08 Μαΐου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Μήνυμα προς την ΠΓΔΜ ότι με αντιλήψεις που παραχαράσσουν την ιστορία για τη διαχρονική ελληνικότητα της Μακεδονίας δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και το βέτο από την πλευρά της Ελλάδας είναι δεδομένο και αδιαπραγμάτευτο, έστειλε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την επίσκεψη του στους Μακεδονικούς Τάφους έξω από τη Νάουσα.

Μία νεκρή και δύο τραυματίες είναι ο απολογισμός τροχαίου δυστυχήματος που σημειώθηκε γύρω στις 11 το πρωί της Κυριακής. Οδηγός μηχανής στην οποία επέβαινε και μία 44χρονη, κινούμενος στην εθνική οδό Αθηνών-Πατρών, στο 101ο χιλιόμετρο στο ρεύμα προς Πάτρα, κατέπεσε για άγνωστο λόγο και χτύπησε διαδοχικά σε δύο προπορευόμενες και ομόρροπα κινούμενες μοτοσυκλέτες.

Συγκεντρώσεις και πορείες κόντρα στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ψηφίζεται το βράδυ στη Βουλή πραγματοποιούνται από το πρωί στο κέντρο της Αθήνας. Συγκεντρώσεις οργάνωσαν στο Σύνταγμα το ΠΑΜΕ και η ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Νέες διαδηλώσεις το απόγευμα σε Σύνταγμα και άλλες περιοχές της χώρας. Φρούριο η Αθήνα με αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για το ασφαλιστικό εξαπέλυσε κατά την ομιλία της στη Βουλή η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, τονίζοντας οι αλλαγές, που δεν ήταν απαραίτητες, έχουν ξεσηκώσει όλη την κοινωνία. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι έχει γίνει ο πιο πρόθυμος απέναντι και στα πιο ακραία αιτήματα των δανειστών και σημείωσε: 

«Γονατίστε όσο θέλετε εσείς, αλλά δεν θα γονατίσετε την Ελλάδα». Πέντε μολότοφ εκτόξευσε ομάδα περίπου δέκα ατόμων στη διμοιρία των ΜΑΤ που φυλάσσει τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην οδό Χαριλάου Τρικούπη λίγο μετά τις 13.00 το μεσημέρι της Κυριακής.

Κόσμος: Ο Ντόναλντ Τραμπ, υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, δήλωσε την Κυριακή ότι οι φόροι για τους πλούσιους πρέπει να αυξηθούν. Παράλληλα υποστηρίζει την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά αυτό είναι ζήτημα που θα το άφηνε στην «κρίση των πολιτειών». Δεκάδες χιλιάδες Πολωνοί κατέβηκαν χθες στους δρόμους της Βαρσοβίας, διαδηλώνοντας κατά της υπερσυντηρητικής κυβέρνησης της χώρας η οποία βρίσκεται εδώ και μήνες σε τροχιά σύγκρουσης με την ΕΕ.

Ένοπλοι σκότωσαν ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γνωστό για τη σκληρή γλώσσα που χρησιμοποιούσε κατά των Ταλιμπάν, αλλά και άλλων ακραίων ισλαμιστικών ομάδων. «Πολιτική καταστροφή» θα αποτελούσε το κλείσιμο του περάσματος του Μπρένερ από την Ιταλία προς την Αυστρία, προειδοποίησε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και κάλεσε την Βιέννη να λάβει υπόψη της τις σοβαρές συνέπειες που θα έχει για όλη την Ευρώπη. 

Ως προς τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το Προσφυγικό, ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι ήδη έχει αποτελέσματα. Θέσεις του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Συρία βομβάρδισε ο τουρκικός στρατός σε αντίποινα για τις αλλεπάλληλες επιθέσεις με ρουκέτες στην μεθοριακή πόλη Κιλίς. 

Στρατιωτικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Anadolu ανέφεραν ότι στις επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου ότι σκοτώθηκαν 55 τζιχαντιστές, καταστράφηκαν τρία οχήματα και εκτοξευτήρες ρουκετών. Ακολούθησαν την Κυριακή αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων του PKK στο βόρειο Ιράκ.

Οικονομία: «Το 'ναι' στον φόρο που επιχειρείται να επιβληθεί στους οικονομολόγους ελεύθερους επαγγελματίες, μέσω του νέου συστήματος εισφορών, σημαίνει 'ναι' στα λουκέτα που θα έρθουν στα γραφεία και στις επιχειρήσεις των συναδέλφων-μελών μας» δήλωσε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κωνσταντίνος Κόλλιας καλώντας τους βουλευτές οικονομολόγους να μην ψηφίσουν τη νέα νομοθεσία.

«Η βαθιά διαφορά ανάμεσα σε μας και την συντηρητική παράταξη, είναι ότι η δική μας προσπάθεια οικονομικής ανόρθωσης γίνεται με τρόπο κοινωνικά δίκαιο, με ρεαλιστικούς στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος, και ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης μιλώντας από το βήμα της Βουλής για το ασφαλιστικό-φορολογικό, δεσμευόμενος ότι η κυβέρνηση θα επενδύσει στο κοινωνικό κράτος τα οφέλη της οικονομικής ανάπτυξης που θα προκύψουν έως το 2018.

Τους τεράστιους κινδύνους ενδεχόμενης εξόδου από την ΕΕ επεσήμανε για άλλη μια φορά ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν, σε σημερινή τηλεοπτική του συνέντευξη.

Αθλητισμός: Πρωταθλήτρια Ολλανδίας στέφθηκε η Αϊντχόφεν στο φινάλε-θρίλερ της Eredivisie. H PSV πέρασε με νίκη 3-1 από την έδρα της Τσβόλε αλλά αυτό δεν θα ήταν αρκετό αν δεν συνέβαινε το μεγάλο «μπαμ» στην έδρα της Ντε Γκράαφσαπ. Η γηπεδούχος και βαθμολογικά αδιάφορη τοπική ομάδα (θα παίξει στα play out) κατάφερε να κρατήσει τον Αγιαξ στο 1-1 και να του στερήσει τον τίτλο.

Η Σέλτικ σφράγισε σήμερα τον τίτλο στη Σκοτία με νίκη 3-2 επί της Αμπερντίν στο «Πάρκχεντ». Ηταν τυπική διαδικασία, καθώς τρεις αγωνιστικές πριν από το τέλος, οι Καθολικοί είχαν διαφορά εννέα βαθμών και συντριπτικά καλύτερη διαφορά τερμάτων από τη σημερινή τους αντίπαλο. Το ταξίδι του Βασίλη Τσολακίδη ως πρωταθλητή της ενόργανης γυμναστικής έφτασε στο τέλος του, αλλά ένα νέο ξεκινά, αυτή τη φορά στο χώρο της προπονητικής. 

Το «αντίο» του Ολυμπιονίκη του δίζυγου στην αγωνιστική δράση, καθώς και του προπονητή του, Αλέκου Ιωακειμίδη, ο οποίος επίσης ολοκληρώνει μία λαμπρή καριέρα, γράφτηκε με τον καλύτερο τρόπο το Σάββατο, στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ενόργανης ανδρών - γυναικών και εφήβων - νεανίδων, στην αίθουσα «Ι. Μελισσανίδης» του Εθνικού Γυμναστηρίου Μίκρας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: