25 Μαΐου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Με το μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας συνεχίστηκαν οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους  υποψήφιους των ΓΕΛ που δίνουν με το νέο σύστημα (ομάδα προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) καθώς επίσης και για τους υποψήφιους των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (ομάδα Β') που δίνουν με το παλιό σύστημα (μάθημα επιλογής όλων των κατευθύνσεων).

Στόχος αιματηρής επίθεσης από αγνώστους έγινε το απόγευμα της Τρίτης 25χρονος στη Ζάκυνθο. Την ώρα που οδηγούσε το αυτοκίνητό του, τον πλησίασαν δύο μοτοσικλέτες στις οποίες επέβαιναν συνολικά τέσσερα άτομα. Ένα από αυτά τον πυροβόλησε μία φορά με περίστροφο και τον τραυμάτισε στον δεξιό ώμο.

Ένας άνδρας ο οποίος θεωρείται ύποπτος για τις προχθεσινές επιθέσεις σε βάρος δύο γυναικών στο Μαρούσι προσήχθη στις 07.30 το πρωί της Τετάρτης από αστυνομικούς, που τον αντιλήφθηκαν να κινείται στην περιοχή, στη συμβολή των οδών Καποδιστρίου και Κηφισίας.

Νωρίς το πρωί σήμερα, σε πάρκο πίσω από το Ολυμπιακό Στάδιο, στη συμβολή των οδών Αγράφων και Ελευθερίας στο Μαρούσι, ο δράστης επιτέθηκε σε βάρος τρίτης γυναίκας, η οποία κατάφερε να του ξεφύγει. Δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έγινε ο Νίκος Αναστασιάδης το πρωί της Τετάρτης.

Ο πρόεδρος της Κύπρου τόνισε ότι πρέπει να σταματήσουν οι τακτικισμοί από την τουρκοκυπριακή πλευρά και να δοθούν απαντήσεις στα ζητήματα των εδαφικών προσαρμογών και των εγγυητριών δυνάμεων, προκειμένου να επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό. Ο Προκόπης Παυλόπουλος διαβεβαίωσε τον Νίκο Αναστασιάδη ότι η Ελλάδα είναι απολύτως συντονισμένη με την Κύπρο.

Συνεχίζεται από το πρωί και για δεύτερη μέρα η επιχείρηση εκκένωσης του καταυλισμού στην Ειδομένη. Στη δεύτερη φάση της επιχείρησης σχεδιάζεται να εκκενωθεί η περιοχή του καταυλισμού δεξιά από τις κατειλημμένες γραμμές του τρένου. Κατά την πρώτη μέρα μεταφέρθηκαν με 42 λεωφορεία, συνολικά 2.031 πρόσφυγες σε κέντρα φιλοξενίας σε πρώην βιομηχανικές εγκαταστάσεις του νομού Θεσσαλονίκης. Η διαδικασία μέχρι στιγμής εξελίσσεται ομαλά.

Κόσμος:Ο Αβιγκτντορ Λίμπεραν, του μέχρι πρότινος αντιπολιτευόμενου κόμματος στην ισραηλινή Βουλή Ισραέλ Μπεϊτέινου, συμφώνησε με τους όρους που του έθεσε ο πρωθυπουργός Νετανιάχου για να αναλάβει το υπουργείο Άμυνας. Το «άνοιγμα» στον Λίμπερμαν είχε προκαλέσει την ανοικτή οργή του προηγούμενου υπουργού Άμυνας, ο οποίος παραιτήθηκε με αιχμές στον πρωθυπουργό.

Με άγριες διαθέσεις ξύπνησε ο ποταμός Άρνο στο κέντρο της Φλωρεντίας: Οι κάτοικοι αντίκρυσαν το πρωί ένα άσχημο θέαμα λίγα μέτρα από την γέφυρα Πόντε Βέκιο, βρίσκοντας τον δρόμο κατά μήκος του ποταμιού να έχει βυθιστεί μαζί με τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Η καθίζηση του οδοστρώματος έγινε σε μήκος περίπου 200 μέτρων και πιθανολογείται ότι προκλήθηκε από σπάσιμο μεγάλου υπόγειου σωλήνα.

Απεργία κηρύχθηκε σε πυρηνικό εργοστάσιο της Γαλλίας στο πλαίσιο της μάχης του νόμου για τα εργασιακά, ενώ η γαλλική αστυνομία προχώρησε τα ξημερώματα σε επιχείρηση για άρση του αποκλεισμού διυλιστηρίου στο Ντουσί-Λε-Μιν, στα βορειοανατολικά της χώρας. Οι εργαζόμενοι εξετάσουν επέκταση των κινητοποιήσεων και σε άλλες πυρηνικές μονάδες, ενώ σε απεργίες προχωρούν και εργαζόμενοι στις μεταφορές.

Σύμφωνα με τοπικό συνδικαλιστικό εκπρόσωπο, η επιχείρηση στο διυλιστήριο έγινε χωρίς να υπάρξουν τραυματίες. Την νέα τους ηγεσία ανακοίνωσαν οι Ταλιμπάν, λίγες ημέρες μετά την εξόντωση του μουλά Μανσούρ σε αμερικανική επιδρομή στα σύνορα Αφγανιστάν και Πακιστάν (επιβεβαιώνοντας και οριστικά το θάνατό του). Νέος αρχηγός είναι ο Χαϊμπατουλάχ Αχουνζαντά, ο οποίος δεν έχει εμπειρία στο πεδίο των επιχειρήσεων.

Με καπνογόνα και σπρέι πιπεριού επενέβη η αστυνομία σε συγκέντρωση εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ μπροστά από συγκέντρωσή του στο Νιου Μέξικο, αποκορύφωμα της έντασης που είχε ξεκινήσει από νωρίς. Σε υψηλούς τόνους η αντίδραση του επιτελείου του υποψηφίου για τους «αλήτες ταραξίες», ενώ ο μεγιστάνας συγκεντρώνει εκλέκτορες και από την Ουάσινγκτον ενώ παίρνει την στήριξη και του πρώην υποψηφίου Ρικ Σαντόρουμ.

Οικονομία:Ανοδικές τάσεις επικρατούν στο άνοιγμα της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου την Τετάρτη, στον απόηχο της απόφασης του Eurogroup, ενώ θετικά επηρεάζει την αγορά και η ανοδική πορεία των διεθνών αγορών. 

Σε μια κίνηση που δεσμεύει την κυβέρνηση ότι θα εφαρμόσει όλα όσα συμφώνησε και ότι δεν θα επαναληφθεί το φαινόμενο να μιλούν οι υπουργοί για εννέα αποκρατικοποιήσεις και το Μνημόνιο για υπερδιπλάσιο αριθμό, εγκρίθηκε τη Δευτέρα διά περιφοράς (Τσακαλώτος, Χουλιαράκης απουσίαζαν στο εξωτερικό) και χωρίς να ανακοινωθεί το σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ που περιλαμβάνει 19 ιδιωτικοποιήσεις από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).

Ολοκληρώθηκε μετά από έντεκα ώρες η συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία εξελίχθηκε σε θρίλερ, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για σκληρή αναμέτρηση ανάμεσα σε ΔΝΤ και Γερμανία στο ζήτημα του χρέους. Συμφωνία για την εκταμίευση των 10,3 δισ. ευρώ τμηματικά ανακοίνωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Στο ζήτημα του χρέους υπάρχει επίσης συμφωνία σε βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα, αλλά και σε ένα μηχανισμό μακροπρόθεσμου χαρακτήρα. Ζητούν «μικρές διορθώσεις» στα μέτρα που ψηφίστηκαν πρόσφατα.

Αθλητισμός:Συμφωνία του Ζοσέ Μουρίνιο με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αποκάλυψε η τηλεόραση του «Sky Sports». Ο διάσημος 53χρονος Πορτογάλος, πρόκειται να αντικαταστήσει τον Ολλανδό Λουίς Φαν Γκάαλ, του οποίου τα δύο χρόνια της θητείας του στο «Ολντ Τράφορντ», ολοκληρώθηκαν προχθές, δύο ημέρες μετά την κατάκτηση του κυπέλλου.

O Μουρίνιο, απολύθηκε από την Τσέλσι το Δεκέμβριο, ολοκληρώνοντας άδοξα τη δεύτερη θητεία του στον πάγκο της ομάδας του Λονδίνου. O Κάρλος Ζέκα συμφώνησε σε νέο τριετές συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό, έως το καλοκαίρι του 2019. Σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου, ο μάνατζερ του Πορτογάλου αρχηγού του «τριφυλλιού», Κάρλος Γκονσάλβες, ήρθε στην Αθήνα και συναντήθηκε με τη διοίκηση της ΠΑΕ για την πρόωρη ανανέωση της συνεργασίας των δυο πλευρών.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: