό βάθος έφτανε τα 242 χιλιόμετρα.

Για πρώτη φορά από τις εκλογές του 2013, τα κόμματα του κυβερνώντος Μεγάλου Συνασπισμού στη Γερμανία πέφτουν κάτω από το 50% σε δημοσκόπηση. Τόσο οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ όσο και οι Σοσιαλδημοκράτες εμφανίζονται να χάνουν από μισή μονάδα, ενώ στην τρίτη θέση εμφανίζεται το λαϊκιστικό ξενοφοβικό AfD.

Οικονομία: Στη διαβεβαίωση πως για το ζήτημα του ΕΚΑΣ θα ισχύσει ό,τι δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός στη Βουλή, δηλαδή δεν θα ζητηθεί η αναδρομική επιστροφή του, προχώρησε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. Όπως είπε, το ΕΚΑΣ θα «καλυφθεί» από την εθνική σύνταξη.

Αναφερόμενος στην ξαφνική εμπλοκή που προέκυψε στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, ο κ. Σταθάκης εκτίμησε πως εντός των επομένων δύο 24ωρων θα υπάρξουν βελτιώσεις και ότι «δεν θίγεται κανένα θέμα ουσίας από τα συμφωνηθέντα».

Ο Μάριο Ντράγκι με το επίμαχο υπερόπλο του, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος στη μάχη κατά της απειλής του αποπληθωρισμού. Η Eurostat είναι πιθανό να ανακοινώσει σήμερα ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αυξήθηκε τον Μάιο στο μείον 0,1% από μείον 0,2% τον Απρίλιο. Τα πρώτα καλά νέα αναμένεται να παρουσιαστούν κατά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη.

Το βαρύ πακέτο των αλλαγών στα εργασιακά (συνδικαλιστικός νόμος, ομαδικές απολύσεις, κατώτατος μισθός κ.ά.), που θα αποτελέσει το μεγάλο αγκάθι της δεύτερης αξιολόγησης το φθινόπωρο, έρχεται στο προσκήνιο με αφορμή τη χτεσινή, τρίτη, συνεδρίαση της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων στην Ολλανδία. Ποια «καυτά» θέματα τίθενται επί τάπητος.

Αθλητισμός:Στην πρώτη του δημοσίευση μετά την απαγωγή του προχώρησε ο Άλαν Πουλίδο, μέσω twitter. Ο επιθετικός του Ολυμπιακού αναφέρθηκε στη εμπειρία του, ενώ ευχαρίστησε όσους στάθηκαν στο πλευρό του και τον βοήθησαν στις δύσκολες ώρες που πέρασε.

Ο προπονητής της Κόστα Ρίκα, Όσκαρ Ραμίρες, επιβεβαίωσε ότι ο τερματοφύλακας της Ρεάλ Μαδρίτης Κέιλορ Νάβας θα χάσει το Copa America εξαιτίας μιας τενοντίτιδας στο αριστερό του πόδι. «Είναι μία ζημία που τον ακολουθεί από το Παγκόσμιο Κύπελλο στη Βραζιλία. Μου είπε ότι θα ήταν πολύ ενθουσιασμένος για να έρθει στο Copa America, αλλά δυστυχώς δεν μπορεί. Δεν μπορούμε να υπολογίζουμε σε αυτόν», είπε ο Ραμίρες.

Νέα στοιχεία έρχονται στην επιφάνεια σχετικά με την απαγωγή του Αλαν Πουλίδο στο Μεξικό. Ο νεαρός παίκτης του Ολυμπιακού φαίνεται να πέτυχε ο ίδιος την απελευθέρωσή του, χτυπώντας έναν από τους απαγωγείς και χρησιμοποιώντας το κινητό τηλέφωνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: