22 Μαΐου, 2016

ΣΥΝΤΗΡΟΥΝ ΘΕΜΑ ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ

 

Ένα από τα σενάρια που έχει ενώπιον της η τουρκική πλευρά και προωθεί είναι οι τουρκικές εγγυήσεις στο τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο. Αυτή η θέση αποτελεί μέρος της γενικής προσέγγισης, στην οποία επιμένει η Άγκυρα για διατήρηση του συστήματος εγγυήσεων και μετά από μια συμφωνία στο Κυπριακό. Το σενάριο αυτό με ρίζες από το παρελθόν, παραπέμπει σε μια λογική δυο κρατών στο νησί.

Το θέμα επανήλθε μετά από δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Μιλιέτ, η οποία υποστηρίζει πως ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί πρότεινε ένα σύστημα εγγυήσεων, στο οποίο η Τουρκία θα είναι εγγυήτρια μόνο στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Στην πρόταση αυτή, σύμφωνα με τον ισχυρισμό που διατυπώνεται στο δημοσίευμα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φέρεται να απάντησε ότι στην περίπτωση που δεν μείνει κανένας Τούρκος στρατιώτης στο νησί μπορεί να το δει θετικά.

Μόλις είδε το φως της δημοσιότητας το ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας υπήρξε αμέσως αντίδραση της Λευκωσίας. Το δημοσίευμα φαίνεται να μην είναι άσχετο με διαρροές που γίνονται από το τουρκικό ΥΠΕΞ και στοχεύουν στην πρόκληση σύγχυσης. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε ως αναληθές το δημοσίευμα, σημειώνοντας πως το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων δεν έχει ακόμη συζητηθεί στις διαπραγματεύσεις. Επί της ουσίας έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της Λευκωσίας στο θέμα των εγγυήσεων:

Η θέση μας είναι γνωστή, έχει εκφραστεί και δημόσια και για εμάς είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι με τους διεθνείς συνομιλητές μας όταν αναφέρουμε τη συγκεκριμένη θέση γίνεται απόλυτα κατανοητή. Ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως «εν έτει 2016 δεν μπορούμε να μιλούμε για εγγυήσεις σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ από τρίτα κράτη» σημειώνοντας πως «από τις συζητήσεις που έχουμε με διεθνείς συνομιλητές μας, η θέση μας αυτή είναι απόλυτα κατανοητή».

Στην αντίπερα όχθη, ο εκπρόσωπος του κατοχικού ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού, σε γραπτή δήλωση του ανέφερε επιβεβαίωσε πως το θέμα των εγγυήσεων δεν έχει συζητηθεί ακόμη. Έσπευσε να υπενθυμίσει πως τα κεφάλαια του εδαφικού και των εγγυήσεων/ ασφάλειας, θα συζητηθούν στο τελευταίο στάδιο (αυτό είναι συμφωνημένο).

Σημείωσε πως δεν έγινε καμία διαπραγμάτευση ούτε υπήρξε οποιαδήποτε σύγκλιση για τα δύο αυτά κεφάλαια είτε στο θέμα του `κοινού στρατού` το οποίο συζητήθηκε προερχόμενο από την ε/κ πλευρά. «Αυτά τα θέματα όταν έρθει ο καιρός, στο σωστό επίπεδο και με τη σωστή μέθοδο θα συζητηθούν. Η συζήτηση μέσω του Τύπου αυτών των θεμάτων δεν συμβάλλει καθόλου θετικά στη διαδικασία», ανέφερε.

Ενα δεύτερο δημοσίευμα στη Μιλιέτ διατύπωνε τον ισχυρισμό ότι η ΥΦΕΞ των ΗΠΑ, Βικτώρια Νούλαντ έχει ζητήσει από την Κυπριακή Δημοκρατία να μην προχωρήσουν οι ενεργειακοί τους σχεδιασμοί. Ο Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης ανέφερε επί τούτου ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας προχωρούν κανονικότατα.

«Εντός καλοκαιριού θα υπάρξουν συγκεκριμένες εξελίξεις, και εργαζόμαστε πολύ στενά και με τα γειτονικά κράτη, προκειμένου στον τομέα της ενέργειας να υπάρξει το υπόβαθρο για περαιτέρω συνεργασία».


 





Δεν υπάρχουν σχόλια: