22 Μαΐου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Κορυφώνεται σήμερα η συζήτηση στη Βουλή, όπου το βράδυ ψηφίζεται από την Ολομέλεια το πολυνομοσχέδιο με τα τελευταία προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της αξιολόγησης (αυξήσεις έμμεσων φόρων, αλλαγές στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια, δημιουργία του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων) και η τροπολογία για τον «κόφτη». Νωρίς το απόγευμα οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.

Ενεργοποίηση της διαδικασίας για ξεπάγωμα τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων που μπλοκάρει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία εγκαινίασε, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», η Κομισιόν, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έναντι της κυβέρνησης Ερντογάν. Ανοιξαν στις 7 το πρωί οι κάλπες στην Κύπρο για τις βουλευτικές εκλογές 2016. 

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 6 το απόγευμα με ενδιάμεσο διάλειμμα από τις 12 μ.μ. έως τη 1 μ.μ. Τις 56 έδρες διεκδικούν 493 υποψήφιοι, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ. Στην προαναγγελία ότι ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει στη Βουλή πως δεν θα χρειαστεί να επιστρέψουν τα αναδρομικά του ΕΚΑΣ οι δικαιούχοι προχώρησε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στο Mega, επισημαίνοντας ότι «και ένα ευρώ να χάνει κάποιος πολίτης από το επίδομα, είναι πολύ κακό».

Γενικό μπλακ άουτ στα μέσα μαζικής μεταφοράς θα επικρατήσει την Κυριακή, μετατρέποντας σε γολγοθά τις μετακινήσεις. Πιο συγκεκριμένα, η Αθήνα θα μείνει χωρίς μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, τραμ, ενώ θα ακινητοποιηθούν και λεωφορεία και τρόλει. Κανονικά θα κινηθούν τα τρένα του ΟΣΕ και ο προαστιακός.

Κόσμος:Ο Μουράντ Λαχράουι, ο αδερφός ενός εκ των καμικάζι στις επιθέσεις στις Βρυξέλλες στις 22 Μαρτίου, θα είναι μέλος της βελγικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίου. Ο 21χρονος Μουράντ, αθλητής ταεκβοντό, κέρδισε ήδη το χρυσό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα «ετοιμάζει βαλίτσες» για τη Βραζιλία.

Η συνεργασία του ισπανικού Podemos με την Ενωμένη Αριστερά εμφανίζεται να εκτοπίζει τους Σοσιαλιστές του PSOE από τη δεύτερη θέση, με το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι να παραμένει πρώτο - όλοι μακριά από την αυτοδυναμία στις νέες εκλογές της 26ης Ιουνίου.

Ωστόσο, ο εκλογικός νόμος μπορεί να καταλήξει στο παράδοξο να κατανεμηθούν τελικά περισσότερες έδρες στο PSOE από ό,τι στην αριστερή συνεργασία, ενώ θεωρείται αρκετά πιθανό πως σε κάθε περίπτωση η χαμηλή προσέλευση θα ευνοήσει τον Ραχόι. Θα γίνει η Αυστρία η πρώτη χώρα της Ευρώπης που θα δώσει την ηγεσία στην ακροδεξιά; Η κάλπη για τον πρόεδρο που κλείνει το βράδυ της Κυριακής παρακολουθείται στενά από ολόκληρη την Ευρώπη, όπου το ενδεχόμενο να επικρατήσει ο ακροδεξιός Νόρμπερτ Χόφερ θα αντηχήσει σε κάθε πρωτεύουσα της ηπείρου.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Χόφερ να βρίσκεται στήθος με στήθος με τον ανθυποψήφιό του, τον οικολόγο Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν, ενώ το κλίμα στη χώρα είναι πολωμένο μεταξύ των δύο στρατοπέδων. Oι ΗΠΑ προχώρησαν σε πλήγμα με μη επανδρωμένο αεροσκάφος με στόχο των αρχηγό των Ταλιμπάν Αχτάρ Μανσούρ, σε περιοχή στα σύνορα μεταξύ Αφγανιστάν και Πακιστάν, όπως επιβεβαίωσε το Πεντάγωνο.

Η Καμπούλ αναφέρει πως «πιθανώς» εξοντώθηκε ο Μανσούρ, λέγοντας πως περιμένει την επιβεβαίωσε του θανάτου. Δύο άτομα πυροβόλησε θανάσιμα ένας 27χρονος σε χώρο συναυλίας στη δυτική Αυστρία τη νύχτα προς Κυριακή, πριν βάλει ο ίδιος τέλος στη ζωή του. Σύμφωνα με τις αναφορές, ο 27χρονος είχε μαλώσει νωρίτερα με την κοπέλα του και πήγε στο χώρο της συναυλίας, όπου εκείνη θα βρισκόταν, ανοίγοντας πυρ αδιακρίτως. Έντεκα άτομα τραυματίστηκαν.

Οικονομία:Διαφήμιση του ΤΑΙΠΕΔ για το για το Ποσείδι Χαλκιδικής δημοσιεύεται στον τελευταίο Economist. Πρόκειται για έκταση 160 στρεμμάτων περίπου, με θαλάσσιο μέτωπο μήκους 370 μ., στη χερσόνησο της Κασσάνδρας. Ο διαγωνισμός για την έκταση - μία από τις πολλές του τελευταίου προγράμματος αξιοποίησης - προκηρύχθηκε το Δεκέμβριο του 2014, πάγωσε το Φεβρουάριο του 2016 και ξανάρχισε στο τέλος του περασμένου Απριλίου.

Την εντολή να κλείσει την διαμάχη με την Ελλάδα για περαιτέρω οικονομική βοήθεια γρήγορα και αθόρυβα και μάλιστα με τους δικούς της όρους, έλαβε από την καγκελάριο Μέρκελ ο υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Sueddeutsche Zeitung». «Δεν θέλω να προβλέψω ποια θα είναι η λύση που θα δοθεί στις 24 Μαΐου», δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, συμπλήρωσε όμως ότι είναι «συγκρατημένα αισιόδοξος» για τη ρύθμιση που θα συμφωνηθεί για το χρέος.

Αθλητισμός:Ο Αλβαρο Μοράτα χάρισε στη Γιουβέντους το κύπελλο Ιταλίας απόψε στο «Ολύμπικο» της Ρώμης. Στο 20ο λεπτό της παράτασης (110΄), στην πρώτη του επαφή με τη μπάλα, ο Ισπανός διαμόρφωσε το 1-0 επί της Μίλαν στον τελικό του Coppa Italia.

Τη διαδικασία της παράτασης χρειάστηκε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για να κάμψει το εμπόδιο της Κρίσταλ Πάλας (Κρίσταλ Πάλας - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1-2) και να κατακτήσει το Κύπελλο Αγγλίας και να «σώσει» έτσι στο φινάλε μια κακή σεζόν. Σε έναν αγώνα που τα είχε όλα, με πολλές χαμένες ευκαιρίες Μπάγερν Μονάχου και Μπορούσια Ντόρτμουντ χρειάστηκαν τη διαδικασία των πέναλτι (Μπάγερν Μονάχου - Μπορούσια Ντόρτμουντ 0-0 πεν: 4-3) για να στεφθεί ο Κυπελλούχος.

Η Μίλαν αποδείχθηκε πολύ σκληρός αντίπαλος για τη Γιουβέντους στον τελικό Κυπέλλου Ιταλίας, όμως η πρωταθλήτρια Ιταλίας κατάφερε με γκολ του Μοράτα στην παράταση (Μίλαν - Γιουβέντους 0-1) να την κερδίσει, να πάρει το τρόπαιο και να πανηγυρίσει το νταμπλ. Εύκολο έργο είχε η Παρί Σεν Ζερμέν, η οποία κέρδισε τη Μαρσέιγ (Μαρσέιγ - Παρί Σεν Ζερμέν 2-4) και ολοκλήρωσε τη σεζόν με το τρεμπλ.

Για δεύτερη διαδοχική χρονιά η Παρί Σεν Ζερμέν τα... σήκωσε όλα στη Γαλλία! Οι πρωτευουσιάνοι κατέκτησαν και φέτος το τρεμπλ, καθώς μετά το πρωτάθλημα και το Λιγκ Καπ, πανηγύρισαν και το Κύπελλο. Η ομάδα του Λοράν Μπλάν νίκησε στον τελικό που έγινε «Σταντ Ντε Φρανς» 4-2 την Μαρσέιγ, στο τελευταίο ματς του Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς με τη φανέλα της Παρί, με τον Σουηδό σούπερ σταρ να συμπληρώνει εννέα τίτλους στα τέσσερα χρόνια θητείας του στην ομάδα και 50 γκολ σε 51 αγώνες τη φετινή σεζόν!


Δεν υπάρχουν σχόλια: